Sfaturi pentru cumpararea unui televizor 4k in 2020

Sfaturi pentru cumpararea unui televizor 4k in 2020

0 Shares
0
0
0

Televizoare inteligente… LED. OLED. 4K. HDR. Lumea televizoarelor arata din ce in ce mai bine in fiecare zi, dar este totodata si mai confuza. Astazi, exista o gama ridicol de larga de televizoare de inalta definitie (HD) si 4K Ultra HD in magazine, de la ecrane mari cu preturi de chilipir pana la unele de inalta calitate, care se disting printre cele mai bune televizoare disponibile.

Sfaturi rapide de cumparare

Daca va grabiti, iata care sunt cele mai importante lucruri de luat in considerare inainte de a cumpara un televizor. Va explicam fiecare dintre aceste puncte mai detaliat in textul de mai jos:

  • Nu cumparati un televizor cu o rezolutie mai mica de 4K (adica, evitati seturile de 1080p) daca doriti un set future-proof.
  • Puteti sari peste televizoare 8K (deocamdata): Urmatorul salt in rezolutie nu este inca obligatoriu. Televizoarele 8K sunt super scumpe si nici macar nu aveti posibilitatea de a viziona continut 8k, inca. Va dura cel putin un an sau doi, inainte ca televizoarele 8K sa fie chiar ceva ce ar trebui luat in considerare.
  • Asteptati-va sa platiti aproximativ 500 de dolari pentru un televizor 4K de 50-55 de inch si minim 900 USD pentru un model de 65 inci sau peste.
  • Nu cumparati un televizor cu o rata de actualizare (refresh) mai mica de 120 Hz.
  • Cautati un set compatibil HDR, care sa ofere culori mai realiste si un contrast mai bun.
  • Televizoarele OLED au o imagine mult mai buna decat un LCD LED tipic, dar sunt considerabil mai scumpe. Pentru un device de mijloc, mai accesibil, consultati ofertele de la Samsung, Vizio si TCL.
  • Ignorati specificatiile privind raportul de contrast: producatorii afiseaza de multe ori numere “umflate”, o strategie de marketing. Ai incredere in ochii tai.
  • Cautati sa aiba cel putin patru porturi HDMI si optati pentru noul format HDMI 2.1 daca se poate.
  • Majoritatea televizoarelor sunt smart tv, asa numitele „televizoare inteligente”, cu acces facil la Netflix si la alte aplicatii online. Nu va lasati pacalit sa credeti ca asta este o capabilitate premium, orice televizor ar trebui sa aiba si functie smart, in 2019.
  • Planificati-va sa cumparati un soundbar. Difuzoarele TV nu sunt atat de calitative in zilele noastre, deoarece ecranele sunt mai subtiri.

Dimensiunea ecranului

Dimensiunea ecranului: Gasirea acelui “sweet spot”

Indiferent daca sunteti in cautarea unui televizor basic sau a unuia de inalta performanta, cel mai mare factor in decizia dvs. de cumparare, va fi probabil dimensiunea ecranului. Luati in considerare cati oameni din familia dvs. privesc de obicei simultan si unde veti pune noul set. Apoi alege cea mai mare dimensiune a ecranului care se va potrivi confortabil in spatiul respectiv – si bugetul tau. Locul dulce de astazi, avand in vedere pretul, performanta si livingul tipic, este cuprins intre 55 si 65 inci.

Dimensiunea ecranului depinde, de asemenea, de cat de aproape stai la televizor. Practic, daca puteti vedea pixelii individuali ai ecranului, sunteti prea aproape. O regula buna este ca ar trebui sa stai la o distanta de televizor, care este de trei ori mai mare decat inaltimea ecranului pentru HD si doar 1,5 ori inaltimea ecranului pentru 4K Ultra HD. Cu alte cuvinte, puteti sta de doua ori mai aproape de un televizor 4K UHD.

Iata un ghid mai detaliat pentru calcularea dimensiunii corespunzatoare a ecranului televizorului in functie de dimensiunile camerei tale, precum si de rezolutia televizorului.

Daca aveti ocazia, mergeti la un magazin (si poate aduceti-va familia) si uitati-va la televizoare. Chiar daca continutul 4K este inca rar, este posibil sa doriti aceasta tehnologie cu rezolutie mai mare daca intentionati sa stati aproape de un ecran foarte mare.

Linie de jos: alegeti o dimensiune a ecranului si o rezolutie potrivita pentru distanta pe care o veti aseza de pe ecran. Vom incepe la 55 de centimetri, daca nu sunteti intr-un apartament mic sau dormitor.

Rezolutie ecran: 8K, 4K sau HD?

Rezolutia descrie numarul de pixeli care alcatuiesc imaginea pe un ecran, descris in termeni de randuri orizontale si coloane verticale. Mai multi pixeli se traduc in imagini mai clare si detalii mai fine, deci o rezolutie mai mare este (aproape intotdeauna) mai buna.

Timp de mai multi ani, rezolutia 1920 x 1080, numita si full HD, a fost standardul si este inca cea mai frecventa rezolutie in televizoarele de pe tot globul. Cu toate acestea, producatorii de televizoare trec rapid la seturi Ultra HD (numite si 4K). Aceste modele 4K au de patru ori numarul de pixeli decat ecrane HDTV actuale. Vorbim despre 2.160 de linii orizontale sau 3840 x 2160 pixeli.

Cel mai mare beneficiu al televizoarelor 4K este ca obiectele mici de pe ecran au mai multe detalii, inclusiv un text mai clar. In general, imaginile par mai bogate si mai asemanatoare vietii decat pe un televizor HD, dar beneficiile pot fi subtile. Imaginea mai clara are si avantajul suplimentar de a va permite sa vizualizati confortabil ecranul de la o distanta mai scurta, facand televizoarele mai mari sa fie mai confortabile pentru a putea fi vizualizate intr-o casa de dimensiuni obisnuite.

Videoclipul Ultra HD arata excelent si este mai usor de gasit. Mai multe servicii de streaming, cum ar fi Netflix, Amazon Video si chiar YouTube, au inceput sa ofere continut 4K, facand televizoare inteligente si streaming stick-uri cel mai bun pariu pentru a gasi cu usurinta filme si emisiuni 4K. In timp ce discurile Blu-ray ultra HD devin mai frecvente, ele sunt totusi mai putin obisnuite decat standardele 1080p. Live TV nu a imbratisat complet 4K inca, dar DirectTV, Dish Network si Comcast Xfinity au inceput sa ofere filme 4K. Desi seturile Ultra HD pot imbunatati continutul HD existent, rezultatele pot fi mixte si nu par la fel de clare ca programarea originala 4K.

Primul val de televizoare 8K a ajuns pe piata, televizorul Q900 8K de la Samsung a ajuns pe primul loc, iar acum OLED-ul Z9 de 88 inci de la LG. Acestea afiseaza de patru ori rezolutia vazuta pe seturile 4K, oferind un salt urias in fata calitatii imaginii, dar gasirea continutului care sa profite din plin de aceasta rezolutie mai mare este extrem de limitata. Va fi cel putin un an sau doi inainte ca seturile de 8K sa fie recomandate oricui, dar cel mai devreme dintre adopti, asa ca va recomandam sa ramaneti la 4K.

Bottom Line: Rezolutia Ultra HD, numita si 4K, devine din ce in ce mai mult standard si este o alegere mai buna daca doriti sa va dovediti in viitor investitia. Puteti cumpara deja televizoare 8K cu rezolutie mai mare, dar va recomandam sa retineti.

 

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…