Ce sunt informatiile false / stirile false?

Ce sunt informatiile false / stirile false?

0 Shares
0
0
0

Informatiile false VS stirile false

Expertii in comunicare recomanda in prezent evitarea termenului de „stiri false” sau cel putin limitarea utilizarii acestuia in functie de context, intrucat termenul „stiri false” este strans asociat de cele mai multe ori cu discursurile politicienilor si cu politica, in general.

Asadar, termenul „informatii false” este preferat de majoritatea specialistilor, deoarece acesta se poate referi la o gama diversa de metode de dezinformare, care acopera subiecte multiple precum: sanatatea, mediul si economia. De altfel, informatiile false sunt postate pe toate platformele online, precum si pe site-uri de stiri dedicate, in timp ce „stirile false” sunt considerate ca fiind doar stiri politice.

Asadar, este important sa te informezi din surse sigure, cum ar fi paginile televiziunilor sau blog stiri.

 Ce sunt informatiile false?

O multime de lucruri pe care le citesti online, in special pe retelele de socializare, pot parea credibile, insa, de cele mai multe ori, nu sunt si adevarate. Informatiile false sunt stiri, povesti sau inselaciuni create pentru a dezinforma deliberat sau a insela cititorii. De obicei, aceste povesti sunt create fie pentru a influenta opiniile oamenilor, fie pentru a crea confuzie in randurile cititorilor.

Asadar, industria fake news s-a dovedit a fi o afacere extrem de profitabila, in special pentru pentru editorii online. Informatiile false pot aparea pe site-uri web de incredere sau pot fi postate in numele organizatiilor de stiri de renume.

Asadar, informatiile false duc la neincredere, dezinformare si manipulare.

Aparitia informatiilor false

Informatiile false nu sunt noi, cu toate acestea au devenit un subiect extrem de discutat incepand cu anul 2017. De cele mai multe ori, accesam stiri provenite din surse de incredere, cum ar fi mass-media sau online; acestia fiind totodata obligati sa respecte coduri stricte de practica. Cu toate acestea, Internetul a permis un mod cu totul nou de a publica, partaja si consuma informatii, indiferent de veridicitatea acestora.

Multi oameni primesc acum stiri de pe site-urile si retelele de socializare, iar de cele mai multe ori poate fi dificil sa ne dam seama daca putem avea sau nu incredere in noii furnizori de stiri online. Suprasolicitarea informatiilor si lipsa generala de intelegere a modului in care functioneaza Internetul au contribuit, de asemenea, la o crestere a numarului de site-uri care creaza stirii false si povesti inselatoare.

Site-urile de socializare vor juca un rol important in cresterea popularitatii acestor tipuri de stiri, datorita faptului ca majoritatea userilor isi folosesc paginile de social media pentru a consuma barfa, noutatile si senzationalul.

Tipuri de informatii false

Exista pareri diferite atunci cand vine vorba de identificarea tipurilor de informatii false. Cu toate acestea, in urma evaluarii continutului online, exista diferite tipuri de stiri false sau inselatoare de care trebuie sa fim constienti. Acestea includ:

  1. Clickbait

Acestea sunt povesti fabricate in mod deliberat pentru a castiga mai multi vizitatori pe site-ul web, dar si pentru a creste veniturile din publicitate online. Povestile Clickbait folosesc titluri senzationale pentru a atrage atentia si pentru a ii determina pe cititori sa dea click pe linkul catre site-ul editorului.

  1. Jurnalism neglijent

Uneori reporterii sau jurnalistii pot publica o poveste fara a desfasura o ancheta pentru a verifica daca toate informatiile sunt adevarate. De exemplu, in timpul alegerilor din SUA, retailerul de moda Urban Outfitters a publicat un Ghid pentru ziua alegerilor, acesta continand informatii false legate de un card de inregistrare a alegatorilor. Acest lucru nu este cerut de niciun stat din SUA pentru vot.

  1. Titluri inselatoare

Povestile care nu sunt complet false pot fi distorsionate folosind titluri inselatoare sau senzationale. Aceste tipuri de stiri se pot raspandi rapid pe site-urile de socializare, unde numai titlurile si fragmentele mici ale articolului sunt afisate pe feed.

Marea afacere a informatiilor false

Internetul si retelele de socializare au permis oricui sa publice continut pe un site web, blog sau profil de socializare si sa il transmita unui numar mare de cititori. Deoarece, in prezent, numerosi oameni citesc stirile afisate pe site-urile de socializare, multi creatori / editori de continut au folosit acest lucru in avantajul lor.

Informatiile false pot fi o afacere profitabila, generand sume mari de bani din publicitate pentru editorii, care creeaza si publica povesti ce devin rapid virale. Cu cat o poveste este extrem de accesata, cu atat editorul va castiga mai multi bani. Asadar, pentru mai multi editori social media este o platforma ideala pentru a partaja continut, dar si pentru a gestiona traficul web.

Informatii false, retelele sociale si filtrarea

In prezent mass-media nu mai este consumata pasiv – este creata, partajata, apreciata, comentata, atacata si aparata in tot felul de moduri diferite de sute de milioane de oameni. De altfel, algoritmii utilizati de cele mai puternice companii de tehnologie – in special Google si Facebook – sunt conceputi in mod inventiv pentru a personaliza si adapta aceste servicii in functie de profilul fiecarui utilizator.

 

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…