Istoria televiziunii cuprinde seria descoperirilor stiintifice, a progreselor tehnologice si a pariurilor industriale care au dus la televiziune. Acesta include inovatii in proiectarea, conceptia, fabricarea si distributia televizoarelor. De asemenea, a implicat dezvoltarea de posturi de televiziune care sa le alimenteze cu programare pana in prezent.
Aceasta tehnologie a fost incorporata in casele noastre din intreaga lume de zeci de ani. Prin urmare, nimeni nu trebuie astazi sa explice ce este televiziunea, ci dimpotriva ar trebui sa studieze istoria televiziunii si sa invete ca orice simplu vis aparent imposibil poate deveni realitate.
Cu toate acestea, putini stiu ca un televizor functioneaza ca un terminal pentru primirea informatiilor trimise prin cablu, satelit sau unde ,care ofera un model specific de puncte de lumina care se desfasoara pe ecran (pixelii). Acest lucru genereaza o imagine si o senzatie de miscare a acesteia, insotita de o secventa de sunet sincronizata.
Istoria televiziunii : primii pasi
Pentru ca primii pasi in televiziune sa aiba loc, a trebuit sa se realizeze mai intai urmatoarele constatari tehnologice:
- Fotografie si cinema. Primele succese in conservarea imaginilor si punerea lor in miscare au fost obtinute in secolul al XIX-lea, cand tehnica fotografica a obtinut primele daghereotipuri si fotografii de expunere indelungata la lumina, folosind tehnici care au fost modernizate pana cand au permis, la sfarsitul secolului, ca primele imagini in miscare sa fie capturate si reproduse: o serie lunga de fotografii care se urmaresc reciproc cu o viteza constanta, dand impresia de miscare. Asa s-a nascut cinematografia.
- Transmiterea undelor electromagnetice prin manipularea campurilor electrice si magnetice a fost posibila la sfarsitul secolului al XIX-lea datorita experientelor si teoriilor lui Maxwell, Hertz, Tesla si Marconi. Acest lucru a permis dezvoltarea unui telegraf wireless, care a profitat de progresele laboratoarelor Bell in ceea ce priveste telefonia si a produs primele dispozitive radio.
Originea televiziunii
Istoria televiziunii incepe cu inventarea discului Nipkow in 1884:un dispozitiv format dintr-un disc metalic si o sursa de lumina, care a servit la proiectarea pe foi de seleniu a luminii proiectate de obiecte.
A fost o prima incercare de a captura imagini in miscare,desi nu a reusit sa fie pusa in practica in mod eficient. Dar a servit pentru dezvoltarea primelor sisteme de televiziune la inceputul secolului al XX-lea.
Prima experienta de televiziune de succes a avut loc in 1925,cand scotianul John Logie Baird a reusit sa sincronizeze doua discuri Nipkow, atasate la aceeasi axa. Folosind unul ca emitator si unul ca receptor, el a transmis efectiv imaginea capului unui manechin la 14 cadre pe secunda.
Experienta a fost replicata in fata Royal Institution of London in 1926. In 1927 Baird a reusit sa transmita aceeasi imagine pe 438 de mile, folosind un cablu telefonic. In 1928 a facut-o din nou, de data aceasta de la Londra la New York, prin valurile hertziene.
Istoria televiziunii : primele emisiuni de televiziune.
Astazi, asistam la o evolutie enorma in ceea ce priveste televiziunea si nu numai, astfel incat in acest moment, acest domeniu este supra-dezvoltat fiind posibila urmarirea live a unor evenimente, fara a fi nevoie sa fim prezenti nici macar in fata televizorului, ci doar sa fim conectati la internet si sa avem un dispozitiv electronic precum un telefon, tableta sau laptop, in mainile noastre…
Cool TV online este un canal care te ajuta sa vezi totul fara sa platesti chiar de pe telefonult au.
Conceptul de televiziunea fost opera multor indivizi de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, radacinile sale incepand initial inca din secolul al XVIII-lea. Primele transmisii practice ale imaginilor in miscare pe un sistem radio au folosit discuri perforate mecanice rotative pentru a scana o scena intr-un semnal care variaza in timp, care ar putea fi reconstruit la un receptor inapoi, intr-o aproximare a imaginii originale.
Dezvoltarea televiziunii a fost intrerupta de cel de-al doilea razboi mondial. Dupa sfarsitul razboiului, metodele complet electronice de scanare si afisare a imaginilor au devenit standard.
Au fost dezvoltate mai multe standarde diferite pentru adaugarea culorii la imaginile transmise cu diferite regiuni folosind standarde de semnal incompatibile tehnic. Transmisia de televiziune s-a extins rapid dupa cel de-al doilea razboi mondial, devenind un important mijloc de masa pentru publicitate, propaganda si divertisment.
Istoria televiziunii : transmiterea semnalului
Transmisiile de televiziune pot fi distribuite prin aer prin semnale radio VHF si UHF de la statiile de transmisie terestre, prin semnale cu microunde de la satelitii care orbiteaza Pamantul sau prin transmisie prin cablu catre consumatorii individuali prin cablu TV.
Multe tari s-au indepartat de metodele originale de transmisie radio analogica si utilizeaza acum standardele de televiziune digitala , oferind caracteristici de operare suplimentare si conservand latimea de banda a spectrului radio pentru utilizari mai profitabile. Programarea televiziunii poate fi distribuita si pe internet.
Transmisia televizata poate fi finantata din venituri din publicitate, de organizatii private sau guvernamentale pregatite sa sustina costul sau, in unele tari, din taxele de licenta de televiziune platite de proprietarii de receptoare. Unele servicii, in special transportate prin cablu sau satelit, sunt platite prin abonamente.