Tratamentele cu fluor si prevenirea cariilor

0 Shares
0
0
0

Tratamentele cu fluor reprezinta un element esential in ingrijirea orala si prevenirea cariilor dentare. Fluorul este un mineral esential care intareste smaltul dentar si previne deteriorarea dintilor. Afla totul despre beneficiile si importanta tratamentelor stomatologice cu fluor in promovarea sanatatii orale, pe care le poti face in cabinete dentare Dent Plus.

Cum functioneaza fluorul in protejarea dintilor

Fluorul este un agent remineralizant ce contribuie la refacerea si intarirea smaltului dentar. Atunci cand smaltul este expus la acizi, precum cei din placa dentara sau din alimente, acesta poate incepe sa se deterioreze, ducand la formarea cariilor dentare. Fluorul ajuta la remineralizarea zonelor afectate ale smaltului, transformand mineralele slabe din smalt intr-o structura mai rezistenta la acizi.

Tipuri de tratamente cu fluor

Fluorizare profilactica. Aceasta procedura presupune aplicarea unei solutii sau a unui gel cu fluor pe suprafata dintilor. Fluorul este absorbit de smaltul dentar, intarindu-l si oferind o protectie suplimentara impotriva cariilor.

Lac de fluor. Un alt tip de tratament este aplicarea unui lac de fluor pe dinti. Acesta va forma o pelicula protectoare care elibereaza fluor in timp, treptat, si ofera o protectie indelungata impotriva cariilor.

Gel cu fluor pentru tratament la domiciliu. In unele cazuri, medicul stomatolog poate recomanda utilizarea unui gel cu fluor pentru tratament la domiciliu. Acest gel poate fi aplicat pe dinti folosind o gutiera personalizata, oferind astfel o protectie suplimentara impotriva cariilor.

Cine poate face tratamente cu fluor

Tratamentele cu fluor sunt recomandate in special pentru persoanele cu un risc crescut de carii dentare, cum ar fi copiii, adolescentii, persoanele in varsta si cei cu afectiuni medicale ce pot afecta sanatatea orala.

De asemenea, aceste tratamente sunt benefice pentru persoanele cu restaurari dentare, precum obturatii sau coroane, pentru ca fluorul poate contribuie la prevenirea degradarii acestor restaurari si a formarii cariilor in jurul lor.

Beneficii aditionale ale tratamentelor cu fluor

Pe langa prevenirea cariilor dentare, tratamentele cu fluor au si alte beneficii. Iata care sunt cele mai importante beneficii suplimentare ale fluroului in stomatologie.

Reducerea sensibilitatii dentare. Fluorul intareste smaltul dentar, reducand astfel sensibilitatea dentara la temperaturi extreme sau la alimentele si bauturile acide.

Protectie impotriva eroziunii acide. Fluorul poate ajuta la protejarea dintilor impotriva eroziunii acide cauzate de alimente si bauturi acide sau de refluxul gastric.

Riscurile tratamentelor cu fluor

Tratamentele stomatologice cu fluor sunt considerate, in general, sigure si benefice pentru sanatatea orala atunci cand sunt administrate corect. Insa exista si cativa factori si riscuri de care ar trebui sa tii cont.

Fluoroza dentara. Una dintre principalele ingrijorari legate de tratamentele cu fluor este fluoroza dentara. Aceasta este o afectiune in care suprafata dintilor dezvolta pete albe, maro sau chiar bule in urma expunerii excesive la fluor in timpul perioadei de formare a dintilor, de obicei in copilarie. Supradozajul de fluor poate duce la fluoroza dentara, iar acest lucru poate afecta aspectul si sanatatea generala a dintilor.

Reactii alergice sau sensibilitate orala. In unele cazuri, pot aparea reactii alergice la fluor, manifestate prin iritatii ale mucoasei orale, umflaturi sau roseata. De asemenea, unele persoane pot fi mai sensibile la fluor si pot experimenta senzatii de arsura sau disconfort dupa aplicarea tratamentelor cu fluor.

Ingestia accidentala. In timpul tratamentelor stomatologice cu fluor, exista riscul ca pacientii sa inghita accidental produsele cu fluor, cu ar fi gelurile de fluor aplicate pe dinti. Ingestia excesiva de fluor poate creste riscul de fluoroza si poate avea efecte adverse asupra sanatatii generale.

Interactiuni cu alte medicamente sau tratamente. Fluorul poate interactiona cu unele medicamente sau tratamente stomatologice, cum ar fi anumite antibiotice sau alte substante utilizate in tratamentul stomatologic. Este important ca medicul stomatolog sa stie ce medicamente ia pacientul, pentru a evita interactiunile nedorite.

Concluzie

Tratamentele stomatologice cu fluor sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii orale si pentru prevenirea cariilor dentare.

Fluorul este un aliat puternic in intarirea si protejarea dintilor impotriva deteriorarii si este recomandat sa fie inclus in rutina zilnica de igiena orala. Vizitele regulate la stomatolog si efectuarea tratamentelor cu fluor recomandate pot contribui semnificativ la mentinerea unui zambet sanatos si stralucitor pentru multi ani.

Sursa foto: Freepik.com

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like