Functionarea sistemelor de irigare implica un pachet de aranjamente organizationale si economice si tehnice care asigura distributia planificata si utilizarea deplina a resurselor de apa pentru productia de culturi agricole de buna calitate, in conditii de irigare. Prin urmare, in timpul functionarii acestor sisteme de irigatii
, ar trebui luate in considerare starea lor si starea si utilizarea terenurilor irigate, precum si utilizarea adecvata a apei.
Masurile operationale includ urmatoarele:
- implementarea practicii planificate de utilizare a apei pentru asigurarea regimului de irigare necesar in conditii meteorologice specifice pe anumite suprafete de teren cu utilizare eficienta a apei;
- mentinerea conductelor de irigare, scurgere si a altor canale, conducte si cladiri in stare buna de functionare prin supravegherea, supravegherea, intretinerea si repararea sistemelor de irigare;
- prevenirea intrarii de exces de apa in sistemul de irigatii si deturnarea apei in exces;
- controlul pierderilor de apa in canale si imbunatatirea eficientei sistemului;
- organizarea contabilitatii apei de irigare;
- controlul asupra conditiilor adecvate de utilizare a apei si a apelor subterane;
- gestionarea vegetatiei forestiere pe toata lungimea canalelor;
- controlul asupra practicilor de gestionare a culturilor pe terenurile irigate;
- lichidarea salinizarii si a apei pe terenurile irigate.
Obiectele de functionare a sistemului de irigare
Dezvoltarea adecvata a terenurilor irigate si functia simplificata a serviciului de operare al sistemului de irigatii sunt conditii indispensabile pentru obtinerea unei productii durabile.
Functionarea sistemului de irigatii include: implementarea utilizarii programate a apei in sistem si in fermele irigate; pastrarea tuturor componentelor sistemului in stare buna de functionare; aranjarea muncii lor in conformitate cu obiectivele de performanta agricola si in functie de conditiile de functionare ale sistemului (climatice, hidrogeologice etc.); reconstructia sistemelor de irigare prin adoptarea de noi tehnici si tehnologii; controlul asupra utilizarii eficiente a resurselor de apa si terestre; ameliorarea starii melioratorii a terenurilor irigate; etc.
Sistemele de irigare sunt operate si intretinute de organizatii speciale: administratiile sistemelor de irigatii (ISA); organizatii de gestionare a canalelor; administratii de hidrograme; administratiile rezervoarelor; etc.
Exista urmatoarele servicii de operare:
- exploatare la ferma care mentine reteaua de irigatii si echipamente de irigatii in ferme-utilizatori de apa;
- serviciul de exploatare inter-ferma responsabil cu reteaua de irigare inter-ferma;
- bazin de servicii care distribuie apa dintr-o sursa de apa de irigare intre sistemele de irigare.
In functie de zona deservita, sistemele de irigare sunt impartite in cinci clase dupa cum urmeaza: Clasa superioara cu o suprafata mai mare de 50.000 ha; Clasa I – 50.000-26.000 ha; Clasa II – 25.000-11.000 ha; Clasa III – 10.000-6.000 ha; Clasa IV – 5.000-1.000 ha; Clasa V – mai putin de 1.000 ha. In functie de clasa, ele stabilesc structura managementului operatiilor si standardele echipamentelor de exploatare (echipamente de control la distanta, statii de masurare a apei, instalatii de masurare a apei, fantani de observare a meselor subterane, cladiri si diverse structuri auxiliare, drumuri, transport, unelte etc.).
Functionarea ferma a sistemelor de irigare in exploatatie ar trebui sa se desfasoare in stransa cooperare cu un serviciu agronomic al fermelor.
Serviciul de exploatare in exploatatie are urmatoarele atributii: elaborarea si implementarea programelor de utilizare a apei; controlul procesului de aplicare a apei; taierea retelei temporare de irigare; nivelarea campurilor; pregatirea echipamentelor de irigare si a irigatoarelor; pastrarea retelei de irigare si a structurilor in stare de functionare prin intretinerea si repararea lor in timp util; curatarea canalelor din sedimente si a buruienilor; pastrarea echipamentului operational in stare de functionare; realizarea lucrarilor de plantare a copacilor; controlul salinizarii si umplerii solului; etc.
Gestionarea operatiunilor este impartita in cinci grupe, in functie de zona deservita, capacitatea rezervorului, capacitatea canalului si alte masuri. Numarul personalului de conducere este determinat in functie de grup.
Zona deservita de managementul de operare este impartita in sectiuni operationale care efectueaza toate tipurile de lucrari de reparatii si intretinere. Numarul de angajati executivi, angajati tehnici si de ingineri, lucratori in birouri si personal de exploatare pentru fiecare sectiune operationala este estimat conform standardelor.
Dezvoltarea adecvata a zonelor irigate si lucrarile rationalizate ale serviciului de operare al sistemelor de irigatii sunt conditii esentiale pentru obtinerea unei productii durabile.
Printre indicatorii de functionare eficienta a sistemului se numara: culturile grele si durabile si productivitatea ridicata a muncii; eficienta ridicata a sistemului; imbunatatirea productivitatii terenurilor irigate; nivelul scazut al apelor subterane; si absenta salinitatii solului; consumul normal de apa pe unitate de suprafata; starea buna a canalelor si structurilor.