Ce este cancerul si de la ce apare

Ce este cancerul si de la ce apare?

0 Shares
0
0
0

Cancerul este o boala in care unele dintre celulele corpului cresc necontrolat si se raspandesc in alte parti ale corpului.  O asigurare de sanatate te poate proteja atunci cand ai o astfel de problema.

Cancerul poate incepe aproape oriunde in corpul uman, care este format din trilioane de celule. In mod normal, celulele umane cresc si se inmultesc (printr-un proces numit diviziune celulara ) pentru a forma celule noi pe masura ce organismul are nevoie de ele. Cand celulele imbatranesc sau sunt deteriorate, ele mor, iar celulele noi le iau locul. Uneori, acest proces ordonat se defecteaza, iar celulele anormale sau deteriorate cresc si se inmultesc atunci cand nu ar trebui. Aceste celule pot forma tumori, care sunt bulgari de tesut. Tumorile pot fi canceroase sau nu ( benigne ).

Tumorile canceroase se raspandesc sau invadeaza tesuturile din apropiere si pot calatori in locuri indepartate ale corpului pentru a forma noi tumori (un proces numit metastaza ). Tumorile canceroase pot fi numite si tumori maligne. Multe tipuri de cancer formeaza tumori solide, dar cancerele de sange, cum ar fi leucemiile, in general, nu.

Tumorile benigne nu se raspandesc si nu invadeaza tesuturile din apropiere. Cand sunt indepartate, tumorile benigne de obicei nu cresc inapoi, in timp ce tumorile canceroase o fac uneori. Cu toate acestea, tumorile benigne pot fi uneori destul de mari. Unele pot provoca simptome grave sau pot pune viata in pericol, cum ar fi tumorile benigne ale creierului.

Diferentele dintre celulele canceroase si celulele normale

Celulele canceroase difera de celulele normale in multe feluri. De exemplu, celulele canceroase:

  • cresc in absenta semnalelor care sa le spuna sa creasca. Celulele normale cresc doar atunci cand primesc astfel de semnale.
  • ignora semnalele care spun in mod normal celulelor sa nu se mai divizeze sau sa moara (un proces cunoscut sub numele de moarte celulara programata sau apoptoza ).
  • invadeaza zonele din apropiere si se raspandesc in alte zone ale corpului. Celulele normale inceteaza sa creasca atunci cand intalnesc alte celule, iar majoritatea celulelor normale nu se misca in jurul corpului.
  • spun vaselor de sange sa creasca spre tumori. Aceste vase de sange furnizeaza tumorilor oxigen si substante nutritive si elimina deseurile din tumori.
  • se ascund de sistemul imunitar . In mod normal, sistemul imunitar elimina celulele deteriorate sau anormale.
  • pacalesc sistemul imunitar pentru a ajuta celulele canceroase sa ramana in viata si sa creasca. De exemplu, unele celule canceroase conving celulele imune sa protejeze tumora in loc sa o atace.
  • acumuleaza modificari multiple in cromozomii lor , cum ar fi dublari si stergeri ale partilor cromozomilor. Unele celule canceroase au numarul normal de cromozomi dublu.
  • se bazeaza pe diferite tipuri de nutrienti decat celulele normale. In plus, unele celule canceroase produc energie din nutrienti intr-un mod diferit decat majoritatea celulelor normale. Acest lucru permite celulelor canceroase sa creasca mai repede.

De multe ori, celulele canceroase se bazeaza atat de mult pe aceste comportamente anormale incat nu pot supravietui fara ele. Cercetatorii au profitat de acest fapt, dezvoltand terapii care vizeaza caracteristicile anormale ale celulelor canceroase. De exemplu, unele terapii impotriva cancerului impiedica vasele de sange sa creasca spre tumori , in mod esential infometand tumora de nutrienti necesari.

Cancerul este cauzat de anumite modificari ale genelor, unitatile fizice de baza ale mostenirii. Genele sunt aranjate in fire lungi de ADN strans, numite cromozomi.

Cancerul este o boala genetica, adica este cauzata de modificari ale genelor care controleaza modul in care celulele noastre functioneaza, in special modul in care cresc si se divid.

Modificarile genetice care cauzeaza cancer se pot produce din cauza:

  • de erori care apar pe masura ce celulele se divid.
  • de deteriorare ADN -ului cauzata de substantele nocive din mediu, cum ar fi substantele chimice din fumul de tutun si razele ultraviolete de la soare. (Sectiunea noastra Cauze si prevenire a cancerului contine mai multe informatii.)
  • au fost mostenite de la parintii nostri.

Corpul elimina in mod normal celulele cu ADN deteriorat inainte ca acestea sa devina canceroase. Dar capacitatea corpului de a face acest lucru scade pe masura ce imbatranim. Acesta este o parte din motivul pentru care exista un risc mai mare de cancer mai tarziu in viata.

Cancerul fiecarei persoane are o combinatie unica de modificari genetice. Pe masura ce cancerul continua sa creasca, vor aparea modificari suplimentare. Chiar si in cadrul aceleiasi tumori, celule diferite pot avea modificari genetice diferite.

Modificarile genetice care contribuie la cancer tind sa afecteze trei tipuri principale de gene – proto-oncogene , gene supresoare de tumori si gene de reparare a ADN-ului. Aceste modificari sunt uneori numite „motoare” de cancer.

Proto-oncogenele sunt implicate in cresterea si diviziunea celulara normala. Cu toate acestea, atunci cand aceste gene sunt modificate in anumite moduri sau sunt mai active decat in ​​mod normal, ele pot deveni gene cauzatoare de cancer (sau oncogene), permitand celulelor sa creasca si sa supravietuiasca atunci cand nu ar trebui.

0 Shares
You May Also Like