Respectarea normelor SSM este obligatorie conform legilor in vigoare, dupa cum probabil stiti, dar in plus va poate ajuta sa evitati multe neplaceri.
Fie ca este vorba de firme specializate in constructii, companii ce activeaza in domeniul metalurgiei etc, fiecare dintre acestea sunt obligate prin lege sa respecte normele de securitate si sanatate in munca, pentru ca numai astfel munca poate fi desfasurata in conditii bune, fara a exista incidente.
Tocmai de aceea este indicat ca orice firma, indiferent de domeniul in care isi desfasoara activitatea, sa aiba in cadrul ei macar un coordonator ssm. Probabil ca multi va intrebati ce rol are un coordonator ssm si tot multi au impresia ca acesta este pus si el in functie doar ca sa ia bani degeaba, insa nu este deloc asa, caci un coordonator ssm are o mare raspundere, in orice firma ar lucra.
Ce trebuie sa faca un coordonator SSM?
De exemplu, un coordonator ssm trebuie sa se asigure de faptul ca, orice muncitor dintr-o firma beneficiaza de o fisa de instruirea in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca si ca a luat la cunostiinta in ceea ce constau normele ssm, semnand fisa respectiva. Mai mult decat atat, tot un coordonator ssm trebuie sa se asigure si de faptul ca fiecare muncitor in parte din firma respectiva beneficiaza de echipament de protectie, oferit gratuit.
Echipamentul de protectie poate consta, in functie de domeniul in care muncitorul isi desfasoara activitatea, in: salopeta, casca, ochelari de protectie si bocanci. Din pacate multe firme din tara noastra nu respecta aceste norme de securitate si sanatate in munca, iar cateodata apar accidentele de munca.
Stim cu totii ca accidentele de munca, in ultimii ani s-au tot inmultit in tara noastra, fapt pentru care controalele si amenzile la unele firme s-au inmultit si ele semnificativ. Trebuie stiut si faptul ca, aceste controale ce tin de nerespectarea normelor ssm se pot incheia cu amenzi destul de mari si cateodata chiar si cu incetarea functionarii unei firme.
Tot un coordonator ssm este cel care trebuie sa se asigure ca fiecare muncitor in parte, dintr-o firma, va beneficia de un control medical periodic. Acest control medical consta in investigarea pacientilor, pentru a se stabili daca vreunul dintre acestia a contactat vreo boala care poate pune in pericol desfasurarea muncii in conditii normale.
Spre exemplu, daca un muncitor a contactat vreo boala contagioasa, atunci si cei care lucreaza in preajma sa pot fi in pericol si pot chiar contacta boala respectiva si nu numai atat, caci si clientii cu care muncitorul bolnav intra in contact se pot imbolnavi.
Respectarea normelor SSM : obligatiile unui conducator de firma
Una dintre cele mai importante obligatii ale unui conducator de firma este sa respecte si sa puna in aplicare reglementarile SSM si PSI. Pentru cei ce nu stiu ce inseamna SSM, aceasta se refera la securitatea si sanatatea in munca, iar aceste norme sunt, de fapt, baza bunei functionari a unei firme.
Orice conducator de firma trebuie sa intocmeasca fise de instruire SSM pentru fiecare angajat in parte. Datoria angajatilor este sa citeasca aceste fise, iar dupa aceea sa le semneze. Atunci cand angajatorul nu respecta acest aspect, iar in urma unei verificari a organelor abilitate se dovedeste acest lucru, firma poate fi amendata destul de drastic, iar amenzile pot fi cuprinse, conform legii, intre 4000 si 8000 de lei.
Desigur aceste sume sunt destul de mici in comparatie cu daunele care pot aparea in urma nerespectarii normelor SSM, deoarece uneori nerespectarea acestor reglementari poate duce chiar si la deces.
Inca o obligatie destul de angajata, in ceea ce priveste angajatorii, este dotarea personalului ce isi desfasoara activitatea in firma, cu echipament de protectie. Echipamentul de protectie consta in salopeta, casca sau ochelari de protectie, iar in unele domenii acestea pot fi uneori vitale.
Respectarea normelor SSM: ce se poate intampla?
Atunci cand angajatorul nu respecta aceasta obligatie, de a acorda angajatilor echipament de protectie, trebuie stiut ca firma se poate alege cu amenzi destul de mari, cu valori intre 5000 si 10000 de lei. Tot legea spune ca orice firma trebuie sa fie dotata cu cel putin o trusa de prim- ajutor, care poate fi destul de benefica in cazul unor rani minore in randul angajatilor, printre care se numara si taieturile.
Chiar si accidentele de munca sau bolile profesionale pot aparea datorita nerespectarii reglementarilor ce tin de securitate si sanatate in munca. Si printre acestea se pot numara si accidentele destul de grave, care pot fi uneori asociate cu morti si care se pot intampla datorita faptului ca angajatii respectivi nu purtau echipamente de protectie.
In cazul bolilor profesionale, putem spune despre acestea ca pot aparea atunci cand angajatorul nu ofera angajatilor un control medical periodic, care de asemenea este obligatoriu prin lege. Iar unele dintre aceste boli pot fi transmisibile, lucru din care foarte usor putem deduce ca ele pot fi transmise si altor angajati si mai rau decat atat, unor potentiali clienti.
Atunci cand angajatorul nu vrea sa aiba toate astea pe cap, el poate sa isi indrume un angajat spre un curs SSM.
Despre aceste cursuri SSM, putem spune ca sunt cursurile care indruma persoanele in tot ceea ce tine de respectarea normelor SSM, adica de securitatea in munca si le invata pe acestea ce trebuie sa faca pentru ca munca sa se desfasoare in niste conditii optime si sa nu existe niciun fel de probleme, in ceea ce priveste desfasurarea ei.