Ce sunt tablourile electrice?

Ce sunt tablourile electrice?

0 Shares
0
0
0

Conectati noul dvs. frigider si il porniti. Luminile din bucataria dvs. se opresc prompt si ceasurile digitale de pe aparatele dvs. dispar. Este o pana de curent?

Nu, este probabil o alta problema, mai exact intrerupatoarele de siguranta care opresc automat alimentarea unei parti a casei dvs. atunci cand circuitul electric se supraincarca. Casele au multe intrerupatoare si toate locuiesc impreuna intr-un tablou electric, care este „creierul” sistemului electric al casei dvs.

Despre ce este un tablou electric dar si multe alte informatii despre acesta vom discuta in continuare, iar recomandarea noastra este sa cititi pana la final penru a afla cele mai importante informatii.

Ce este un tablou electric?

Un tablou electric este o cutie metalica sau din plastic cu usa, de obicei incorporata intr-un perete intr-un colt al casei. In interior, veti gasi toate intrerupatoarele de acasa. Puteti comuta pornirea si oprirea intrerupatorului. De asemenea, se vor opri automat atunci cand curge prea mult curent electric prin ele, pentru asta sunt folosite.

In panoul electric, veti gasi un intrerupator principal care controleaza puterea intregii case. Veti vedea, de asemenea, intrerupatoare individuale, fiecare responsabil pentru furnizarea de energie electrica unei anumite parti a casei dvs. Fiecare intrerupator ar trebui sa aiba o eticheta care sa identifice zona casei pe care o controleaza.

Unele case mai vechi nu au intrerupatoare; au in schimb sigurante. Daca aveti o cutie de sigurante, nu veti vedea nici un intrerupatot pe tabloul dvs. electric; veti vedea sigurante insurubabile. Daca locuinta dvs. foloseste in continuare o cutie de sigurante, este posibil sa aveti dificultati in a va incheia o polita de asigurare, sau se poate sa fiti nevoit sa platiti o prima mai mare.

Puterea la domiciliu vine printr-un contor electric in exterior, care directioneaza curentul catre panoul dvs. electric. Puteti opri aceasta alimentare principala de energie electrica folosind intrerupatorul principal din tabloul dvs. electric. Intrerupatorul principal va spune, de asemenea, amperajul serviciului dvs. electric (amperajul este puterea curentului electric).

Cum sa va localizati panoul

Tablourile electrice sunt cutii metalice, de obicei de culoare gri. De obicei sunt incastrate intr-un perete.

Tablourile electrice au usi (sau cel putin ar trebui). In spatele usii, veti gasi un sortiment de fire si intrerupatoare. Tablourile electrice se afla in mod normal intr-o portiune usoara a casei dumneavoastra. Subsolurile, incaperile de depozitare, spalatoriile sau garajele sunt locuri comune pentru instalarea unui tablou electric. In casele mai vechi, s-ar putea sa fie nevoie sa va uitati in afara casei pentru a gasi panoul.

Daca locuiti intr-un apartament, de obicei veti gasi tabloul electric chiar langa intrarea in locuinta dvs. Majoritatea caselor au un singur panou electric, desi unele pot avea subpanouri, in special casele care au mai multe unitati de locuit.

Cum functioneaza un tablou electric?

Intrerupatoarele se declanseaza (adica se opresc) atunci cand circuitul este supraincarcat. Sunt dispozitive de siguranta, menite sa previna deteriorarea dispozitivelor electrice sau a locuintei in sine. Daca intrerupatorul nu se declanseaza si opreste alimentarea, circuitele supraincarcate ar putea declansa incendii sau electrocuta pe cineva.

Fiecare intrerupator controleaza un circuit; fiecare circuit corespunde de obicei unei camere sau unei zone a casei. Dispozitivele consumatoare de energie, cum ar fi gatitoarele electrice sau aparatele de aer conditionat, ar putea avea propriul lor intrerupator.

Un intrerupator este conceput pentru a transporta o anumita sarcina electrica; daca sarcina electrica creste prea mare pentru intrerupator, se opreste. Acest lucru se intampla daca aveti prea multe dispozitive conectate la un circuit, de exemplu.

Exista dimensiuni variate de intrerupatoare, in functie de cat de multa energie electrica trebuie sa se ocupe. La fel ca serviciul electric de acasa, intrerupatoarele individuale sunt impartite la ce amperaj pot suporta. Intrerupatoarele variaza de la 15 la 200 de amperi; majoritatea sunt 15, 20 sau 30 amperi, totusi.

Intrerupatoarele au de asemenea, tensiuni nominale; un intrerupator unic ofera in mod normal 120 volti – cantitatea tipica necesara pentru lumini, televizoare etc. Un intrerupator dublu este evaluat pentru 240 volti. Aceasta este pentru aparatele mari care consuma multa energie, cum ar fi un aragaz sau un uscator electric.

Cand intrerupatorul se declanseaza, tot ce trebuie sa faceti este sa intoarceti comutatorul pentru a-l reseta. In casele mai vechi cu cutii de sigurante, nu o puteti reseta doar; trebuie sa inlocuiti intreaga siguranta daca sufla.

Care este speranta de viata a unui tablou electric?

Multi oameni cred ca tabloul electric va dura atat timp cat va dura casa; nu intotdeauna insa este valabil acest lucru. Conexiunile se pot slabi si functionarea aproape sau peste capacitate poate scurta durata de viata a tabloului electric.

In locatii umede, tabloul dvs. electric poate suferi coroziune. Praful poate scurta si ek durata de viata, daca intra in comutatoare si cabluri. Tablourile electrice au o durata de viata de aproximativ 20-30 de ani. Unele pot dura chiar mai mult, pana la 50 de ani, daca beneficiaza de intretinere regulata.

0 Shares
You May Also Like