Ce este Internet of Things si cu ce ne ajuta?

Ce este Internet of Things si cu ce ne ajuta?

0 Shares
0
0
0

Ce este internetul lucrurilor?

Internet of Things, sau IoT, se refera la miliarde de dispozitive fizice din intreaga lume care sunt conectate acum la internet, colectand si partajand date.

Datorita procesoarelor si retelelor wireless ieftine, este posibil sa transformati orice, de la un device casnic la un avion sau la o intreaga suita de autovehicule, intr-o parte din IoT. Acest lucru adauga un nivel de inteligenta digitala dispozitivelor care ar fi altfel mute, ceea ce le permite sa comunice date in timp real fara a implica o fiinta umana, fuzionand in mod eficient lumea digitala si cea fizica.

Care ar fi un exemplu de dispozitiv Internet of Things?

Aproape orice obiect fizic poate fi transformat intr-un dispozitiv IoT daca poate fi conectat la internet si controlat in acest fel.

Un bec care poate fi pornit folosind o aplicatie pentru smartphone-uri este un dispozitiv IoT, la fel ca un senzor de miscare sau un termostat inteligent in biroul dvs. Un dispozitiv IoT ar putea fi la fel de usor de gestionat ca o jucarie a copilului sau la fel de complex ca un camion fara sofer. Chiar un motor cu jet (reactie) este umplut acum cu mii de senzori care colecteaza si transmit date inapoi pentru a va asigura ca functioneaza eficient. La o scara si mai mare, proiectele oraselor inteligente umplu regiuni intregi cu senzori, pentru a ne ajuta sa intelegem si sa controlam mediul inconjurator.

Termenul IoT este utilizat in principal pentru dispozitivele care, in general, nu ar fi de asteptat sa aiba o conexiune la internet si care pot comunica cu reteaua independent de actiunea umana. Din acest motiv, un computer nu este in general considerat un dispozitiv IoT, lucru valabil si pentru un smartphone – chiar daca acesta din urma este plin de senzori. Cu toate acestea, un smartwatch,  o banda de fitness sau un alt dispozitiv care poate fi purtat si care este dotat cu senzori, poate fi socotit ca dispozitiv IoT.

Care este istoria Internetului Lucrurilor?

Ideea de a adauga senzori si informatii la obiectele de baza a fost discutata pe parcursul anilor ’80 -’90, dar in afara de unele proiecte timpurii – inclusiv un distribuitor automat conectata la internet – progresul a fost lent, pentru ca tehnologia nu era pregatita.

Adoptarea etichetelor RFID – cipuri cu putere redusa care pot comunica fara fir – a rezolvat o parte din aceasta problema, impreuna cu disponibilitatea din ce in ce mai mare a internetului in banda larga si a retelelor celulare si wireless. Adoptarea IPv6 – care, printre altele, ar trebui sa ofere suficiente adrese IP suficiente pentru fiecare dispozitiv din lume prezent si viitor – a fost de asemenea un pas necesar pentru ca IoT sa se extinda. Kevin Ashton a inventat sintagma „Internet of Things” in 1999, desi tehnologia a a avut nevoie de cel putin inca un deceniu pentru a-si construi anvergura din ziua de astazi.

IoT integreaza interconectarea culturii umane – „lucrurile” noastre – cu sistemul nostru informational digital – „internetul”. Acesta este IoT “, a spus Ashton pentru ZDNet.

Adaugarea etichetelor RFID la echipamentele scumpe pentru a ajuta la urmarirea locatiei lor a fost una dintre primele aplicatii IoT. Insa de atunci, costurile adaugarii de senzori si al conexiunilor la internet la aceste obiecte au continuat sa scada, iar expertii prevad ca aceasta functionalitate de baza ar putea costa intr-o zi pana la 10 centi, ceea ce face posibila conectarea la internet a mult mai multor lucruri, decat pana acum.

Cat de mare este Internetul lucrurilor?

Este mare si va fi din ce in ce mai mare – exista deja mai multe lucruri conectate intre ele prin I.O.T, decat numarul de oameni din lume. Analistul Gartner calculeaza ca in 2017 au fost utilizate aproximativ 8,4 miliarde de dispozitive IoT, in crestere cu 31 la suta fata de 2016, iar acest lucru va ajunge probabil la 20,4 miliarde pana in 2020. Cheltuielile totale pentru obiectivele si serviciile IoT vor ajunge la aproape 2 miliarde de dolari in 2017, cu doua treimi dintre aceste dispozitive aflate in China, America de Nord si Europa de Vest, a spus Gartner.

Din cele 8,4 miliarde de dispozitive, mai mult de jumatate vor fi produse de larg consum precum televizoarele inteligente si boxele inteligente. Cele mai utilizate dispozitive IoT pentru industrii, vor fi contoarele electrice inteligente si camerele de securitate comerciale, potrivit Gartner.

Un alt analist, IDC, prevede cheltuieli la nivel mondial pe IoT in suma de 772,5 miliarde de dolari in 2019 – in crestere cu aproape 15 la suta fata de 674 miliarde de dolari au fost cheltuiti in 2018.

Care sunt avantajele pentru Internet of Things pentru afaceri?

Beneficiile IoT pentru afaceri depind de implementarea particulara, dar cheia este ca intreprinderile ar trebui sa aiba acces la mai multe date despre propriile lor produse si propriile sisteme interne si o abilitate mai mare de a face schimbari, ca urmare.

Producatorii adauga senzori la componentele produselor lor, astfel incat sa poata transmite inapoi date despre performanta lor. Acest lucru poate ajuta companiile sa observe cand o componenta este posibil sa esueze si sa o schimbe inainte de a provoca daune. De asemenea, companiile pot utiliza datele generate de acesti senzori pentru a-si eficientiza sistemele si lanturile de aprovizionare, deoarece vor avea date mult mai precise despre ceea ce se intampla cu adevarat.

“Odata cu introducerea de colectare si analiza de date in timp real, sistemele de productie pot deveni dramatic mai responsive”, spun consultantii McKinsey.

Utilizarea IoT poate fi impartita in doua segmente: oferte specifice industriei, precum senzori intr-o instalatie sau dispozitive de localizare in timp real pentru asistenta medicala si dispozitive IoT care pot fi utilizate in toate industriile, cum ar fi aerul conditionat inteligent sau sistemele de securitate.

In timp ce produsele specifice industriei vor fi gata de functionare pana in 2020, Gartner prevede ca dispozitivele intersectoriale vor atinge 4,4 miliarde de unitati, in timp ce dispozitivele specifice conexe, se vor ridica la 3,2 miliarde de unitati.

Consumatorii cumpara mai multe dispozitive, dar intreprinderile cheltuiesc mai mult: grupul de analisti a spus ca, in timp ce cheltuielile consumatorilor pentru dispozitive IoT au fost in jur de 725 miliarde de dolari anul trecut, intreprinderile care cheltuiesc cu IoT au investit suma de 964 miliarde de dolari, pana acum. Pana in 2020, cheltuielile cu afacerile si consumatorii pentru hardware-ul IoT, vor atinge aproape 3 miliarde de dolari.

0 Shares
You May Also Like