Bijuteriile sunt acele accesorii pe care le iubim cu totii, de la mic la mare, de la femei la barbati. Oamenii aleg sa poarte bijuterii si pentru a-si completa tinutele din viata de zi cu zi, dar si pentru a-si completa tinutele elegante atunci cand participa la diferite evenimente importante.
De obicei, persoanele cu o situatie financiara buna, isi indreapta atentia spre bijuteriile din aur, care sunt prevazute cu pietre pretioase sau semi-pretioase. Exista si persoane care nu isi permit sa isi cumpere asemenea bijuterii noi, dar isi indreapta atentia spre casele de amanet online, de unde isi aleg bijuteriile preferate la preturi mult mai atractive.
Pretul bijuteriilor este influentat atat de metalul din care sunt acestea fabricate, dar si de tipul pietrelor pretioase sau semi-pretioase folosite la fabricarea acestora. Vom discuta in continuare despre aceste pietre, pentru a intelege de ce sunt atat de scumpe.
Pietrele pretioase sunt minerale, roci sau materie organica care au fost taiate, slefuite si apoi modelate intr-o bijuterie. In anii 1800, aceste pietre pretioase au fost impartite in doua categorii: pietre pretioase si semi pretioase, avand in vedere diferentierea valorii lor la acea vreme.
In prezent, clasificarea nu este intotdeauna corecta, intrucat parametrul „Valoare” nu este singurul criteriu pe care se bazeaza expertii pentru a evalua o piatra. Calitatea, raritatea, provenienta trebuie luate in considerare.
Pietre pretioase
In ceea ce priveste asa-numitele „pietre pretioase”, doar patru fac parte din aceasta categorie: diamante, rubine, smaralde si safire. Uneori veti putea vedea ca o perla, un opal sau un jad sunt listate ca o piatra pretioasa, dar mai des sunt considerate semi-pretioase. In mod traditional, aceste patru pietre pretioase amintite anterior, au fost cele mai scumpe si cautate pietre.
Pietre semipretioase
Orice alta piatra pretioasa in afara de cele patru, este considerata a fi semi-pretioasa. Lista continua, dar unele dintre cele mai des intalnite sunt: alexandrit, agat, ametist, acvamarina, granat, lapis lazuli, luna, opal, perla, peridot, cuart trandafir, spinel, turmalina, turcoaz si zircon.
Aceasta separare intre pretioase si semi-pretioase nu are niciun sprijin stiintific real. De exemplu, smaraldul este o varietate de beril, la fel si acvamarinele. Smaraldul este pretios, in timp ce acvamarinul este semi-pretios.
Cand s-a produs aceasta clasificare, aceasta s-a datorat in special diferentelor de valoare si raritate intre cele 4 pietre pretioase si restul.
Astazi, unele pietre pretioase semi pretioase pot valora mult mai mult decat o piatra pretioasa. Ca exemplu, multe perle naturale obtin preturi uriase, adesea in comparatie cu un diamant pretios de calitate scazuta, rubin, smarald sau safir. Spinelele sunt un alt exemplu.
In plus, multe pietre semi pretioase pot fi mai rare decat unele dintre cele pretioase. Garniturile demantoide de exemplu, sau garniturile tsavorite, plus multe alte pietre semipretioase sunt greu de gasit.
Acestea sunt in mare parte cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in legatura cu pietrele pretioase si semi-pretioase, care pot fi folosite pentru fabricarea bijuteriilor, pe care le puteti cumpara de la o casa de amanet online.