3 lucruri de stiut despre asigurarea de raspundere profesionala

3 lucruri de stiut despre asigurarea de raspundere profesionala

0 Shares
0
0
0

Raspunderea civila profesionala este contractul pe care orice companie demna de acest nume trebuie sa il incheie cel putin pentru a se proteja pe sine si angajatii sai.

Intr-adevar, intervine de indata ce poate fi angajata responsabilitatea companiei, a unuia dintre angajatii sai, a unuia dintre serviciile sale sau a echipamentelor sale. Cu alte cuvinte, toate daunele corporale, materiale sau imateriale care ar putea fi cauzate altora din culpa, neglijenta sau imprudenta pot fi acoperite de aceasta asigurare pe care o poti incheia pe https://leaderteam.ro.

Acesta din urma protejeaza in special impotriva tuturor consecintelor financiare ale acestui prejudiciu, consecinte care ar putea duce la faliment in functie de amploarea despagubirii.

Ar trebui sa fie mai degraba apreciat ca o prevedere pentru un risc fatal decat ca o povara. A ignora asigurarea de raspundere profesionala este, prin urmare, un gresit de calcul.

Asigurarea de raspundere profesionala este obligatorie?

In teorie, numai asigurarea spatiilor comerciale este obligatorie (garantia ocuparii spatiilor), indiferent daca compania detine sediul sau este chirias. Protejeaza impotriva oricarui risc de incendiu, explozie sau deteriorare a apei.

Desigur, daca vehiculele sunt utilizate in cursul activitatii, acestea trebuie sa fie asigurate conform cerintelor. In caz contrar, nimic nu obliga o companie sa aiba asigurari pentru a-si acoperi riscurile, in ciuda obligatiei legale de a-si asuma toate prejudiciile cauzate tertilor de persoane sau bunuri pentru care raspunde.

Cu toate acestea, exista exceptii: anumite profesii reglementate trebuie sa poata prezenta raspundere civila profesionala. Acesta este in special cazul profesiilor medicale (medic, asistent medical, moasa), profesionistilor in drept si consultanti (avocat, notar, executor judecatoresc, agent imobiliar, arhitect, contabil etc.).

In ce situatii este utila raspunderea civila profesionala?

Sunteti comerciant si un client este ranit in timp ce iti viziteaza magazinul, restaurantul si unul dintre preparatele tale cauzeaza intoxicatii alimentare, proprietarul garajului si masina unui client este deteriorata in timpul interventiei tale…

Iata cateva situatii obisnuite, cu vatamari corporale sau daune materiale, pentru care asigurarea de raspundere profesionala poate fi utila.

Aici vorbim de raspunderea civila „operativa”, adica in timpul prestarii serviciului sau in viata de zi cu zi a companiei. Aceasta asigurare de functionare se extinde la cazuri mai grave, cum ar fi, de exemplu, un accident industrial care implica angajatorul sau o eroare medicala daca profesionistul este medic.

Raspunderea companiei se extinde chiar la daune imateriale, cum ar fi o pierdere financiara ca urmare a unei intarzieri sau a unei neexecutari (exemplu: managerul este imobilizat si nu poate furniza serviciul comandat) sau o scadere a cifrei de afaceri in urma unei erori intr-o activitate de consultanta.

Este suficienta raspunderea civila profesionala?

O simpla raspundere civila profesionala este insuficienta pentru companiile care doresc sa se dezvolte si sa dureze in timp. Se recomanda mai degraba o asigurare profesionala multirisc. Este, in general, un contract personalizat capabil sa protejeze compania in toate etapele activitatii sale.

O garantie profesionala multi-risc include, in general, o asigurarea de raspundere profesionala extinsa, protectie legala, dar si asigurarea vehiculelor, sediilor si continutului acestora si, uneori, garantii specifice care raspund nevoilor specifice ale companiei.

0 Shares
You May Also Like