Cum se vede seo din punct de vedere al utilizatorului?

0 Shares
0
0
0

SEO este in primul rand o tehnica de a produce pagini care apeleaza la utilizator. Dincolo de aspectele tehnice, este deosebit de important sa arati empatie si sa te pui in locul utilizatorului pentru a intelege cum navigheaza acesta pe web, ce cauta, cum cauta acel lucru si ce-l va atrage in general la pagina ta, mai mult decat o pot face paginile site-urilor concurente. Prin urmare, este esential, la inceput, sa revenim la unele definitii pentru a intelege cum functioneaza un motor de cautare.

SERP

Termenul SERP ( pagini rezultate pe motor de cautare) desemneaza rezultatele cautarii afisate dupa o interogare. Este esential sa intelegeti ca, de la un utilizator la altul, rezultatele aceluiasi motor de cautare pot varia, pe de o parte in functie de setarea aleasa de utilizator (limba, numarul de rezultate pe pagina), dar si in functie de locul (tara, regiunea, orasul) in care se face cererea sau terminalul (mobil, tableta, desktop) sau, uneori, in functie de solicitarile facute anterior de utilizator (istoricul cautarilor) motoarele de cautare fac in mod regulat teste A / B pentru a testa diferite afisaje.

Ca atare, nu este neobisnuit ca un site sa dispara de la SERP pe o cerere de la 24h la 48h, apoi sa-si refaca aspectul.  Pentru a obtine un rezultat cat mai aproape de ceea ce vad majoritatea utilizatorilor, este recomandabil sa dezactivati istoricul interogarilor sau chiar sa navigati utilizand navigarea privata a browserului.

Paginile la care se face referire in prima pozitie, evident, primesc mai multe vizite, apoi vin paginile din a doua pozitie si asa mai departe. Acelasi lucru este valabil si pentru paginile la care se face referire pe prima pagina in comparatie cu paginile la care se face referire pe a doua pagina. Astfel, daca o pagina se afla in pozitia a 11-a (situandu-se astfel in a doua pagina), este foarte interesant sa incerci sa o optimizezi pentru a trece pe prima pagina si pentru a obtine un castig semnificativ de vizitatori unici.

Cuvinte cheie

SEO are sens numai in raport cu cuvintele cheie, adica cuvintele (cererile) folosite de vizitatori pentru a cauta pe web. Primul task important este de a determina cuvintele cheie pe care vrem sa pozitionam paginile site-ului de optimizat. Cuvintele cheie pe care le avem in vedere nu corespund intotdeauna cuvintelor cheie utilizate de vizitatori, deoarece acestia tind sa utilizeze termenii cei mai scurti posibil sau sa faca greseli de ortografie.

In cele din urma, exista servicii online pentru a cunoaste cuvintele cheie ale site-urilor concurente, cum ar fi http://www.semrush.com

SEO Black hat / palarie alba

Atunci cand vine vorba de indexarea naturala, exista de obicei doua fluxuri de gandire:

SEO White hat, ce se refera la totalitatea tehnicilor de SEO care respecta cu strictete instructiunile motoarelor de cautare pentru webmasteri, in speranta de a obtine o strategie SEO pe termen lung, jucand dupa regulile jocului impuse de catre Google;

SEO Black Hat (palarie neagra), desemneaza tehnicile SEO care adopta elemente contrare instructiunilor de la motoarele de cautare, pentru a obtine un boost rapid pe paginile cu potential ridicat de generare de bani, dar cu risc ridicat de declasare. SEO black hat se joaca de-a soarecele si pisica cu motoarele de cautare, care adapteaza regulat algoritmii pentru a identifica si a face downgrade site-urilor care nu respecta instructiunile.

Tehnicile cum ar fi cloaking sau spinning de continut sunt considerate astfel periculoase si nu sunt recomandate.

SEO Gray Hat prin extensie, inseamna totalitatea tehnicilor “limita”, utilizarea acestora fiind controversata in comunitatile dedicate indexarilor naturale, fara a fi explicit interzise de motoarele de cautare in politicile lor.

Indexarea unui site

Inainte de a vorbi despre optimizarea SEO, primul pas este sa va asigurati ca motoarele de cautare importante si mai ales Google (deoarece este cel mai folosit) identifica site-ul si il acceseaza in mod regulat. Ca atare, “indexarea site-ului dvs.” nu inseamna nimic special, cu exceptia faptului ca paginile site-ului pe care doriti sa le vedeti sunt prezente in indexul unui motor de cautare.

Pentru a face acest lucru, trebuie doa sa obtineti legaturi de pe site-urile deja indexate regulat de motoarele de cautare, astfel incat acestea sa identifice existenta site-ului dvs. fie sa va declarati site-ul (sau paginile site-ului dvs.) prin interfata principalelor motoare de cautare, pentru a le ajuta sa gaseasca paginile noi de indexat.

Adaugati site-ul dvs. la motoarele de cautare

In acest scop, exista formulare online pentru a trimite site-ul dvs. web. Nu ezitati sa creati o solutie de analiza web, cum ar fi Google Analytics sau Internet AT (www.atinternet.com), care va va informa despre originea vizitatorilor si a paginilor vizitate, precum si multe alte informatii de ajutor.

SEO gratuit

SEO nu se plateste neaparat pentru ca motoarele de cautare indexeaza site-urile cu continut liber si nu este posibil sa se plateasca pentru o pozitie mai buna a site-ului.

Cu toate acestea, metodele de implementare sunt numeroase si uneori complexe, iar o greseala simpla poate avea repercusiuni semnificative, motiv pentru care multe companii utilizeaza profesionisti SEO pentru a-i sfatui.

Platile de indexare

Pe de alta parte, este posibil sa cumparati cuvinte cheie pe motoarele de cautare , daca ne referim la spatiul publicitar (link-uri sponsorizate), situat in jurul asa-numitelor rezultate de cautare naturala. Vorbim despre SEM (Search Engine Marketing) spre deosebire de SEO (Search Engine Optimization).

Totusi, indexarea este un concept amplu, care necesita foarte multa experienta si cu multe dificultati ascunse, de aceea este recomandat sa se utilizeze agentii specializate in SEO, pentru consiliere si implementarea unor strategii eficiente.

Agentiile specializate va pot ajuta sa imbunatatiti pozitionarea site-ului dvs. in rezultatele cautarii. Ele pot uneori sa propuna realizarea sau actualizarea continutului site-ului. Feriti-va, totusi, de ofertele stil “SEO pe mai mult de 200 de motoare de cautare” sau “SEO in peste 1000 de directoare” sau “Indexare garantata” / “Primul loc in cateva zile”. O indexare naturala trebuie sa ramana naturala, adica trebuie sa fie progresiva.

Feriti-va de software-ul de indexare automat. Unele motoare de cautare vor respinge pur si simplu site-ul dvs. (in majoritatea cazurilor, trebuie sa lasati adresa dvs. de e-mail cu formularul SEO pentru a le completa). In cazuri extreme, utilizarea unui astfel de software, daca prezinta pagini masive ale site-ului dvs. intr-un numar mare de directoare, poate fi contraproductiva si poate provoca interzicerea pe anumite motoare pentru site-ul dvs.

Optimizarea SEO

Elementul de referinta pentru motoarele de cautare este pagina web, asa ca atunci cand proiectam site-ul web, trebuie sa ne gandim la structura paginilor, luand in considerare sfaturile de mai sus, pentru fiecare pagina.

Intr-adevar, majoritatea webmasterilor cred ca indexeaza corect pagina de start a site-ului lor, dar lasa alte pagini pe plan secund uitand ca de obicei, celelalte pagini contin cel mai interesant continut. Prin urmare, este imperativ sa alegeti un titlu, o adresa URL si meta (etc.) adaptate pentru fiecare pagina a site-ului .

Exista cateva tehnici de proiectare a site-ului care pot fi utilizate pentru a imbunatati SEO-ul paginilor de pe un site:

  • un continut original si atractiv
  • un titlu bine ales
  • adresa URL adaptata
  • un corp de text lizibil de catre motoarele de cautare
  • meta tag-uri care descriu cu exactitate continutul paginii
  • link-uri bine gandite
  • atributele ALT pentru a descrie continutul imaginilor
0 Shares
You May Also Like