Tot ce trebuie sa stiti despre fosa septica a locuintei

Tot ce trebuie sa stiti despre fosa septica a locuintei

0 Shares
0
0
0

Fosa septica este cea mai obisnuita unitate de tratare descentralizata la scara mica pentru ape gri si ape negre din toalete sau din rezervoare. Este practic un rezervor de sedimentare. Forma sa poate fi dreptunghiulara sau cilindrica. Fosa septica are nevoie de servicii de desfundare sau vidanjare periodic.

Foselele septice sunt utilizate pentru apele uzate cu un continut ridicat de solide decontabile, de obicei pentru efluenti din surse menajere, dar sunt adecvate si pentru alte ape uzate cu proprietati similare.

Lichidul curge prin rezervor si particulele grele se scufunda in partea de jos, in timp ce scrumul (in mare parte ulei si grasime) pluteste in partea de sus. In timp, solidele care se aseaza in partea de jos sunt degradate in mod anaerob.

Cu toate acestea, rata de acumulare este mai rapida decat rata de descompunere, iar namolul acumulat si praful trebuie eliminate periodic, iar in acest sens, veti avea nevoie de serviciile expertilor in desfundare canalizare si vidanjare.

Un sistem care nu reuseste poate deveni o sursa de poluare si ingrijorare pentru sanatatea publica, provocand daune materiale, poluarea apelor subterane si de suprafata (cum ar fi apa, atat a ta, cat si a vecinilor) si focare de boli. Dupa ce sistemul dvs. septic nu functioneaza eficient, poate fi necesar sa il inlocuiti, costandu-va o suma mare de bani.

In plus, daca va vindeti casa, sistemul dvs. septic trebuie sa fie intr-o stare de functionare buna. Prin urmare, este bine sa intelegeti si sa va ingrijiti sistemul septic.

Exista multe tipuri diferite de sisteme septice care se potrivesc cu o gama larga de conditii de sol si sit. Urmatoarele lucruri va vor ajuta sa intelegeti principalele componente ale unui sistem septic standard (alimentat cu gravitatie) si cum sa il mentineti functionand in siguranta la cel mai mic cost posibil.

Un sistem de fose septice standard are trei parti principale:

Fosa septica – Un scop septic are ca scop separarea solidelor de apa uzata, depozitarea si descompunerea partiala a cat mai mult material solid posibil, permitand totodata lichidului (sau efluentului) sa mearga in campul de scurgere. Apele uzate din toaleta, baia, bucataria si rufele se scurg in rezervor si raman acolo pana la 24 de ore (cunoscut sub numele de timp de retentie) inainte de trecerea in campul de scurgere. Acest lucru ajuta la prevenirea infundarii campului de scurgere, ceea ce poate duce la defectiuni si reparatii costisitoare.

Camp de scurgere – Campul de scurgere este o retea de tevi perforate (sau „laterale”) asezate in transee sau paturi pline cu pietris. Dupa ce solidele s-au instalat in fosa septica, apa uzata lichida (sau efluentul) este evacuata, fie prin gravitatie, fie prin presiune, intr-un camp de absorbtie, cunoscut si sub denumirea de camp de scurgere

In majoritatea sistemelor gravitationale, apa uzata curge mai intai intr-o cutie de distributie, care apoi evacueaza efluentul in mod egal printre santurile din campul de scurgere, care este locul unde are loc tratarea finala.

Efluentul curge din conducte, prin stratul de pietris si in solul unde are loc un tratament suplimentar. Solul filtreaza apele uzate pe masura ce trec (sau „percoleaza) prin spatiile porilor si microbii solului o trateaza inainte de a intra in cele din urma sub apa freatica. Aceste procese functioneaza cel mai bine acolo unde solul este oarecum uscat, permeabil si contine mult oxigen pentru mai multe picioare sub campul de scurgere.

Campul de scurgere este, in general, situat intr-o intindere de gazon din curtea din spate sau laterala a unei proprietati. Marimea si tipul campului de scurgere depind de debitul estimat zilnic de ape uzate si de conditiile locale ale solului.

Solul – Solul de sub campul de scurgere asigura tratarea finala si eliminarea efluentului foselor septice. Dupa ce apele uzate au trecut in sol, organismele din sol trateaza efluentul inainte ca acesta sa percoluleze in jos si in exterior, intrand in cele din urma in apele subterane sau de suprafata.

Tipul de sol are impact si asupra eficacitatii campului de scurgere; de exemplu, solurile argiloase pot fi prea stranse pentru a permite trecerea multor ape uzate si solul pietros poate fi prea grosier pentru a oferi mult tratament.

De retinut!

Proprietarii de locuinte si rezidentii au un efect mare asupra performantei sistemului septic. Folosirea unei cantitati mai mare apa decat sistemul a fost proiectat sa gestioneze, poate provoca o defectiune. De asemenea, eliminarea substantelor chimice sau a excesului de materie organica, cum ar fi cea dintr-un depozit de gunoi poate distruge un sistem septic.

Inspectati si pompati frecvent

Cel mai important pas pentru a va mentine fosa septica este sa eliminati namolul si saracia inainte de a se spala in campul de scurgere. Cat de des necesarul de pompare depinde de dimensiunea rezervorului, de numarul de persoane din gospodarie, de volumul de apa utilizat si de cantitatea de solide (de la oameni, depozitarea gunoiului si orice alte deseuri) care intra in sistem. In general, rezervoarele trebuie pompate la fiecare 3 – 5 ani.

Utilizati apa eficient

Apa excesiva este o cauza majora a defectiunii sistemului. Solul de sub sistemul septic trebuie sa absoarba toata apa folosita in casa. Prea multa apa din spalatorie, masina de spalat vase, toalete, bai si dusuri ar putea sa nu permita suficient timp pentru a se separa namolul si resturile. Cu cat este mai putina apa, cu atat mai putina apa intra in sistemul septic, ceea ce duce la un risc mai mic de defectare a sistemului.

Reduceti la minimum eliminarea deseurilor solide

Ceea ce se duce in scurgere poate avea un impact major asupra sistemului dvs. septic. Multe materiale nu se descompun si, prin urmare, se acumuleaza in fosa septica. Daca le puteti dispune intr-un alt mod, faceti acest lucru, mai degraba decat sa il introduceti in sistemul dvs.

Aditivi de sistem septic

Nu este necesara adaugarea unui stimulator intr-o fosa septica pentru a-l ajuta sa functioneze sau „pentru a restabili echilibrul bacterian”. Bacteriile naturale care necesita functionarea sistemului septic sunt deja prezente in materiile fecale umane.

0 Shares
You May Also Like