Cum procedam in cazul unui deces in strainatate?

0 Shares
0
0
0

Cateva milioane de cetateni romani s-au stabilit odata cu trecerea timpului in strainatate, si cu siguranta fiecare dintre noi avem rude sau prieteni aflati departe de casa.

Foarte multi dintre romanii aflati in strainatate duc o viata de vis, o viata fara griji si nevoi, o viata care le permite sa isi satisfaca toate poftele.

Din pacate insa, exista si situatii in care romanii aflati in strainatate fie au suferit accidente de munca si nu numai, iar acum sunt bolnavi la pat, fie s-au imbolnavit odata cu trecerea timpului.

Totodata, precizam faptul ca de-a lungul timpului foarte multi romani aflati in strainatate si-au pierdut viata, iar familiile greu incercate au cautat firme care presteaza servicii de transport decedati ieftin, pentru a-si repatria decedatii.

Pentru ca fiecare dintre noi avem rude sau prieteni in strainatate, in urmatoarele randuri ale acestui articol vom vedea cum trebuie sa procedam atunci cand cineva drag noua, moare in strainatate.

Decesul in strainatate nu poate fi prevazut sau anticipat. Insa, indiferent de situatie apar mult mai multe griji in plus fata de cazul in care decesul ar fi avut loc in Romania, insa autoritatile straine alaturi de autoritatile romane sunt dispuse sa ajute familiile greu incercate.

Pasul 1: Constatarea decesului

Decesul petrecut in strainatate trebuie anuntat la autoritatile din tara in care s-a produs, iar daca moartea s-a produs in conditii necunoscute sau violente, in acest caz autoritatile sunt obligate sa solicite unei institutii medicale autorizate sa efectueze autopsia anatomo-patologica, pentru ca mai apoi sa poata sa investigheze cazul. In aceasta situatie, autopsia trebuie efectuata prin lege, indiferent daca familia doreste sau nu acest lucru.

Daca decesul in strainatate a venit din cauza unei boli sau in conditii naturale, atunci medicii trebuie sa efectueze autopsia anatomo-patologica, insa daca familia nu doreste acest lucru, trebuie doar sa depuna o cerere in scris catre spitalul respectiv, iar astfel nu se va mai efectua autopsia.

Pasul 2: Intocmirea documentelor

Pentru orice deces in strainatate, sunt necesare cateva documente de catre autoritatile din statul in care s-a produs decesul, pentru ca actele sunt necesare pentru repatrierea raposatului in Romania. Documentele necesare pentru repatriere, in cazul unui deces in strainatate, sunt:

  • Certificat constatator al decesului, eliberat de spital;
  • Certificat de imbalsamare, eliberat de spital;
  • Certificat de deces international eliberat de autoritati (sau romanesc, eliberat in urma constatarii decesului la ambasada sau consulatul Romaniei din respectivul stat);
  • Pasaport mortuar, eliberat de autoritati;
  • Autorizatie pentru transportul funerar, apartinand firmei care efectueaza transportul.

Pentru a scapa de grija obtinerii acestor documente, familiile greu incercate pot contacta firme de servicii funerare care obtin toate documentele si care efectueaza repatrierea. Daca totul decurge normal, in aproximativ 72 de ore este finalizata intreaga procedura, cu tot cu transport. Lucrurile dureaza insa mai mult daca moartea s-a produs in conditii suspecte, pentru ca sunt nevoie autospii amanuntite pentru finalizarea cazului.

Pasul 3: Transcrierea certificatului de deces emis in strainatate

Daca familia nu doreste sa anunte decesul catre consulatul sau ambasada Romaniei din tara in care a avut loc, se va elibera un certificat de deces international, de catre autoritatile straine, iar acesta va contine date precum urmatoarele: nume si prenume, data si locul nasterii, data si locul decesului si numele parintilor persoanei decedate.

Aceste informatii nu trebuie sa contina greseli, dat fiind faptul ca in caz contrar acesta trebuie modificat prin supralegalizare, iar costurile vor fi mari, si timpul repatrierii va fi mai mare.

Pe baza certificatului de deces international si a documentelor de repatriere mentionate mai devreme, se va elibera certificatul de deces romanesc de catre autoritatile din Romania.

Insa, pentru eliberarea certificatului de deces romanesc, certificatul international trebuie tradus, cu aprobarea Primariei localitatii de domiciliu a persoanei decedate. Obtinerea certificatului romanesc de deces trebuie obtinuta in cel mult 6 luni de la eliberarea celui international. De aceasta procedura se va ocupa familia dupa inmormantare.

Cum se traduce certificatul de deces international?

  • La un traducator autorizat, certificatul emis in strainatate va fi tradus integral;
  • La un notar public, trebuie legalizate traducerea si copia certificatului de deces international;
  • La xerox trebuie facute copii dupa: certificatul de nastere si de casatorie (daca e cazul) al persoanei decedate, buletinul sau pasaportul raposatului si buletinul solicitantului.

Documente necesare pentru obtinerea certificatului de deces romanesc:

  • Certificatul de deces international, in original si copie legalizata;
  • Traducerea legalizata a certificatului de deces international, in original;
  • Buletinul solicitantului, in original si copie;
  • Buletinul sau pasaportul persoanei decedate, in original si copie;
  • Certificatul de nastere si casatorie (dupa caz) al persoanei decedate, in original si copie;
  • Cerere de transcriere a decesului, completata si semnata.

Dosarul va fi depus la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor (SPCLEP) din localitatea de domiciliu a persoanei decedate.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…