Puncte cheie:
— Blockchain-urile traditionale se confrunta cu trilema blockchain, in care un blockchain trebuie sa faca compromisuri cu una dintre cele trei caracteristici fundamentale ale sale — descentralizare, securitate si scalabilitate — pentru a le atinge in mod eficient pe celelalte doua.
— Majoritatea blockchain-urilor de astazi aleg sa reduca scalabilitatea pentru a asigura descentralizarea si securitatea. Cu toate acestea, lipsa debitului mare si a tranzactiilor ieftine si rapide reprezinta in prezent un obstacol major in calea spre adoptarea in general a blockchain-urilor.
— Pentru a aborda acest lucru, in jurul anului 2017 au fost fondate mai multe proiecte blockchain de a treia generatie, iar unul care a reusit acest lucru in cel mai eficient mod este Elrond. Este un blockchain de contracte inteligente care poate procesa in prezent 15.000 de tranzactii pe secunda pentru o taxa de doar 0,001 USD.
— Deci, ce este Elrond? In acest articol, vom aborda conceptul de trilema blockchain, de ce este esential sa rezolvam problema si modul in care Elrond reuseste acest lucru.
S-ar putea sa fi auzit despre blockchain-urile emergente si despre modul in care acestea raspund la unele dintre problemele cheie cu care se confrunta cripto. Aici, ne intrebam ce este Elrond? Si cum rezolva aceste probleme?
Este nevoie adesea de ani sau decenii pentru a intelege complet o tehnologie, pentru a-si materializa teoriile, pentru a o aduce la realitate si pentru a-si elibera intregul potential. La fel se intampla si cu blockchain-ul.
Un concept asemanator blockchain-ului a fost propus pentru prima data in 1991, dar prima sa aplicatie practica a fost vazuta 18 ani mai tarziu sub forma retelei Bitcoin. Chiar si dupa 11 ani de la crearea Bitcoin si de la progrese semnificative in tehnologia blockchain, dezvoltatorii se lupta sa inteleaga si sa cucereasca un aspect critic al blockchain-urilor care este acum cunoscut sub numele de trilema blockchain.
CE ESTE TRILEMA BLOCKCHAIN?
Blockchain este o tehnologie noua utilizata pentru stocarea inregistrarilor tranzactiilor intr-un mod descentralizat. Cele trei caracteristici de baza care ii definesc eficacitatea sunt descentralizarea, securitatea si scalabilitatea. Ce inseamna exact acestea in contextul tehnologiei blockchain?
Descentralizarea si securitatea sunt mai mult sau mai putin corelate. Va puteti imagina descentralizarea unui blockchain ca numarul de sisteme individuale care lucreaza impreuna pentru a decide daca un set de date este valid sau nu. Este evident ca cu cat mai multe sisteme participa la aceasta, cu atat va fi mai dificil sa manipulezi datele si, astfel, sistemul va fi mai sigur. In cele din urma, scalabilitatea inseamna cate tranzactii pe secunda poate procesa un blockchain. Si aici intervine trilema blockchain.
Dupa cum a explicat cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, blockchain-urile si dezvoltatorii lor trebuie sa sacrifice, intr-o masura considerabila, una dintre aceste trei caracteristici fundamentale ale blockchain-ului pentru a le maximiza pe celelalte doua. Majoritatea blockchain-urilor considera ca este cel mai rezonabil sa compromita scalabilitatea pentru a obtine descentralizare si securitate.
De exemplu, Bitcoin si Ethereum sunt cele mai descentralizate si mai sigure blockchain-uri, dar sacrifica scalabilitatea pentru a realiza acest lucru. Ambele retele pot procesa doar aproximativ sapte si, respectiv, 14 tranzactii pe secunda (TPS).
Asadar, CE INSEAMNA ASTA?
Cazul blockchain-urilor cu scalabilitate scazuta precum Ethereum este in prezent similar cu situatia in care Apple ar proiecta cele mai bune telefoane, dar nu ar reusi sa produca suficiente unitati pentru a satisface cererea.
Ethereum este o tehnologie promitatoare si are cel mai mare numar de aplicatii descentralizate construite pe baza ei. Cu toate acestea, pentru ca acesta sa suporte tranzactiile efectuate de sutele de milioane de oameni care se alatura spatiului cripto, trebuie sa poata procesa mult mai mult decat doar 14 tranzactii pe secunda. In plus, Ethereum este conceput astfel incat, atunci cand cererea de tranzactii creste, taxele sale cresc substantial. Si adevarul este ca majoritatea dintre noi nu doresc sa platim 100 de dolari in taxe de tranzactie.
Acelasi lucru este si cazul Bitcoin. Are milioane de utilizatori, dar daca doriti sa platiti BTC pe reteaua Bitcoin la un magazin alimentar, este posibil sa trebuiasca sa asteptati intre 10 minute si peste o ora pentru ca tranzactia sa fie efectuata. Apoi, desigur, avem si comisioane mari pentru tranzactiile cu Bitcoin.
Cu alte cuvinte, desi Bitcoin si Ethereum sunt grozave din multe puncte de vedere, nu sunt cele mai bune mijloace de tranzactionare a valorii pe internet, din cauza lipsei de scalabilitate.
Pentru a rezolva acest lucru, au evoluat o serie de noi blockchain-uri. Si unul care realizeaza acest lucru in mod eficient este Elrond.
CE ESTE ELROND?
Este sigur sa presupunem ca jumatate din populatia lumii, poate si tu, a auzit pentru prima data despre criptomonede si blockchain in 2017. Ca rezultat evident, cererea de volume de tranzactii cu criptomonede a cunoscut o crestere abrupta. A fost o perioada de emotie si sarbatoare, visul adoptarii la scara larga a cripto-ului devenind in sfarsit realitate. Dar apoi, toata lumea si-a dat seama ca blockchain-urile existente nu erau inca pregatite pentru ca acea petrecere sa inceapa, cu atat mai putin sa fie pregatite pentru sutele de milioane de oameni care urmau sa se alature in urmatorii patru ani.
Deci ce s-a intamplat? Cercetare, experimentare si implementari pentru a face blockchain-urile mai scalabile. Elrond este un astfel de proiect care a fost dezvoltat in 2017 pentru a satisface cererea in crestere de blockchain. La fel ca Ethereum, Elrond este o retea blockchain cu contracte inteligente care le permite dezvoltatorilor sa construiasca aplicatii, protocoale si token-uri cripto descentralizate pe baza ei.
DIFERENTE CHEIE
Elrond se deosebeste de Ethereum prin faptul ca este capabil sa ofere un flux de tranzactii de peste 15.000 de tranzactii pe secunda. Aceasta este o performanta de 1.000 de ori mai buna decat Ethereum in ceea ce priveste viteza (inainte de Ethereum 2.0)
Dar nu aceasta este ideea. Elrond sustine ca poate mari viteza tranzactiei la sase cifre, ceea ce ar fi semnificativ util atunci cand tehnologia blockchain devine mainstream. Ceea ce este mai interesant este ca tranzactiile pe Elrond costa doar 0,001 USD fiecare, facand reteaua mult mai ieftina de utilizat decat Ethereum sau orice alt blockchain de prima si a doua generatie.
In comparatie cu Ethereum, Elrond pretinde, de asemenea, ca ofera contracte inteligente care sunt „usor de scris, deloc voluminoase, dar bogate in functii, rapide de executat si profitabile”. O alta caracteristica unica este optiunea pentru dezvoltatori de a modifica contractele inteligente pentru a remedia bug-uri si erori dupa implementare.
ARE UN TOKEN NATIV?
Elrond are un token nativ, EGLD, care ii alimenteaza economia. EGLD este modalitatea principala de tranzactionare in cadrul retelei, fie ca este vorba de plata taxelor, derularea de contracte inteligente, miza sau distribuirea de recompense catre colaboratori.
Acum, este evident sa ne intrebam cum realizeaza Elrond o scalabilitate atat de mare daca primele blockchain-uri nu puteau? Asa ca haideti sa detaliem!
CUM REALIZEAZA ELROND SCALABILITATE INALTA?
Pe masura ce blockchain-urile au avansat de-a lungul anilor, au evoluat noi modalitati de a aborda trilema blockchain si de a face blockchain-urile mai eficiente. O metoda de a face blockchain-urile mai scalabile este printr-un proces numit sharding, care este cheia pentru scalabilitatea ridicata a lui Elrond. Al doilea este un nou protocol de consens numit secure proof-of-stake (utilizat de majoritatea blockchain-urilor moderne).
SHARDING
Fragmentarea inseamna pur si simplu ca impartiti o cantitate mai mare de date in bucati mai mici. Cu ajutorul fragmentarii tranzactiilor, Elrond imparte miile de solicitari de tranzactii facute in retea in grupuri mai mici de tranzactii. Apoi trimite tranzactiile catre retele laterale (shard-uri) la fel de descentralizate si securizate pentru procesare, unde nodurile sau verificatorii lor respectivi valideaza tranzactiile si le trimit inapoi la lantul principal pentru a fi inregistrate imuabil.
Cum ajuta asta? Este acelasi lucru cu impartirea unei sarcini mai mari intre un grup de oameni pentru a o finaliza mai repede. In mod evident, 10 sau mai multe lanturi pot verifica o mie de tranzactii mai rapid decat un lant verificand o mie de tranzactii pe cont propriu.
DOVAZA DE MIZA SIGURA
Blockchain-urile precum Bitcoin si Ethereum (deocamdata) folosesc consensul de dovada a muncii pentru a verifica tranzactiile. Acest proces necesita dispozitive de calcul de mare putere si o cantitate mare de energie electrica, limitand astfel scalabilitatea retelei.
Ca alternativa, Elrond, ca majoritatea blockchain-urilor noi, implementeaza un alt protocol de consens numit proof-of-stake. In loc sa configureze hardware de calcul costisitor, acest protocol cere utilizatorilor sa puna in miza tokenul nativ EGLD al lui Elrond pentru a deveni validatori. Apoi, reteaua alege aleatoriu un grup de validatori si un blockchain proposer, verifica si adauga tranzactiile in blockchain. Celor cu o miza mai mare li se acorda mai multa pondere si ajung sa aprobe mai multe tranzactii, deoarece au sanse mai mari de a actiona in favoarea retelei datorita mizei mai mari.
Nota: Chiar si reteaua Ethereum este in prezent in proces de implementare a sharding-ului si proof-of-stake pentru a-si creste viteza tranzactiei si a reduce taxele de tranzactie.
AJUTOR PENTRU VIITORULUI BLOCKCHAIN-ULUI
Viteza. In aceasta era, cu totii iubim viteza. Calatorii mai rapide, livrari mai rapide de produse, navigare pe web mai rapida si altele. Deci, de ce sa faceti compromisuri cu viteza tranzactiilor pe blockchain-uri? Din fericire, nu mai trebuie.
Elrond se asigura ca ne putem bucura de rate de tranzactie mai mari decat cele ale sistemelor traditionale, in timp ce ne aflam intr-un sistem descentralizat si securizat. Si, desi scalabilitatea lui Elrond poate sa nu fie utilizata pe deplin in acest moment, va fi necesara pentru sistemele bazate pe blockchain in viitor. Avand in vedere ca numarul de utilizatori ai aplicatiilor bazate pe blockchain creste rapid, putem spune ca aceasta scalabilitate va fi utila mai devreme decat mai tarziu.
CUNOASTEREA ESTE PUTERE.