In epoca in care traim, suntem obisnuiti sa avem anumite servicii de baza care cu decenii sau secole in urma erau de neconceput. Canalizarea este unul dintre aceste servicii, un sistem complet integrat in toate orasele si in cea mai mare parte a populatiei rurale, astfel incat sa ne bucuram de el fara a fi constienti de importanta deosebita pe care o au pentru bunastarea noastra.
Primele sisteme de canalizare – cand au aparut?
Retineti ca, desi se crede ca primele sisteme de canalizare au existat chiar si in regiuni precum India in anii 3.000 i.Hr., nu a fost pana in 1843 cand a fost construita prima retea de canalizare asa cum o stim astazi. De acolo, s-a raspandit in restul tarilor europene si mondiale pana cand a fost ceva total masaificat intr-o mare parte a tarilor dezvoltate.
Retelele de canalizare au o dubla functie: pe de o parte, previn inundatiile in caz de ploi extreme, protejand integritatea caselor si a intreprinderilor care se afla la primul etaj. In plus, din punct de vedere al sanatatii, acest sistem ajuta la disparitia apelor uzate, permitandu-le sa fie tratate si pot fi utilizate din nou in viitor. Aveti probleme cu o canalizare infundata? Apelati aici la specialisti: desfundari canalizari.
Problema cresterii populatiei pentru canalizare
Cresterea populatiei a fost foarte mare in ultimul secol. Acest lucru afecteaza in mod direct deseurile care trebuie evacuate, deoarece, in mod logic, cu cat mai multi oameni traiesc intr-un oras, cu atat sunt mai mari deseurile generate. Prin urmare, este important sa existe un sistem de canalizare care sa poata rezista la aceasta crestere si care sa nu fie expus la defectiuni continue, pentru care trebuie efectuata o intretinere periodica si de calitate.
In acest sens, este, de asemenea, important sa mentionam importanta deosebita a statiilor de tratare a apelor uzate in acest proces, precum si ingrijirea corecta a acestora, deoarece fara ele apa contaminata nu ar putea fi reutilizata.
Cum iti dai seama ca e infundata canalizarea?
Canale de scurgere cu miscare lenta
Sa ne oprim un minut sa ne gandim la drenurile din casa fiecaruia. Se scurg repede sau observati ca apa se acumuleaza de fiecare data cand apa curge? Drenurile tind sa incetineasca atunci cand exista o infundare, deoarece majoritatea infundarilor liniei de canalizare nu blocheaza brusc 100% din conducta. In schimb, deseurile se acumuleaza in timp, ceea ce face din ce in ce mai dificila deplasarea deseurilor.
In cazul in care toate scurgerile din casa incep sa mearga in jos, sunt sanse problema este o linie de canalizare infundate. In mod normal, primele scurgeri pe care le veti observa incetinind sunt curatarea canalelor de scurgere. La spalarea toaletei, apa poate parea sa ramana acolo pentru o clipa inainte de a se scufunda treptat. Toaletele sunt adesea primul canal de scurgere afectat de obstructia liniei principale, deoarece acestea sunt de obicei conectate direct la linia de canalizare.
Cum functioneaza canalizarile?
In lumea dezvoltata, canalizarile sunt conducte de la cladiri la unul sau mai multe niveluri de magistrala subterana mai mare, care transporta apele uzate la instalatiile de tratare a apelor uzate . Tevile verticale, de obicei din beton prefabricat , numite camine de vizitare , conecteaza reteaua la suprafata. In functie de aplicarea pe amplasament si de utilizare, aceste conducte verticale pot fi cilindrice , excentrice sau concentrice .
Caminele de vizitare sunt folosite pentru accesul la conductele de canalizare pentru inspectie si intretinere si ca mijloc de evacuare a gazelor de canalizare. De asemenea, faciliteaza unghiurile verticale si orizontale in conductele altfel drepte.
Conductele care transporta ape uzate de la o cladire individuala la o linie de canalizare gravitationala comuna se numesc laterale. Canalele de ramificatie se desfasoara de obicei pe sub strazile care primesc parti laterale de la cladirile de-a lungul acelei strazi si se deverseaza prin gravitatie in canalizarile trunchi la camine de vizitare.
Orasele mai mari pot avea canale de canalizare numite interceptoare , care primesc flux de la mai multe canalizari trunchi.
Proiectarea si dimensionarea canalelor sanitare iau in considerare populatia care urmeaza sa fie deservita pe durata de viata anticipata a canalului, productia de ape uzate pe cap de locuitor si debitul maxim din calendarul rutinei zilnice. Diametrele minime de canalizare sunt adesea specificate pentru a preveni blocarea de catre materiale solide aruncate in toalete; iar gradientii pot fi selectati pentru a mentine vitezele de curgere generand o turbulenta suficienta pentru a minimiza depunerea de solide in canal.
Debitele de ape uzate comerciale si industriale sunt, de asemenea, luate in considerare, dar devierea scurgerii de suprafata catre scurgerile pluviale elimina varfurile de debit de vreme umeda ale canalelor combinate ineficiente.
O magistrala de forta sau magistrala ascendenta este o canalizare pompata care poate fi necesara in cazul in care canalizarea gravitationala deserveste zone la altitudini mai mici decat statia de epurare a apelor uzate sau zone indepartate la altitudini similare.