Cum poti alege corect sisteme de irigare pentru gradina?

Cum poti alege corect sisteme de irigare pentru gradina?

0 Shares
0
0
0

Alegerea corecta intre diferitele sisteme de irigare pentru gradina este esentiala pentru dezvoltarea corecta a acesteia. O tema pe care ne-o amintim de obicei odata cu sosirea primaverii si care este esentiala in lunile fierbinti. A avea sisteme de irigare pentru gradina inseamna a castiga liniste in cultivarea naturii noastre. O modalitate de a va asigura ca, cu voi aproape sau departe, gazonul va fi udat in mod corespunzator.

Dar, dincolo de udarea corecta, sistemele de irigare a gradinilor au un alt scop. Una vitala pentru Planeta, dar si pentru casa noastra. Optimizarea consumului de apa la maxim este unul dintre avantajele utilizarii acestor sisteme. Ceva care nu numai ca duce un lucru pozitiv in buzunarul nostru, in plus, va face din gradina noastra una mult mai respectuoasa.

O optiune de a contempla daca luam in considerare modul de a face o gradina durabila de intretinere redusa sau daca, pur si simplu, dorim ca aceasta sa fie luata in considerare cu mediul sau.. Nimeni nu vorbeste despre a ne lasa plantele insetate si neudate ci despre a uda eficient.

Si ajungem la intrebarea de milioane de dolari: dintre toate sistemele de irigare a gradinilor, care este cel mai potrivit? Ei bine, nu exista un raspuns universal. De fapt, exista multe scenarii diferite pe care trebuie sa le luam in considerare pentru a alege corect.

Tot ce ai nevoie gasesti la MiculMester.ro!

AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE DIFERITELOR SISTEME DE IRIGARE PENTRU GRADINA

Inainte de a vedea in detaliu diferitele sisteme de irigare pentru gradina, exista un detaliu important de luat in considerare. Datorita morfologiei sale, o gradina poate necesita combinarea diferitelor tipuri de irigare.

Dusul, unul dintre cele mai traditionale sisteme de irigare in gradina

Este una dintre icoanele gradinaritului. Si nu exista iubitor de plante care sa nu aiba intotdeauna unul sau mai multe dusuri la indemana. Ele sunt perfecte pentru atunci cand avem plante in locuri inaccesibile sau chiar ca element decorativ.

– Irigarea cu furtun sau dusuri: fara indoiala, cel mai simplu sistem. Nu necesita instalare (doar o sursa de apa disponibila in apropiere), dar are doua dezavantaje majore: este utila numai atunci cand suntem acasa (ceva care nu ne permite sa uitam de irigarea gradinii) si, in plus, este valabila numai pentru spatiile mici de irigare. Sa adaugam de altfel ca se face o mare pierdere de apa cu acest sistem…

 Irigarea prin picurare, unul dintre cele mai eficiente sisteme de irigare

Este perfect pentru orice tip de gradina, mai ales atunci cand avem plante in ghivece sau in ghivece. In plus, eficienta sa este ridicata (se estimeaza ca 90%), deoarece apa este directionata direct catre radacinile plantelor. Un sistem care nu numai ca garanteaza irigarea eficienta, dar evita si umezirea frunzelor (ceva important in lunile fierbinti, deoarece poate insemna ca acestea ard). De asemenea, este perfect pentru arbusti si copaci. Instalarea nu este complicata: necesita doar un sistem de furtunuri cu microtuburi (care vor fi plasate in zonele in care sunt plantele) conectate la un programator.

De ce sa ai propriile legume?

Deseurile organice sunt a doua cea mai mare componenta a gropilor de gunoi din SUA si cea mai mare sursa de emisii de metan. Se estimeaza ca 30% din aprovizionarea cu alimente este risipita, ceea ce inseamna mai mult de 20 de lire sterline de alimente de persoana pe luna.

Niciunul dintre fructele si legumele recoltate pe proprietatea noastra nu se iroseste. Facem toate eforturile pentru a manca sau conserva toate alimentele recoltate din gradina. Orice resturi  pe care nu le consumam sunt fie date gainilor noastre, fie adaugate in cosul de compost pentru a fi returnate din nou in gradina ca nutrienti. De asemenea, oferim recolte in exces daca nu putem sa-l folosim. Cand iti cultivi propriile legume, intelegi mai clar valoarea.

Multi vor contesta faptul ca gradinaritul economiseste de fapt bani. Este usor sa cumperi ghivece dragute, tarusi de plante si gadgeturi de gradinarit de pe piata. Daca ramaneti la elementele de baza, gradinaritul intr-adevar nu costa mult in provizii in comparatie cu cantitatea de hrana pe care o produce.

Chiar daca cresti o gradina mica pentru mancare proaspata, vei economisi bani. De exemplu, un pachet de verdeata de salata ecologica costa cel putin 10 lei la magazinul local si este de obicei suficient doar pentru cateva portii. Daca va cresteti singur dintr-un pachet de seminte organice de buna calitate, costa jumatate si produce o perioada mai lunga de timp, producand aproximativ 6 kg de salata verde.

Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca securitatea alimentara se realizeaza atunci cand „toti oamenii au in orice moment acces la alimente suficiente, sigure si hranitoare pentru a mentine o viata sanatoasa si activa”.

Cresterea propriei gradini alimentare contribuie la securitatea alimentara, oferind acces direct la alimente care pot fi recoltate, preparate si hranite familiei dumneavoastra zilnic in timpul sezonului de vegetatie. Daca inveti cum sa va pastrati recolta, vei putea sa va aprovizionati camara si sa va hraniti familia chiar si atunci cand sezonul de vegetatie s-a incheiat.

0 Shares
You May Also Like