5G-vs-4G-care-este-diferenta

5G vs 4G – care este diferenta?

3 Shares
0
0
3

A cincea generatie a tehnologiei de retea wireless, este pe cale sa ajunga printre noi. Promitand viteze super rapide si sfarsitul congestionarii traficului de date, tehnologia este de asteptat sa revolutioneze retelele mobile si sa creeze noi oportunitati economice: dar exact cum va face acest lucru si ce o face diferita fata de mai vechea tehnologie 4G?

Tehnologia de telecomunicatii mobile de a cincea generatie, este de asteptat sa fie o schimbare pasiva in retelele mobile – promitand viteze de descarcare exponential mai rapide si partajare de date in timp real.

Mai tarziu in acest an, mai multi operatori de telefonie mobila vor desfasura teste la nivel mondial pe o serie de zone pilot care au fost deja activate. Verizon, cu sediul in SUA, a activat 5G comercial pentru prima data in Statele Unite, la fel ca Swisscom si Ericsson in Elvetia, plus alte zone in care se va implementa si testa 5G din China, Japonia, Australia si Norvegia.

Ericsson prezice ca 1,5 miliarde de utilizatori – 40% din acoperirea globala a populatiei – vor avea acces la o retea 5G pana in 2024; dar cum functioneaza de fapt aceasta tehnologie?

Cum functioneaza 5G?

5G este un nou sistem digital pentru transmiterea octetilor – unitati de date – prin aer. Foloseste o noua interfata radio 5G,  impreuna cu alte tehnologii noi, care utilizeaza frecvente radio mult mai mari (28 ghz fata de 700 mhz – 2500 mhz pentru 4G) pentru a transfera exponential mai multe date prin aer pentru viteze mai rapide, congestie redusa si latenta mai mica – care reprezinta intarzierea inainte de a incepe un transfer de date in urma unei instructiuni.

Aceasta noua interfata, care foloseste spectrul de unde milimetrice, permite utilizarea mai multor dispozitive in aceeasi zona geografica; 4G poate suporta aproximativ 4.000 de dispozitive pe kilometru patrat, in timp ce 5G va suporta aproximativ un milion. Acest lucru inseamna mai mult streaming Netflix, apeluri vocale si You Tube transportate, fara intrerupere, prin spatiul limitat de aer.

5G foloseste, de asemenea, o noua tehnologie digitala numita Massive MIMO, care inseamna mai multe intrari multiple de iesire, care foloseste mai multe fascicule directionate pentru a reflecta si urmari utilizatorii din jurul unui site celular, imbunatatind acoperirea, viteza si capacitatea. Tehnologiile actuale de retea functioneaza ca neoanele, iluminand o zona, dar cu multa risipe de lumina / semnal. O parte din tehnologia 5G implica instalarea Massive MIMO si 5G New Radio pe toate statiile de baza ale retelei mobile, peste infrastructura existenta 4G.

Cum este 5G diferit de 4G?

In comparatie cu reteaua mobila de a treia generatie (3G), 4G a permis transmiterea de video de calitate superioara (un lucru imposibil anterior) si apelarea din mers, ceea ce inseamna ca televiziunea in direct poate fi acum urmarita in mod regulat, zilnic. Totusi, mai multe fluxuri video au crescut congestia in retea.

„4G atinge limitele tehnice ale cantitatilor de date care se pot transfera rapid, pe blocuri de spectru”, explica Chris Mills, industry chief analist, la Tutela. „O diferenta majora intre 5G si 4G este ca aceasta congestie va fi eliminata.”

Dar, probabil, cel mai mare diferentiator intre 5G si 4G va fi o poarta de intrare pentru Internetul Lucrurilor (Internet of Things). Ulterior, se preconizeaza ca operatiunile de retea 5G vor fi revolutionare pentru industriile bazate pe date, orasele inteligente si gestionarea infrastructurii, deoarece va fi posibil sa existe mai multe dispozitive care sa functioneze, in mod sigur si neintrerupt in aceeasi zona. In general, datorita noilor tehnologii, spectrului si frecventelor pe care le foloseste, 5G are mai multe beneficii peste 4G; viteze mai mari, latenta mai mica, capacitate pentru un numar mai mare de dispozitive conectate, interferenta mai mica si eficienta mai buna.

Cum functioneaza 5G in ceea ce priveste latimea de banda, latenta si spectrul?

Fiecare operator detine blocuri de spectru care sunt practic o gama de frecvente radio electromagnetice utilizate pentru a transmite sunet, date si video intr-o anumita zona. Acest spectru este cumulat pentru a crea capacitatea lor totala de retea, care determina cat de repede pot transfera date.

„Astazi, un operator ar putea avea 100 mHz de spectru intreg pentru a deservi toti clientii sai din Marea Britanie, dar in cele din urma, cu 5G, aceasta banda va creste pana la aproximativ 1.000 mhz – aceasta este adevarata schimbare in ceea ce priveste 5G”, explica domnul Mills.

Aceasta va crea, de asemenea, mult mai putin latenta in sistem, ceea ce inseamna ca datele vor fi transferate in timp real.

Latenta pentru 4G este in jur de 20-30 de milisecunde, dar pentru 5G va ajunge cu mult sub 10 milisecunde, iar in cele mai bune cazuri in jur de 1 milisecunde intarzieri, potrivit Mats Norin, manager de program la 5G For Industries, Ericsson Research.

„Pentru consumatori, acest lucru nu este la fel de important, dar va face ca lucrurile sa para mai rapide, insa, pentru industrie – pentru masinile controlate de la distanta- va fi un salt critic”, spune el.

Deci, cat de rapid va fi cu adevarat 5G?

Potrivit Vodafone, 5G promite viteze ale dispozitivului de aproximativ 10 ori mai rapide decat 4G, ceea ce inseamna apeluri video de inalta rezolutie – 4K de inalta calitate, standard utilizat pentru cinematografia digitala comerciala – descarcarile vor fi livrate si mai rapid pe smartphone-uri si tablete.

Domnul Mills avertizeaza insa ca o mare parte din ceea ce este publicat despre viteza 5G este exagerat – in special pentru consumatori.

„Viteza in gigabytes este utila pentru o serie de aplicatii, dar totusi, pentru utilizatorul obisnuit, nu este foarte mare nevoie de acest tip de viteza, pe un dispozitiv mobil”, spune el, adaugand: „Transmiterea in direct sau descarcarea video HD sau chiar Ultra HD, este realizabila folosind o retea 4G. ”

Ce beneficii va aduce 5G micilor afaceri si industriei?

Se anticipeaza ca 5G va fi catalizatorul pentru conectarea oamenilor si a masinilor la o scara globala. De fapt, se estimeaza ca 5G va permite cresterea economiei globale cu aproximativ 12,3 trilioane de dolari, pana in 2035, in timp ce un studiu al International Data Corporation (IDC) estimeaza cantitatea de date creata si replicata in intreaga lume, ar putea creste de la 33 Zettabytes (ZB) in 2018, la 175 ZB pana in 2025.

3 Shares
You May Also Like