Încă din cele mai vechi timpuri, femeile au folosit o multitudine de ritualuri pentru a-și menține frumusețea pielii. Însă, cercetătorii au descoperit că nu este suficient a avea o rutină exemplară de îngrijire a pielii. Produsele utilizate, procedurile aplicate sunt foarte importante, însă și stilul de viață contribuie semnificativ la sănătatea pielii. Descoperă citind acest articol care sunt principalii factori cărora să le acorzi atenție pentru a te bucura de o piele strălucitoare și sănătoasă.
Somnul de frumusețe contează
Orele de odihnă reprezintă momente importante în care pielea se reface, se regenerează. În timpul somnului bariera cutanată trece prin procese fiziologice care o fac să fie rezistentă la factorii de mediu.
Dacă te confrunți cu insomnie, mergi la un psiholog și la un medic și află care este cauza și cum să-ți reiei somnul odihnitor. Poți apela și la pastile de somn când privarea de somn este accentuată.
Alimente care hrănesc pielea
Dieta reprezintă o componentă esențială pentru o piele sănătoasă. Nutrienții obținuți prin hrană sunt importanți pentru menținerea integrității pielii. Pentru a avea o piele luminoasă, alege alimente bogate în vitamine și antioxidanți, precum fructele și legumele crude. Consumă proteine de calitate din:
- pește;
- pui;
- leguminoase (mazăre, soia, năut);
- lactate.
Asigură-te că bei suficientă apă. Hidratarea pielii este proporțională cu starea de hidratare a organismului. Evită băuturile cu un conținut crescut de cofeină sau zahăr, dar și alcoolul. Acestea conduc la deshidratare. O piele insuficient hidratată este mai predispusă la a dezvolta riduri sau leziuni superficiale.
Stresul îmbătrânește
Indiferent de sursele de stres, grijile, emoțiile intense negative nu au efecte favorabile asupra pielii. Stresul conduce la apariția radicalilor liberi, care afectează bariera cutanată. S-a demonstra că stresul cronic este un factor de risc important pentru numeroase patologii dermatologice, precum psoriazisul.
Practică tehnici de respirație și meditație pentru a reduce efectul stresului. Evită pe cât posibil situațiile stresante și ia-ți câteva clipe de relaxare din când în când. Nu doar că îți vei încărca bateriile, dar și pielea ta îți va mulțumi.
Sarcina modifică aspectul pielii
Sarcina reprezintă o perioadă fericită pentru multe mămici, dar concentrațiile crescute de hormoni care se secretă în această perioadă aduc o multitudine de schimbări în organismul femeii. Printre acestea se află și petele pigmentare. Multe femei constată că pe parcursul sarcinii pielea lor devine mai predispusă la a dezvolta pete pigmentare.
În cele mai multe dintre situații, hiperpigmentarea pielii dispare după sarcină. Însă, pentru a avea o piele strălucitoare și când ești însărcinată, alege să folosești creme pete pigmentare. Acestea conțin substanțe care realizează un peeling chimic (exfoliere blândă a pielii), ceea ce va ameliora considerabil aspectul pielii.
Fumatul predispune la riduri
Fumatul conduce la apariția radicalilor liberi, care afectează procesele fiziologice ale pielii. În timp, acesta predispune la îmbătrânirea prematură a pielii și la apariția ridurilor. S-a demonstrat că elasticitatea și fermitatea pielii sunt mult diminuate la persoanele fumătoare.
Stilul de viață este un factor cu o importanță foarte mare în menținerea sănătății pielii. Pentru un aspect plăcut și o piele strălucitoare, adoptă o dietă bogată în nutrienți, hidratează-te, fă sport și evită alcoolul și fumatul. Include în rutina ta și o îngrijire optimă a pielii. Alege produse cât mai naturale și folosește-le corect. Întreabă medicul care sunt cele mai bune produse pentru pielea ta, dar și ce recomandări are pentru a avea o piele sănătoasă.