Ce este asigurarea de raspundere civila?

Ce este asigurarea de raspundere civila?

0 Shares
0
0
0

Aceasta definitie este gasita si in codul civil, in articolul care spune ca: orice persoana care, prin exercitarea unei activitati, cauzeaza daune altuia, este obligata sa o repare”.

Prin urmare, in cazul in care o terta parte face o cerere echivalenta in bani pentru daunele pe care le-ati facut accidental, asigurarea de raspundere civila va fi activata prin acordarea de despagubiri pentru prejudiciul cauzat tertului.

Ce se intelege prin terta parte?

Semnificatia tertului, in aceasta asigurare, este una care nu prezinta nici o relatie cu asiguratul. Intrebarea tipica.. Clientul dumneavoastra este o terta parte? Raspunsul este nu. Pentru ca exista un contract sau o relatie de afaceri intre ei. Cumpara o asigurare raspundere generala accesand linkul.

Ce acopera asigurarea de raspundere civila

Acoperirea poate fi impartita in trei puncte principale:

 • In cazul in care o instanta dispune sau condamna compania dumneavoastra sa plateasca despagubiri pentru prejudiciul cauzat unei terte parti, indiferent daca este vorba de daune materiale sau corporale, compania de asigurari trebuie sa plateasca aceasta compensatie tertului.
 • Asiguratorul isi va asuma si costurile procesului judiciar, aceasta referindu-se la taxele judiciare, onorariile organului judiciar.
 • Asiguratorul va suporta, de asemenea, costurile procesului de judecata, aceasta se refera la onorariile avocatilor care va apara.

In situatia in care Judecatorul stabileste ca pe parcursul procesului judiciar o parte din patrimoniul bunurilor dumneavoastra intra ca garantie in proces, prin masura preventiva, Asiguratorul va oferi garantii pentru evitarea confiscarii bunurilor dumneavoastra.

Ce nu acopera asigurarea de raspundere civila?

Exista mai multe excluderi ale asigurarii de raspundere civila pe care le vom indica mai jos, dar ca urmare a acestor excluderi exista si alte tipuri de polite de raspundere:

Sa ne uitam la principalele excluderi:

 • Daune cauzate de cauze prelungite in timp (de exemplu, daune cauzate de fum, abur, umiditate, apa)
 • Daca aveti un activ tert sau clientul in grija dumneavoastra si il deteriorati, acesta nu este acoperit.
 • Daune pentru persoanele pentru care sunteti responsabil, de exemplu lucratorii dvs.
 • Pentru nerespectarea normelor legale ale tarii, sau municipalitatii, sau altei autoritati guvernamentale.
 • Daune cauzate de practicarea profesiei dumneavoastra (de exemplu, un inginer -din cauza unei erori de calcul sau un medic).
 • Nu acopera persoanele care au un contract la comun cu tine.
 • Daune cauzate de vehiculele dumneavoastra sau de alte utilaje (in acest caz, exista o asigurare de raspundere civila a vehiculului sau o asigurare a masinilor).

Cum sa cumparati sau sa obtineti politica de raspundere pentru companie?

 • Pentru a obtine costul aproximativ, sunt necesare urmatoarele date minime, munca care trebuie efectuata, valoarea contractului sau volumul vanzarilor, anii de experienta, numarul de lucratori, cuantumul salariilor, locul de munca, Clientul si suma asigurata.

Asigurarea de raspundere civila a angajatorilor

Dupa cum s-a aratat mai sus, o asigurare de raspundere necontractuala nu acopera daunele cu alte persoane daca avem o relatie contractuala, de exemplu, cu lucratorii nostri, dar exista aceasta clauza numita ANGAJATOR, care va acoperi daunele sau pretentiile lucratorilor dumneavoastra, care se afla pe statul de plata.

Cum au aparut asigurarile si cum erau vazute in trecut?

Comerciantii au cautat metode pentru a minimiza riscurile inca din timpuri. Monarhii ahemenieni din Persia antica au primit cadouri anuale (tribut) de la diferitele grupuri etnice aflate sub controlul lor. Aceasta ar fi functionat ca o forma timpurie de asigurare politica si ar fi obligat oficial monarhul persan sa protejeze grupul de rau.

Asa-numita „Lege a Marii Rodiene”, care se aplica navigatorilor si comerciantilor, includea o stipulare conform careia, daca un navigator era fortat sa arunce marfuri peste bord pentru a salva nava de la scufundare, pierderea va fi rambursata in mod colectiv de catre colegii sai.

Acesta este adesea citat ca unul dintre cele mai vechi exemple de drept al asigurarilor, unii isi au originea in insula greceasca Rhodos inca din anul 1000 i.Hr. Cu toate acestea, cele mai vechi referinte la „Legea Marii Rodiene” apar in sursele juridice romane tarzii.

Vechiul „imprumut maritim” atenian a avansat bani pentru calatorii, rambursarea fiind anulata daca nava era pierduta. In secolul al IV-lea i.Hr., ratele pentru imprumuturi difera in functie de perioadele sigure sau periculoase ale anului, implicand o evaluare intuitiva a riscului cu efect similar asigurarii.

In timpul razboaielor din Peloponesia, unii proprietari de sclavi atenieni si-au oferit sclavii voluntar pentru a servi ca vaslasi in navele de razboi. Acesti proprietari de sclavi plateau o mica prima anuala statului atenian, care, in cazul in care sclavul era ucis in actiune, platea proprietarului contravaloarea sclavului.

Grecii si romanii c. 600 i.Hr. au infiintat bresle numite „societati binevoitoare”, care aveau grija de familiile membrilor decedati, precum si plata cheltuielilor de inmormantare ale membrilor.

Breslele in Evul Mediu aveau practici similare. Talmudul evreiesc se ocupa de mai multe aspecte ale asigurarii bunurilor. Inainte ca asigurarile in stil modern sa se infiinteze la sfarsitul secolului al XVII-lea, in Anglia existau „societati prietenoase”, in care oamenii donau sume de bani la o suma generala care putea fi folosita pentru situatii de urgenta.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…