De ce ai nevoie de o asigurare RCA valabila?

De ce ai nevoie de o asigurare RCA valabila?

0 Shares
0
0
0

Pentru foarte multi dintre noi, alegerea si incheierea unui RCA pentru autovehiculul nostru este ceva realizat din pura obligatie.

In incercarea de a ne supune normelor legilor in vigoare, incheiem aceasta polita ori de cate ori este nevoie – poate anual, poate o singura data pe an. In functie de modul si perioada de circulatie a autovehicului detinut (fie ca este masina personala, duba, motocicleta, etc) alegem un RCA ieftin si il incheiem la cel mai apropiat broker de asigurari.

Foarte multa lume nu intelege exact care sunt motivele pentru care aceasta asigurare de raspundere civila auto este obligatorie. Iar nu putini ii sunt cei care ii inteleg beneficiile. Tocmai de aceea, in articolul de astazi vom vorbi mai mult pe aceasta tema: vom prezenta o definitie simpla a RCA-ului, vom explica care sunt consecintele neefectuarii acesteia si vom vedea avantajele alegerii unei asigurari potrivite nevoilor noastre.

Milioane de romani participa anual la traficul rutier, prin variate mijloace motorizate de transport – toti acestia (cu exceptia bicicletelor electrice) au nevoie de incheierea si detinerea unei asigurari obligatorii de raspundere civila auto (prescurtata ca RCA).

Ce semnifica de fapt aceasta abreviere si ce inseamna RCA-ul? Pentru a intelege acest lucru, ii vom explica rolul – prin detinerea unei polite active de RCA, persoanele prejudiciate ca urmare a unui accident rutier primesc anumite despagubiri financiare. Acest lucru se realizeaza prin intermediul firmelor de asigurari. Aceasta compensare de ordin banesc este valabila in cateva situatii, stabilite prin lege.

Ele pot sa includa daune ale autovehiculelor, vatamari corporale, decese sau simple pagube aduse proprietarilor. Altfel spus, RCA-ul garanteaza primirea de despagubiri pentru daunele suferite. Cel care este lovit, de exemplu, intr-un anumit accident rutier, va primi compensatiile cuvenite pentru repararea masinii.

De asemenea, cel care a cauzat accidentul nu va fi nevoit sa plateasca din propriul buzunar respectivele compensatii financiare. RCA-ul trebuie incheiat de catre detinator (proprietar) pentru toate autovehiculele inmatriculate la ora actuala in Romania, dar si de catre cele care urmeaza sau sunt in procesul de a fi inmatriculate.

La ce se supun proprietarii si utilizatorii autovehiculelor aflate in trafic daca nu efectueaza aceste operatiuni?

Legea romana arata ca pedeapsa pentru lipsa unei asigurari RCA valabile se reflecta in retinerea certificatului de inmatriculare; ea poate duce chiar si la radierea din circulatie a vehiculului respectiv. In plus, proprietarilor li se aplica o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, precum si retinerea placutelor cu numerele de inmatriculare.

Este foarte important de stiut ca asigurarea obligatorie RCA nu poate sa fie evitata prin incheierea unei polite CASCO, deoarece riscurile acoperite de acestea doua sunt diferite.

Romanii pot sa incheie un contract de asigurare RCA alegand dintre numeroasele societati de asigurare, autorizate de CSA. In functie de nevoi si preferinte, acestea pot sa fie incheiate pe o perioada de 6 sau de 12 luni.

Posesorii motocicletelor fac presiuni ca aceste perioade sa fie modificate pentru a include si intervale mai scurte – de 3 sau chiar 1 luna. Lucrul acesta este necesar datorita folosirii motocicletelor doar in sezonul cald, cand temperaturile depasesc 0 grade.

Pentru a incheia acum un RCA potrivit, indreapta-te spre Rcaautoieftin.ro.

0 Shares
You May Also Like