Probabil multi dintre dvs. ati auzit despre pompele hidraulice, dar nu stiti in ce scopuri pot fi utilizate acestea si in ce domeniu, iar din acest motiv vom discuta despre pompe hidraulice Motorindustry, si veti descoperi atat modul de functionare al acestora cat si modul de clasificare al pompelor hidraulice. Deci, va recomandam sa parcurgeti acest articol pana la final.
Mai intai vom incerca sa va prezentam o definitie cat mai simpla a pompei hidraulice. Asadar, aceasta este un echipament care are scopul de a transforma energia din forma initiala (mecanica) in forma de energie pneumatica sau hidraulica.
Scopul pompei hidraulice este acela de a transporta acel fluid care primeste energie utila, in mod corespunzator. De mentionat este faptul ca energia mecanica poate proveni din doua directii, si anume de la un motor de antrenare sau din forta musculara.
Clasificarea pompelor
De precizat este faptul ca exista mai multe criterii in functie de care se pot imparti pompele, iar in continuare veti afla despre ce este vorba.
- Numarul de fluide
Pompele pot fi clasificate in doua categorii in functie de aceasta caracteristica: cu un singur fluid si anume cel transportat, sau cu doua fluide, cel de motor si cel transportat. Pompele cu un fluid obtin energia de la corpul solid sau de la piston; pompele cu doua fluide primesc cantitatea de energie necesara de la fluidul motor (vana de apa si cea de aer).
- Tipul de realizare a pomparii
Aici exista pompele desmodrome care au mecanism, sau pompele cu lant cinematic. In ceea ce priveste tipul de desmodromie al acestora, este variabil.
- Starea de agregare a fluidului care este transportat
Aici exista pompe hidraulice care folosesc lichide, dar exista si pompe pneumatice care folosesc gaze.
- Numarul de curse active pe rotatie
In momentul in care aveti nevoie sa cumparati o pompa hidraulica este foarte important sa va asigurati de faptul ca alegeti pompa care vi se potriveste. Tinand cont de acest criteriu, aveti posibilitatea de a opta pentru pompele cu efect simplu sau cu efect dublu.
In ceea ce priveste pompele cu efect simplu, pomparea va fi realizata de o fata a pistonului, iar cursa va fi activa intr-un singur sens. In ceea ce priveste pompele cu efect dublu, pentru pomparea fluidului trebuie sa actioneze ambele fete ale pistonului, iar cursele vor fi active din ambele sensuri.
- Principiul de functionare, la fel ca si forma cavitatii de lucru clasifica de-asemenea pompele in diferite categorii: volumice, axiale, centrifuge, etc.
Cum functioneaza si ce rol au pompele hidraulice?
Cu siguranta persoanele care lucreaza in acest domeniu stiu cum functioneaza aceste pompe hidraulice Motorindustry, cunosc modul lor de functionare. Pentru ca si restul persoanelor sa acumuleze mai multe informatii despre aceste pompe, va prezentam in continuare cateva informatii referitoare la acest subiect.
Asadar, in ceea ce priveste pompele cu piston, se aplica principiul transmisiilor hidrostatice, adica pistonul acestui tip de pompe este actionat prin intermediul unui motor hidraulic care usureaza operatiunea.
La suprafata (in locul in care se afla generatorul hidraulic va fi introdus un fluid, care va avea rolul de a actiona hidraulic motorul). Ca o paranteza, in trecut (prin anul 1875 mai exact, fluidul motor utilizat era aburul). Dupa aceea acesta a fost inlocuit cu cel intrebuintat in zilele noastre, pentru ca utilizarea metodei vechi are rezultate limitate.
Asa s-a schimbat de fluidul motor, si treptat au fost inlaturate toate dezavantajele constructive, insa de precizat este faptul ca principiul metodei a ramas. Ulterior au fost elaborate solutii cum ar fi pompajul hidraulic, care foloseste presiunea oscilatorie.
Odata cu trecerea timpului insa, s-a renuntat si la aceasta metoda, dat fiind faptul ca tevile de extractie aveau nevoie sa fie alungite, in timp ce fluidul motor era compresibil.
Compresibilitatea fluidului motor nu permite corelarea simultaneitatii pompei de suprafata in mod eficient cu agregatul de inaltime. Acesta era de-asemenea si motivul datorita caruia era nevoie de confectionarea unor pistoane de diametre mari, care sa realizeze presiuni ridicate de lucru in timp util.
Mai tarziu insa, situatia a fost remediata, in momentul in care a fost conceputa o solutie care sa asigure functionarea rectilinie alternativa. Odata cu trecerea timpului, pompele si constructia acestora au fost supuse proceselor de imbunatatire, si s-au diversificat.
Modul de functionare al pompelor hidraulice
Datorita pompelor hidraulice, are loc deplasarea lichidului din aval, de la presiunea inferioara catre amonte, la presiunea superioara. De precizat este ca exista o diferenta de presiune care este exprimata in metri pe coloana de apa, si pe care pompa o impinge.
Aceasta reprezinta nivelul de inaltime la care ridica pompa. De cele mai multe ori, aceasta este mai mare in comparatie cu diferenta presiunilor din aval si amonte, datorita pierderilor din conductele pompei.
Clasificarea pompelor hidraulice dupa mecanismul mobil
In functie de acest tip de mecanism, pompele hidraulice se impart in: pompe rotative, pompe cu piston, pompe cu membrana si pompe cu rotor.