Cele mai interesante lucruri despre marea piramida de la Giza

0 Shares
0
0
0

Marea Piramida din Giza (cunoscuta si sub denumirea de Piramida lui Khufu sau Piramida lui Cheops) este cea mai veche si cea mai mare dintre cele trei piramide din complexul piramidelor Giza, care se invecineaza cu actualul El Giza, in Egipt. Este cea mai veche dintre cele sapte minuni ale lumii antice si singura care a ramas in mare parte intacta.

Bazat pe o marca dintr-o camera interioara care denumea echipa de lucru si o referire la faraonul egiptean din a patra dinastie – Khufu, unii egiptologi considera ca piramida a fost astfel construita ca mormant pe o perioada de 10 pana la 20 de ani, incheiata in jurul anului 2560 i.Hr. Initial ridicandu-se la 146,5 metri (481 de picioare), Marea Piramida a fost cea mai inalta structura creata de om din lume, timp de mai mult de 3.800 de ani, pana cand Catedrala Lincoln a fost terminata in 1311 d.Hr.

Initial, Marea Piramida era acoperita de pietre din calcar care formau o suprafata exterioara neteda; ceea ce se vede astazi este structura de baza. Unele dintre pietrele care au acoperit odata structura pot fi inca vazute in jurul bazei. Au existat diferite teorii stiintifice si alternative despre tehnicile de constructie ale Marii Piramide.

Majoritatea ipotezelor de constructie acceptate se bazeaza pe ideea ca a fost construita prin mutarea pietrelor uriase dintr-o cariera si ridicarea lor la locul constructiei.

Exista trei camere cunoscute in interiorul Marii Piramide. Cea mai joasa camera este taiata in baza pe care a fost construita piramida si a ramas neterminata. Asa-numita “Camera a Reginei” si “Camera Regelui” se afla mai sus in interiorul structurii piramidale.

Partea principala a complexului Giza este un ansamblu de cladiri care au inclus doua temple mortuare in cinstea lui Khufu (unul aproape de piramida si unul, langa Nil), trei piramide mai mici pentru sotiile lui Khufu, o piramida „satelit” si mai mica cu drum de legatura care leaga cele doua temple si morminte mai mici (de tip mastaba) pentru nobilii din acea perioada.

Materiale

Marea Piramida este alcatuita din 2,3 milioane de blocuri din piatra, despre care se crede ca au fost transportate din carierele aflate in apropiere. Calcarul Tura folosit pentru carcasa a fost adus de peste rau. Cele mai mari pietre de granit din piramida, gasite in camera „Regelui”, cantaresc intre 25 si 80 de tone si au fost transportate din Aswan, o asezare aflata la mai mult de 800 km (500 mile).

Egiptenii antici taiau piatra in blocuri aspre, ciocnind caneluri in fetele de piatra naturala, introducand pene de lemn, apoi inmuind aceste pene cu apa. Pe masura ce apa a fost absorbita, penele s-au extins, rupand bucati din piatra.

Odata ce blocurile au fost taiate, acestea au fost transportate cu corabiile fie in sus, fie in josul raului Nil, pana la piramida. Se estimeaza ca in constructia Marii Piramide au fost utilizate 5,5 milioane de tone de calcar, 8.000 de tone de granit (importate din Aswan) si 500.000 de tone de mortar.

Teoriile constructiei

Multe teorii alternative, adesea contradictorii, au fost propuse cu privire la tehnicile de constructie ale piramidei din Giza. Multi nu sunt de acord daca blocurile au fost tarate, ridicate sau chiar rulate la fata locului.

Grecii credeau ca munca sclavilor a fost folosita, dar descoperirile moderne facute in lagarele de muncitori din apropiere asociate cu constructia de la Giza, sugereaza mai degraba ca a fost construita de zeci de mii de muncitori calificati.

Verner a afirmat ca forta de munca a fost organizata intr-o ierarhie, formata din doua mari grupuri de cate 100.000 de barbati, impartite in cinci sub-grupuri “zaa” sau “phyle” a cate 20.000 de barbati fiecare, care ar puteau fi impartite la randul lor, in functie de abilitatile muncitorilor.

Un mister al constructiei piramidei este planificarea acesteia. John Romer sugereaza ca au folosit aceeasi metoda care a fost folosita pentru constructii anterioare si ulterioare, stabilind parti ale planului la sol la scara 1 la 1. El scrie ca „o astfel de diagrama de lucru ar servi, de asemenea, pentru a genera arhitectura piramidei cu o precizie de neegalat de orice alte mijloace”.

De asemenea, el sustine ca a durat o perioada de 14 ani pentru constructia sa. Un studiu modern privind managementul constructiilor, in asociere cu Mark Lehner si alti egiptologi, a estimat ca proiectul total a necesitat o forta de munca medie de aproximativ 14.500 de oameni si o forta de munca de varf, de aproximativ 40.000.

Fara utilizarea de scripete, roti sau unelte de fier, au folosit metode critice de analiza a cailor, care sugereaza ca Marea Piramida a fost finalizata de la inceput pana la sfarsit in aproximativ 10 ani.

Interior

Intrarea initiala in Marea Piramida se afla la Nord, la 17 metri vertical deasupra nivelului solului si la 7,29 metri la Est de linia centrala a piramidei. De la aceasta intrare originala, exista un pasaj descendent de 0,96 metri (3,1 ft) inaltime si 1,04 metri (3,4 ft) latime, care coboara intr-un unghi de 26 °31’23” prin zidaria piramidei si apoi coteste la stanga, sub ea.

Dupa 105,23 metri (345,2 ft), pasajul devine nivel si continua inca 8,84 metri (29,0 ft) pana la camera inferioara, care pare sa nu fi fost terminata. Exista o continuare a pasajului orizontal in partea de Sud, determinata de peretele camerei inferioare; exista si o groapa sapata in podeaua camerei.

Unii egiptologi sugereaza ca aceasta camera inferioara a fost destinata sa fie camera de inmormantare originala, dar faraonul Khufu s-a razgandit ulterior si a dorit ca respectiva camera sa fie pozitionata mai sus in piramida.

La 28,2 metri (93 ft) de la intrare este o gaura patrata in acoperisul pasajului descendent. Initial ascunsa cu o lespede de piatra, aceasta reprezinta inceputul Pasajului Ascendent. Pasajul Ascendent are 39,3 metri (129 ft) lungime, la fel de lat si inalt ca pasajul Descendent si se inclina aproape exact la acelasi unghi pentru a ajunge la Galeria Mare.

Capatul inferior al Pasajului Ascendent este inchis de trei blocuri uriase de granit, fiecare cu o lungime de aproximativ 1,5 metri. Trebuie sa folositi celebrul “tunel al talharilor” pentru a accesa pasajul ascendent. La inceputul Marii Galerii din partea dreapta exista o gaura taiata in perete.

Acesta este inceputul unui ax vertical care urmeaza o cale neregulata prin zidaria piramidei pentru a se alatura pasajului descendent. Tot la inceputul Marii Galerii exista pasajul orizontal care duce la „Camera Reginei”.

Pasajul are 1,1 m (3’8 “) inaltime pentru cea mai mare parte a lungimii sale, dar in apropierea camerei exista un pas in podea, dupa care trecerea se inalta la 1,73 metri.

Intrarea moderna

Astazi, turistii intra in Marea Piramida prin Tunelul Talharilor, un tunel presupus a fi fost creat in jurul anului 820 d.Hr. de catre muncitorii Califului al-Ma’mun, folosind un berbece.

Tunelul este taiat drept prin zidaria piramidei pana la aproximativ 27 de metri (89 ft), apoi se intoarce brusc la stanga pentru a intalni pietrele blocante din Pasajul Ascendent.

Se crede ca eforturile echipei lui al-Ma’mun, au dislocat piatra montata in tavanul Pasajului Descendent pentru a ascunde intrarea in Pasajul Ascendent si, determinati de zgomotul acelei pietre cazand si apoi alunecand in josul Pasajului Descendent, i-a alertat asupra necesitatii de a se intoarce la stanga, preferand sa tai in roca mai moale din calcar, pana au ajuns la Pasajul Ascendent. Este posibil sa accesati pasajul descendent din acest punct, dar accesul este de obicei interzis.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…