Utilizarile plasei de sarma tesute

Utilizarile plasei de sarma tesute

0 Shares
0
0
0

Tesaturile din sarma sunt produse pe razboaie speciale care permit prelucrarea firelor metalice. In principiu, toate metalele care pot fi prelucrate intr-un fir tesut sunt potrivite pentru producerea de tesaturi din sarma tesuta. Cele mai multe dintre sitele tesute utilizate in industrie au un diametru de sarma intre 12 microni si 6 mm, in timp ce in cazul ochiurilor de arhitectura, intervalul este de la 0,5 mm pana la 7 mm.

Sitele realizate din cabluri de otel, fascicule de cabluri sau fire metalice preformate intra, de asemenea, in categoria tesaturilor din sarma. Carpele tesute / impletite cu sarma se mai numesc si carpe tesute sau chiar carpe de sita. Gama de aplicare a plasei de sarma merge mult mai departe decat tehnica de cernere, de exemplu implementarea acesteia ca o plasa de filtrare intr-un sistem de filtrare.

In functie de cerinte, pentru fabricarea tesaturilor din sarma sunt utilizate mai multe tipuri de tesut. Acestea variaza de la tesaturi patrate cu tesatura simpla pana la structuri complexe tesute multi-strat. Diversii producatori de piata de tesaturi cu plasa de sarma pot produce tesaturi avansate pentru procese si aplicatii hiperspecializate.

In aplicatiile arhitecturale, se face in general o distinctie intre trei  tipuri de ochiuri metalice: plasa de cablu, plasa metalica si plasa spirala.

Plasa de cablu: tesatura metalica al carei lant consta dintr-un cablu de otel, destinat productiei de structuri de suprafata mare (de exemplu, placare fatada), de pana la 8 m latime.

Plasa PC sau plasa metalica: utilizarea unui monofilament metalic in locul unui cablu metalic face posibila realizarea plaselor metalice asemanatoare placilor, potrivite in special pentru plafoane suspendate sau parapeti, de exemplu.

Plasa spirala: alcatuita din benzi metalice spiralate conectate prin tije, aceasta plasa metalica are avantaje evidente atunci cand vine vorba de realizarea unei structuri tridimensionale.

Tesaturile cu plasa de sarma sunt produse pe masini speciale de tesut. Pentru producerea de tesaturi sunt utilizate diverse materiale. Spectrul materialelor variaza de la otel nealiat, titan si metale nobile, pana la metale neferoase precum cupru, bronz, alama, nichel, aliaje de baza de nichel si oteluri cu inalta aliere. In functie de materiale si de tipul de tesut, mediile poroase se obtin cu un domeniu de aplicare mult mai larg decat cel al tesaturilor textile.

Tesaturile metalice se disting aici in primul rand de textilele de inalta performanta: prin rezistenta lor mecanica, rezistenta termica, conductivitatea si numeroasele posibilitati de  tratare a metalelor. In domeniul de aplicare al arhitecturii, plasele de sarma pot fi, de asemenea, acoperite, vopsite, sablate, anodizate si imprimate.

Numitorul comun al tuturor aplicatiilor cu plasa de sarma este ca acestea sunt intotdeauna medii poroase cu o dimensiune a porilor precis definita si reproductibila. Acest lucru le face predestinate pentru tehnica de separare si filtrare, cea mai potrivita din acest punct de vedere fiind sita inox. In acelasi timp, structurile obisnuite ofera multe posibilitati pentru aplicatii in arhitectura, ducand la o mare utilizare a combinatiei de regularitate, transparenta si estetica.

Pe langa efectul vizual al ochiurilor metalice, avantajele lor functionale in domeniul arhitecturii sunt argumente convingatoare. In combinatie cu caracteristicile lor arhitecturale, acestea combina proiectarea si functionarea in multe sectoare de aplicatii: umbrire solara pentru fatade si rulouri, absorbtie fonica pentru tavane false, functii de siguranta pentru rulouri si parapete sau suporturi transparente pentru fatade echipate cu LED-uri folosind o plasa de sarma ca material suport etc.

Ce proprietati are inoxul?

Otelurile inoxidabile au o gama larga de proprietati fizice si mecanice pentru aplicatii diverse.

Greutatea specifica este variabila in functie de compozitia chimica diferita si este cuprinsa intre 7,7 gr / cm3 pentru gradele martensitice si feritice si 8,06 gr / cm3 pentru austenitic.

Pentru conductivitatea termica, trebuie remarcat faptul ca otelurile feritice si martensitice conduc caldura mai bine decat otelurile austenitice; de asemenea, rezistivitatea electrica este foarte diferentiata intre austenitic, unde este mai mare decat in ​​alte tipuri.

De asemenea, trebuie luat in considerare si coeficientul expansiunii termice: austeniticul se dilata mult cu temperatura, in comparatie cu celelalte oteluri inoxidabile.

In cele din urma, permeabilitatea magnetica relativa este diferita, de fapt, familiile martensitice si feritice sunt substantial feromagnetice. Pentru aceasta, prima caracteristica fizica nu este foarte influentata  de deformarea la rece, in timp ce austeniticele sunt afectate mult mai mult dec acest fenomen.

Ele sunt diferite in functie de diferitele tipuri si pot fi rezumate dupa cum urmeaza:

Gradele austenitice nu isi pot creste caracteristicile prin incalzire si, prin urmare, nu au calitati de rezistenta ridicata. Cu toate acestea, sunt capabile sa isi ridice foarte mult rezistenta prin intarire  prin deformarea plastica la rece, prin cresterea rezistentei la tractiune, a rezistentei la curgere si a scaderii alungirii la rupere. Acest fenomen este exploatat foarte precis in turnarea la rece a acestor materiale. Au caracteristici de rezistenta ridicata la oboseala. Socul este foarte mare, atat la temperatura camerei, cat si la temperaturi foarte scazute.

 

0 Shares
You May Also Like