Izolatia termica nu ofera doar caldura iarna ci si racoare vara. Indiferent, daca este vorba despre o cladire nou construita sau despre o cladire veche, izolatia termica este un element ce nu trebuie sa lipseasca.
De aceea trebuie sa alegi cele mai bune materiale in acest sens, care sa fie durabile si sa nu necesite reparatii perioade lungi de timp. Este o investitie importanta dar costurile vor fi acoperite intr-o perioada scurta.
Care sunt avantajele izolatiei?
In afara de avantajul pastrarii caldurii in interiorul casei si reducerea costurilor pentru incalzirea acesteia, o izolatie bine efectuata, te poate ajuta sa salvezi zidurile de potentiale infiltratii. Exteriorul locuintei este expus tuturor fenomenelor meteo, precum ger, vant sau precipitatii abundente. Acestea nu trebuie sa afecteze confortul casei tale.
De asemenea, izolatia exterioara executata corespunzator, poate elimina riscul aparitiei condensului. Bineinteles, ca pentru acest lucru trebuie sa ai si un sistem de ventilatie eficient in interior.
La ce trebuie sa fii atent?
Sunt multi furnizori de materiale constructii Cluj Napoca care au in oferta lor diverse materiale create pentru realizarea izolatiei exterioare a cladirilor. Inainte de a alege materialul dorit, trebuie sa evaluezi cladirea si in principiu structura de rezistenta a acesteia.
Izolatia, pentru a fi eficienta, trebuie sa fie aplicata intr-un strat suficient de gros care ar putea afecta structura de rezistenta al peretilor, prin ingreunarea acestora.
De aceea, daca este vorba despre o cladire veche, o evaluare in avans este necesara, indiferent de tipul de izolatie folosit. Totodata, trebuie sa urmaresti daca echipa care lucreaza la casa ta, elimina tot ceea ce insemna tevi si burlane de pe suprafata peretilor. O izolatie decupata nu va fi eficienta si poate aduce dupa sine si alte probleme.
Cele mai eficiente tipuri de izolatie exterioara
Vata bazaltica, polistirenul extrudat, spuma poliuretanica, sau izolatia realizata din fibre de lemn sunt promovate ca cele mai eficiente materiale utilizate pentru realizarea unei izolatii exterioare eficiente. Printre cele mai slabe pare a fi izolatia realizata din celuloza. Cu toate acestea si bugetul disponibil are un cuvant de spus.
De regula costurile sunt similare pentru marea majoritate a materialelor dar cea mai costisitoare varianta ramane cea efectuata din fibre de lemn. Nu doar materialul utilizat pentru realizarea izolatiei trebuie luat in calcul. Tot procedeul in sine poate creste sau scadea costurile. Incepand de la evaluarea rezistentei zidurilor, mentionata anterior, continuand cu grosimea izolatiei si finisajele ulterioare, toate acestea trebuie incluse in calculul final. Totodata, manopera va ridica costurile.
O izolatie termica executata corespunzator poate oferi si o izolare fonica. Este foarte important ca inainte de a lua o decizie sa te documentezi temeinic si sa ceri sfaturi de specialitate. Indiferent de tipul de izolatie ales, este o investitie mare dar care isi va dovedi eficienta intr-un timp foarte scurt si poate te vei gandi, cum ai trait fara acest detaliu pana acum. Chiar daca este de preferat ca acest lucru sa se efectueze de la inceputul constructiei, orice cladire veche poate fi imbunatatita printr-o izolatie executata corespunzator si nu trebuie sa uiti ca ii va creste si valoarea.