Problemele dentare la copiii cu varste mici

Problemele dentare la copiii cu varste mici

0 Shares
0
0
0

Fiecare persoana sau familie ar trebui sa aiba propriul medic stomatolog, care sa urmareasca starea danturii de la cele mai mici varste. Chiar daca vreodata localitatea de domiciliu se va schimba, poate si tara de rezidenta va fi alta intr-un anumit moment al vietii, prin intermediul internetului se poate pastra legatura si cu un medic stomatolog din Pitesti sau din oricare colt al tarii, iar in vacante sau in vizite acasa, nu strica si o programare la dentist.

Inainte de a enumera cateva probleme legate de ingrijirea dintilor la copii, este important de stiut ca este posibil ca sarcina si alaptarea sa afecteze dantura mamei, astfel incat trebuie acordata o atentie deosebita alimentatiei bogata in calciu, iar sfaturile unui stomatolog pot fi, de asemenea, de mare folos pentru prevenirea deteriorarii dintilor femeii. Din pacate, unele tratamente stomatologice nu pot fi facute in timpul sarcinii sau in perioada alaptarii, astfel incat ideala ar fi prevenirea cariilor si a problemelor care pot afecta dantura, iar daca femeia isi propune sa ramana insarcinata, problemele dentare ar fi bine sa fie rezolvate inainte de sarcina.

Nasterea unui copil aduce in casa si un pachet consistent de produse farmaceutice, printre care si medicamente cu colecalciferol (vitamina D3, recomandat de medicul de familie pentru fixarea calciului in oase) sau solutiile de calmare pentru durerile provocate de cresterea dintilor, pentru care este foarte importanta recomandarea medicului. Vitamina D este intr-adevar de folos mai ales pentru copiii nascuti toamna, care pot fi expusi mai putin luminii soarelui de-a lungul sezonului rece, insa trebuie administrate solutiile cu colecalciferol cu mare atentie, deoarece au si contraindicatii, intre care administrarea unei asemenea solutii in supradoza poate determina depuneri galbene pe dinti.

Pro si contra unor obiceiuri legate de sanatatea dintilor

Pasta de dinti pentru copii trebuie aleasa cu o deosebita grija, fiind recomandabil sa fie evitate produsele cu fluor pentru copii cu varste mici, care pot cauza probleme de sanatate (fluoroza determina, de asemenea, aparitia unor pete galbene pe dintisori).

Are rost invatarea spalarii pe dinti pana la 3 anisori? Pentru prevenirea cariilor la copiii mici, spalarea pe dinti nu este importanta, insa copilasii pot fi obisnuiti cu acest gest, fara a fi folosita pasta de dinti sau daca se doreste obisnuirea si cu gustul de pasta de dinti, parintii ar trebui sa aleaga o varianta naturala. Mult mai eficienta in prevenirea cariilor este evitarea dulciurilor si a sucurilor, mai ales a celor carbogazoase sau care au un continut ridicat de zahar.

Curatarea eficienta a dintilor copiilor mici poate fi facuta de parinti prin folosirea unei periute sau a unei panze curate, chiar si fara pasta de dinti. Iar merele sunt cunoscute ca fiind eficiente pentru curatarea dintilor.

Sigilarea dintilor la copii pare a fi o solutie ideala pentru a evita problemele dentare si chinuirea frecventa a celor mici cu tratarea cariilor, care pot aparea oricat de atenti ar fi parintii cu ingrijirea dintilor de catre copii. Insa fluorizarea trebuie discutata si cu medicul de familie, mai ales daca sanatatea copilului nu permite un astfel de tratament.

Dincolo de toate dilemele cu care se confrunta parintii privind ingrijirea dintilor celor mici, cel mai bine este ca dentistul sa fie frecvent vizitat impreuna cu copiii, pentru a fi o figura familiara, iar cabinetul stomatologic sa nu fie un loc unde se merge cu reticenta, chiar cu frica.

0 Shares
You May Also Like