Disfunctia erectila sau erectile dysfunction este o problema foarte personala care afecteaza barbatii, si despre care multi dintre acestia considera ca este jenant sa vorbeasca. Barbatii care nu reusesc sa caute tratament pentru disfunctia erectila se simt adesea ca si cum ar fi singuri in suferinta lor, dar nimic nu ar putea fi mai departe de adevar.
Un studiu privind imbatranirea barbatilor a constatat ca pana la 40% dintre barbati se confrunta cu un anumit grad de disfunctie erectila pana la 40 de ani, iar incidenta creste pana la 70% pana la varsta de saptezeci de ani.
Disfunctia erectila este frecvent intalnita, dar multi barbati nu reusesc din pacate pentru ei (si pentru partenerele lor) sa invete nici macar elementele de baza despre aceasta, ce o cauzeaza si ce se poate face pentru a o trata si preveni. Continuati sa cititi pentru a afla mai multe despre aceasta problema care afecteaza barbatii, si despre modul in care o puteti gestiona cel mai bine.
Ce este asadar disfunctia erectila?
Cunoscuta si sub denumirile de impotenta, erectile dysfunction sau mai simplu ED, disfunctia erectila este definita ca fiind incapacitatea de a obtine sau mentine o erectie suficient de ferma pentru a putea face sex. Dar ce se intampla exact? In interiorul penisului exista doua camere lungi, cilindrice, numite corpuri cavernoase, care contin o multitudine de vase de sange si tesuturi, precum si o artera majora in fiecare camera.
Cand te trezesti, creierul tau trimite mesaje chimice catre vasele de sange din penis, provocand dilatarea sau deschiderea acestora, permitand sangelui sa curga in penis. Pe masura ce presiunea creste, sangele devine prins in corpul cavernos, mentinand penisul drept. Daca fluxul de sange catre penis este insuficient sau daca nu reuseste sa ramana in interiorul penisului, poate duce la disfunctie erectila.
Ce cauzeaza disfunctia erectila?
Simptomele disfunctiei erectile includ dificultati in realizarea unei erectii, probleme in mentinerea unei erectii si un interes redus pentru sex. Deoarece excitatia sexuala masculina este un proces destul de complex, uneori poate fi dificil sa identificam o cauza specifica.
Excitatia incepe in creier, dar implica si nervii, muschii si vasele de sange si poate fi afectata de hormoni si emotii. In cazul in care apare o problema cu oricare dintre aceste lucruri, disfunctia erectila ar putea fi consecinta.
In general, cauzele disfunctiei erectile pot fi impartite in doua categorii: fizice si psihologice. Desi fiecare dintre aceste categorii are propriul set de factori de risc care contribuie, multe cazuri de disfunctie erectila implica cauze din ambele categorii. Iata o prezentare generala a fiecarei categorii:
Cauzele fizice ale disfunctiei erectile
Cele mai des intalnite cauze fizice ale disfunctiei erectile sunt legate de circulatie si tensiunea arteriala. Bolile de inima, ateroscleroza, colesterolul ridicat si tensiunea arteriala crescuta pot afecta cantitatea de sange care curge spre penis.
Diabetul contribuie la ED prin deteriorarea nervilor si a vaselor de sange. Luarea anumitor medicamente este de asemenea, asociata cu provocarea sau exacerbarea ED.
Obezitatea si sindromul metabolic pot provoca modificari ale tensiunii arteriale, ale compozitiei corpului si ale colesterolului, ceea ce poate duce la ED. Alte afectiuni care pot contribui la aparitia disfunctiei erectile includ boala Parkinson, scleroza multipla, boala Peyronie, tulburarile de somn, fumatul, alcoolismul si abuzul de droguri. Luarea anumitor medicamente va poate creste riscul de ED.
Cauzele psihologice ale disfunctiei erectile
In multe cazuri, ED are radacini in problemele psihologice, in special la barbatii cu varsta sub 40 de ani. Deoarece excitatia incepe in creier, problemele psihologice pot fi un factor semnificativ care contribuie la disfunctia erectila. Conditiile de sanatate mintala, cum ar fi depresia sau anxietatea, va pot afecta negativ libidoul, ceea ce va poate impiedica sa va excitati.
Stresul poate fi de asemenea un factor major, deoarece poate interfera cu transmiterea semnalelor de catre creier pentru a permite fluxului de sange suplimentar spre penis. In multe cazuri, problemele psihologice se transforma in anxietate de performanta, care in sine devine o profetie care se implineste pana la urma.
Desi uneori poate fi dificil sa stabiliti cauza specifica a disfunctiei erectile, merita intotdeauna efortul. Lasata netratata, ED poate contribui la agravarea stresului si anxietatii, precum si la scaderea stimei de sine, va poate provoca probleme de relatie si impotenta.
Ce optiuni de tratament pentru disfunctia erectila (erectile dysfunction) sunt disponibile?
In multe cazuri, diagnosticarea disfunctiei erectile necesita putin mai mult decat un examen fizic si o revizuire a simptomelor. Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca o problema de sanatate subiacenta poate fi pusa in joc, este posibil sa solicite teste suplimentare. Odata ce ati stabilit cauza aparitiei ED, dvs. si medicul dumneavoastra puteti decide asupra unei forme de tratament.
Cateva dintre optiunile de tratament pot include: medicamente pentru disfunctia erectila, psihoterapie, dispozitive cu vid, implant penian, supozitoare uretrale (terapia Muse), injectii cu alprostadil la nivelul penisului.