Economie cu ajutorul panourilor fotovoltaice

Economie cu ajutorul panourilor fotovoltaice

0 Shares
0
0
0

Economiile de instalare a panourilor solare fotovoltaice sunt semnificative și pot ajunge la 40-60% din cheltuielile anuale de energie electrică ale unei gospodării. Deși această sumă va varia în funcție de diverși factori, cum ar fi locația geografică a casei și panourile fotovoltaice, calitatea acestora și întreținerea lor, economiile din factura de energie electrică se vor resimți.

Factorii care afectează economiile la instalarea panourilor solare

După cum am menționat anterior, economiile pe care le vom avea prin instalarea panourilor solare vor depinde de mai mulți factori, dintre care următoarele aspecte ies în evidență:

  • Calitatea tehnologiei utilizate

Pe piață există o varietate de panouri solare și invertoare fotovoltaice, cu caracteristici și niveluri diferite de eficiență, care permit obținerea unor niveluri diferite de economisire. Din acest motiv, atunci când alegem un anumit model sau altul, trebuie să luăm în considerare nu numai prețul, ci și aspecte precum calitatea, eficiența și caracteristicile specifice ale fiecărui echipament.

În timp ce utilizarea echipamentelor de calitate inferioară reduce timpul de recuperare, crește, de asemenea, riscul ca acestea să-și diminueze semnificativ eficiența și randamentul, mult mai devreme decât era de așteptat, crește. În plus, performanța lor este adesea mai mică și tind să se degradeze mai repede. Toate acestea au ca rezultat economii mai mici la sfârșitul duratei de viață a instalației.

  • Planificarea consumului

Este important să gestionăm consumul în funcție de curba de producție a sistemului nostru fotovoltaic. În acest fel, economiile vor fi mai mari dacă consumul nostru se concentrează în principal pe ore în care producția panourilor solare este mai mare, permițându-ne să limităm funcționarea centralelor termoelectrice, a pompelor și a altor echipamente în acel interval orar în care se captează cea mai mare parte din energia solară.

  • Tarifele furnizorilor actuali de energie

Pentru a realiza economii și mai mari, este important ca partea de energie care nu poate fi furnizată de celulele fotovoltaice să fie cât mai economică posibil. Pentru aceasta putem contracta un furnizor care oferă tarife mai mici de energie, deoarece vom avea nevoie și de energia generată de rețeaua publică, atunci când nevoile noastre de consum depășesc producția realizată de panourile solare.

  • Caracteristicile locuinței

În funcție de locul în care se află locuința, vom avea mai multe sau mai puțin ore solare de vârf, deși în țara noastră diferențele nu sunt semnificative. Cu toate acestea, trebuie luăm în considerare următorii factori:

  1. Spațiul disponibil pentru instalare, deoarece acest lucru determină cantitatea de panouri solare pe care le putem plasa.
  2. Orientarea, fiind în general recomandată să se facă spre sud.

Întreținerea preventivă a panourilor fotovoltaice

Una dintre caracteristicile instalațiilor fotovoltaice pentru consum propriu este că acestea nu necesită practic nicio întreținere, iar atunci când trebuie făcută, este foarte simplu de realizat. Dar este important să știți că întreținerea corespunzătoare va face instalarea noastră mai profitabilă, de exemplu, dacă curățăm panourile în mod regulat, acestea vor crește producția de energie cu până la 10%.

În general, în prezent, orice instalație fotovoltaică de auto-consum din țara noastră este profitabilă. Din acest motiv, împreună cu creșterea prețului energiei electrice, există un număr tot mai mare de gospodării care aleg să instaleze panouri solare pentru locuințe.

Panourile fotovoltaice trebuie întreținute periodic pentru a asigura o performanță optimă. Acestea trebuie curățate de praf, frunze și alte obstacole care ar putea reduce eficiența lor. De asemenea, este recomandat să verificați dacă există daune fizice sau defecte în panouri și să le reparați dacă este necesar. Este de asemenea important să monitorizați performanța sistemului prin măsurarea producției de energie și să îl echilibrați cu consumul de energie.

0 Shares
You May Also Like