Inca din cele mai vechi timpuri, inelele de logodna au avut un simbol aparte care s-a mentinut pana in prezent. Traditiile si obiceiurile legate de inelele de logodna sunt numeroase si se regasesc in foarte multe culturi de pe glob.
S-a constatat ca fascinatia pentru o astfel de bijuterie a fost impartasita de domnisoarele din toata lumea si sunt lansate in mod periodic trenduri care au rolul de a influenta intelele de logodna. Spre exemplu, in prezent sunt la moda inelele de tipul Inel de Logodna Solitaire cu Diamante Mici pe Lateral Dama Aur Alb 18kt cu un Diamant Central Rotund Briliant si Diamante Mici Rotund Briliant pe Margini, Setare Gheare, foarte elegante si delicate in acelasi timp.
In trecut, inelul de logodna a fost vazut drept o garantie, ca un fel de pecete sau sub forma de contract nescris intre doua persoane ce aveau sa se casatoreasca. Scopul si semnificatia inelului de logodna nu este insa acesta.
Istoria oferirii unui inel are originile in 1215 atunci cand Papa a instituit o perioada in care persoanele trebuiau sa astepte intre casatorie si cererea in casatorie, perioada ce semnifica de fapt fidleitatea partenerilor unul fata de altul.
Daca te-ai intrebat care sunt de fapt semnificatiile acestei bijuterii si de unde provine obiceiul purtarii acestor obiecte de tip martor din relatia de iubire dintre doua persoane, ai mai jos toate explicatiile necesare.
Conform descoperirilor facute de arheologi, vechii egipteni purtati pe cel de al 4-lea deget de la mana stanga un fir de aur sau argint. In plus, bijuteriile erau purtate pe inelarul de la mana stanga pentru ca se considera ca pe acolo trecea vena iubirii, aceasta fiind conecata la inima.
In 2800 inainte de Hristos, daca un barbat daruia femeii un inel insemna ca vrea sa isi imparta averea cu ea. In plus, purtare abijuteriilor pretioase din argint sau aur este indicatorul statutului social.
In spatiul european, oamenii aveau unele credinte foarte bine inradacinate in astrologie sau in pietrele norocoase carora le atribuiau puteri supranaturale. Traditia de a oferi in dar un inel provine de la ducele Maximilian, care i-a daruit sotiei sale o astfel de bijuterie.
Barbatii ofereau inele femeilor pe care le iubeau sau degetare ca semn al dragotei lor. De foarte multe ori femeile taiau degetarele si le transformau in inele.
In Anglia, in 1700 inelele erau impodobite cu pietre pretioase si cu diamante, iar cele mai des utilizate pietre erau smaraldul, rubinul, topazul si safirul.
In 1800 inelele cu diamante erau cele mai apreciate insa erau foarte scumpe si foarte rare pentru oamenii de rand si doar cei foarte instariti isi permiteau sa le cumpere.
1867 este un an in care bijuteriile sunt puternic influentate deoarece este anul in care in Africa de Sud au fost descoperite mari depozite de diamante. Ulterior, Mel Ferrer a oferit primul inel confectionat dintr-un mix de aur roz si galben si a aparut noua tendinta in trenduri, anume aceea de a folosi mai multe tipuri de aur pe acelasi inel.