365 de zile pe an, gradina necesita ingrijire constanta. Cu multa rabdare si ingrijire, aceasta aduce o mare satisfactie celui care o ingrijeste si incanta privirile celor care au ocazia de a o vedea. Daca esti incepator in ale gradinaritului, este posibil ca sfaturile de mai jos sa iti prinda bine, ba chiar sa descoperi tu insuti secretele unei gradini perfecte.
In cazul in care vrei sa amenajezi o gradina la care ai visat de ani buni, ar trebui sa realizezi mai intai un plan de arhitectura de baza. Pentru asta nu este nevoie sa ai talente artistice: o hartie si un creion sunt mai mult decat suficiente!
Trei nivele suplimentare trebuie luate in considerare: planul de baza, planul de creare si planul de plantare. In ceea ce priveste planul de baza, acesta consta intr-o diagrama care reprezinta elementele gradinii. Planul de creare este cel in care trebuie sa adaugi locurile de acoperire cu gard viu, spatiile de joaca pentru copii, bazinul sau piscina pe care o vei amplasa. Planul de plantare se refera la detaliile in ceea ce priveste localizarea copacilor si a plantelor.
Pentru a realiza planul gradinii, trebuie sa ai in vedere ca fiecare planta are locul ei. Gradina este un loc plin de viata in care toate plantele au un loc. Prin urmare, este necesar sa plantezi armonios si cu atentie la detaliile care pot face diferenta intre esec si reusita.
Respecta tipurile de plantare: gazon, gard viu, livada, vita de vie etc. Daca nu stii exact detaliile specifice, intreaba un specialist inainte de plantare pentru a avea toate informatiile necesare inainte de a trece la treaba.
Mentine o anumita armonie intre forme si culori. Cu siguranta vei obtine un contrast vizual inedit daca vei face acest lucru, iar gradina va parea plina de viata si deosebita.
Gandeste-te ca este posibil sa fie nevoie de taierea copacilor inalti pentru a evita sufocarea altor plante.
Mai mult decat atat, este nevoie sa cunosti si locuitorii gradinii. Pentru ca plantele au nevoie de o atentie speciala in lupta impotriva daunatorilor, este nevoie sa ai permanent grija sa identifici vizitatorii nedoriti si sa gasesti varianta potrivita de exterminare a lor pentru a nu le face rau plantelor. In acelasi timp, trebuie sa ai grija de inca un aspect: unii dintre ei sunt acolo pentru a-ti ajuta plantele sa fie sanatoase. In plus, fauna salbatica contribuie la biodiversitate si contribuie la sanatatea plantelor. Asadar, ai grija pe cine inlaturi si pe cine nu din gradina ta!
Daca vrei ca gradina sa revina la viata primavara, nu trebuie sa o neglijezi nici iarna. Chiar daca activitatea in gradinii nu a fost inca reluata, trebuie sa anticipezi primavara. Inca din noiembrie ar trebui sa te ocupi de plantarea unor plante care au acest specific de plantare pentru a se prinde, iar in decembrie si ianuarie trebuie sa faci activitati de intretinere generala a gradinii.
In februarie este ideal sa faci tratamentul preventiv al unor pomi fructiferi si sa incepi sa plantezi bulbii unor plante. In functie de vreme, magnolia si crinul pot prinde radacini in aceasta perioada.
Bine de stiut este si faptul ca morcovii, varza si salata trebuie plantate intre decembrie si februarie pentru a avea rod bun.
Un alt sfat de care trebuie sa tii seama este cel legat de anticiparea bolilor care pot aparea. Mai devreme sau mai tarziu, pot aparea probleme cauzate de prezenta parazitilor: paianjeni rosii sau galbeni sau chiar si ramele care pot provoca daune semnificative.
In cazul in care ai descoperit ca gradina este locuita de cineva nepoftit, poti folosi un remediu pe baza de gunoi de grajd sau insecticid, insa cel mai bine ar fi sa folosesti tratamente preventive care vor ajuta plantele predispuse la boli sa supravietuiasca: trandafirii, pomii fructiferi, diverse legume.
Tratamentul preventiv este recomandat, in special, pentru speciile care sunt in mod regulat predispuse la daunatori sau boli: trandafiri, pomi fructiferi, gradina de legume etc.
In acest scop, pot fi folosite diverse amestecuri din substante de uz casnic, fie produse speciale din comert (care sunt absorbite de plante si transportate in frunze).
Atunci cand infectia sau boala exista deja, aceasta trebuie tratata cat mai repede posibil. Din nou, poti utiliza fie produse de casa, fie produse comerciale: in caz de atac al daunatorilor, cele mai bune sunt insecticidele de contact (fulger) care au o actiune imediata.
In cazul in care vrei sa alegi o varianta cat mai naturala pentru ingrijirea gradinii, ai posibilitatea de a face acest lucru intr-un mod simplu. O mare parte din gradinaritul ecologic consta in utilizarea decocturilor sau purinelor din plante in loc de pesticide chimice si insecticide. Utilizate in pulverizare, acestea sunt eficiente atat in prevenire, cat si in tratamentul curativ. Un numar mare de plante poate fi folosit pentru a face diverse amestecuri lasate la macerat sau ingrasaminte: feriga, usturoi, urzica, coada-calului etc.
Daca alegi totusi sa utilizezi produse comerciale, cel mai bine este sa mergi la un centru specializat in gradinarit, cum sunt serele, cu un esantion de plante bolnave. In acest fel, vei avea siguranta ca vei obtine cele mai bune sfaturi in ceea ce proveste tratamentul corect adaptat nevoilor personale.
Produsele chimice realizate in acest sens au particularitatea de a fi persistente, ceea ce reprezinta un mare avantaj, deoarece eficacitatea lor este sustenabila, dar in acelasi timp si un mare dezavantaj pentru mediul inconjurator. In orice caz, este mai bine sa alegi produsul cel mai specific posibil, cu un singur ingredient activ (acaricid, insecticid, fungicid).
Exista, totusi, si produse biologice de tratare disponibile pe piata. Acestea sunt produse fara substante chimice sintetice, autorizate in agricultura ecologica. Cele mai importante dintre acestea sunt piretrina (extras din flori de crizantema, un insecticid eficient impotriva omizilor si altor insecte), bacillus thuringiensis (eficient impotriva bacteriilor care paraziteaza gradina), trichoderma (eficace impotriva parazitilor spori fungici de pomi fructiferi si vita de vie), amestecul Bordeaux (amestec de var si sulfat de cupru, eficiente in special impotriva mucegaiului), sulful (utilizat in principal ca tratament preventiv).