De ce as alege faruri auto led?

De ce as alege faruri auto led?

0 Shares
0
0
0

In momentul in care discutam despre masini, sau mai exact despre farurile acestora, precizam faptul ca majoritatea autoturismelor sunt dotate cu faruri halogene sau cu xenoane, iar acest lucru este cat se poate de firesc, in conditiile in care acestea au cele mai atractive preturi.

Dintre cele doua tipuri de faruri, cele mai atractive din punct de vedere financiar sunt farurile halogene, in conditiile in care sunt mai ieftine decat cele cu xenon.

Durata de viata a acestor faruri insa este una mai mica decat a farurilor cu xenon, si infinit mai mica decat a farurilor led, despre care vom discuta in urmatoarele randuri.

LED-ul, ca sursa de iluminare intr-o masina, a fost folosit relativ recent. De atunci s-au discutat daca este posibil si necesar sa se aplice acest tip de lampi in masini. Intrebarea poate fi eliminata, deoarece multi producatori produc deja analogii LED ale lampilor de automobile si, de exemplu, Audi instaleaza faruri cu LED-uri in noile lor modele.

In acelasi timp, ele sunt mult mai economice, mai luminoase si mult mai scumpe decat alte tipuri de faruri, cum ar fi cele cu xenon sau halogen. Cu toate acestea, exista multi sustinatori ai acestor leduri far auto care sunt gata sa le instaleze in masinile lor, cum ar fi Chevrolet Camaro sau Porsche Cayenne.

Avantajele farurilor LED:

  • Durata lunga de functionare (de la 25 la 50 000 de ore de functionare, de exemplu lampile cu halogen functioneaza la 500 de ore, xenonul – 2500 de ore);
  • Consum redus de energie (consumul de energie al farurilor LED este de 3,5 wati, farurile cu halogen consuma 55 de wati, iar farurile cu xenon de 35 wati);
  • Abilitatea de a crea faruri adaptive, ceea ce este imposibil cu farurile cu halogen si cu farurile xenon este costisitor si dificil. LED-urile pot fi grupate impreuna si fiecare poate fi monitorizat. Acest lucru permite extinderea posibilitatilor de utilizare a iluminarii cu LED-uri pentru masini aproape nelimitat;
  • Lumina farurilor cu LED-uri se apropie de lumina naturala, ceea ce creeaza conditiile cele mai confortabile pentru sofer, reduce incarcatura pe ochii soferului si creste nivelul de siguranta. In plus, astfel de lumina pe sosea este foarte vizibila pentru toti participantii la trafic, reducand in mod semnificativ sansele de a primi rapoarte privind accidentele rutiere.

Dezavantaje ale farurilor cu LED:

  • Fara intretinere, daca farurile cu LED-uri sunt arse, este necesara inlocuirea completa a farurilor, ceea ce duce la costuri mult mai mari decat in cazul farurilor clasice;
  • Proiectare complicata, care necesita racire suplimentara;
  • Fara sistemul de control, acestea stralucesc usor mai rau decat lampile cu halogen conventionale;

LED-urile de calitate au o durata lunga de viata si sunt instalate pe masini segment premium. Nu confunda lampile cu LED-uri cu farurile cu LED-uri. Acestea din urma au un sistem de control si sunt mult mai scumpe, dar si mult mai performante.

Diferenta este in prezenta unei unitati de control adaptive. Controleaza farul si poate porni si opri independent faza lunga. Mai exact, farul in sine este alcatuit din mai multe LED-uri, care sunt responsabile pentru iluminarea unei anumite sectiuni a drumului. In cazul in care exista o masina contraatoare pe drum, farul va dezactiva automat LED-urile, pentru a nu bloca soferul care se apropie. Dimpotriva, atunci cand un sofer se intoarce spre stanga sau spre dreapta, acesta va activa sectiuni suplimentare de LED-uri.

LED-urile sunt sensibile la tensiunea la bord si nu le plac scaderile puternice de tensiune, astfel incat LED-urile de calitate sunt livrate cu blocuri de distributie (cum ar fi xenonul), care stabilizeaza tensiunea de bord a vehiculului. De asemenea, LED-urile clipesc instantaneu, spre deosebire de lampile cu xenon.

Desigur, farurile cu LED-uri sunt destul de scumpe, dar exista o speranta pentru reducerea treptata a pretului. La urma urmei, toate inovatiile isi vor pierde mai devreme sau mai tarziu noutatea.

Asadar, in ciuda faptului ca farurile led ale masinilor pe care le vedem in zilele noastre pe sosele au preturi destul de mari, cu siguranta acestea isi merita banii daca stam sa tinem cont de toate detaliile amintite in acest articol.

Doar daca tinem cont de durata lor de viata, se merita sa optam pentru astfel de faruri, insa calitatea luminii oferite, este un alt motiv pentru a alege aceste faruri.

0 Shares
You May Also Like