Ce este un fierastrau circular?

Ce este un fierastrau circular?

0 Shares
0
0
0

Fierastraul circular este un instrument care foloseste un disc dintat pentru a taia lemnul. Din acest motiv, este adesea numit si ferastrau cu disc. Si desi unii oameni se refera uneori la ferastraul de masa ca fiind fierastrau cu disc, cand vorbim in acest articol despre fierastraul cu disc sau fierastraul circular ne referim la unealta electrica portabila de mana. Poti sa vezi acest fierastrau electric circular pe internet pentru a-ti face o idee mai buna despre ce vorbim.

In ceea ce priveste taieturile in lemn pe care le putem face cu aceasta unealta de tamplarie si bricolaj, aceste taieturi pot fi de mai multe feluri: taieturi drepte in directia bobului (de-a lungul bobului); taieturi incrucisate la 90 de grade fata de firul lemnului, sau in unghi, sau inclinate la firul lemnului; sau taieturi cu discul de taiere inclinat.

Si este adevarat ca, cu fierastraul circular, nu putem face decat taieturi drepte (bine, cu exceptia unor tehnici speciale in care nu vom intra), dar cu avantajul ca putem taia mai repede si chiar sa obtinem taieturi mai curate si mai precise decat cu alte masini specializate in acest domeniu

Parti ale fierastraului circular

Vom vedea mai jos diferitele parti ale unui fierastrau circular si diferitele sisteme pe care le au pentru a se putea ajusta la taieturile pe care trebuie sa le facem in fiecare dintre proiectele noastre de tamplarie:

  1. Declansator de aprindere

Declansatorul este butonul pe care il apasam pentru a porni fierastraul cu banda. De obicei este situat in partea de jos a manerului.

  1. Maner si buton

Manerul este folosit pentru a tine fierastraul circular cu una dintre maini in timp ce apesi tragaciul. Si dupa maner avem de obicei si un suport special, care este folosit pentru a tine aceasta unealta electrica si cu cealalta mana. Si trebuie sa tinem mereu cont si ca si ca, in timp ce taiem, trebuie sa tinem mereu ferastraul cu ambele maini, ferm si mereu atenti la orice eveniment neprevazut, cum ar fi un posibil recul.

  1. Buton de deblocare

Butonul de eliberare este folosit pentru a debloca declansatorul si pentru a-l putea actiona. In acest fel evitam pornirea accidentala a fierastraului cu disc. Spre deosebire de fierastraul normal, acest buton nu este folosit pentru a mentine tragaciul apasat

  1. Motorul fierastraului circular

Motorul fierastraului circular poate fi conectat direct la discul de taiere sau printr-un surub. Caracteristicile generoase ne ofera puterea in wati si puterea de rotatie. In ceea ce priveste puterea de rotatie, este important sa ti cont de ea atunci cand instalezi un nou disc de taiere, deoarece discurile de taiere au de obicei o limitare in ceea ce priveste rotatiile maxime la care se pot roti.

  1. Acces pentru schimbarea periilor motorului

In timp, periile care transporta curentul electric catre motorul fierastraului se uzeaza, asa ca poate fi necesara schimbarea acestora. Pentru a nu fi nevoie sa deschizi toata carcasa care acopera motorul, in prezent fierastraile vin de obicei cu dopuri usor de deschis care servesc drept acces pentru schimbarea cu usurinta a periilor.

0 Shares
You May Also Like