Intelegerea criptomonedei

0 Shares
0
0
0

La 31 octombrie 2008, a fost publicata o carte alba care a introdus publicul Bitcoin. Premisa principala a lucrarii evidentiaza modul in care modelul actual de plati electronice necesita incredere intr-un tert. Lucrarea continua apoi sa arate ca prin tehnologia criptografica, increderea poate fi inlocuita cu o solutie matematica solida.

Astfel, lucrarea a schitat un sistem de plati viitoare care nu necesita centralitatea bancarilor si finantelor traditionale si nici unul care necesita incredere colectiva in guverne si institutii traditionale.

In loc sa intrati in detaliile tehnice ale Bitcoin (va recomandam sa cititi manualul original de „Satoshi Nakamoto”), intelegerea monedei este cea mai usoara in comparatie cu aurul.

Daca ne uitam la cele mai „bune” aspecte ale aurului, acestea sunt, probabil, lipsa de dependenta de nicio autoritate centrala (nicio entitate unica nu controleaza valoarea aurului), capacitatea sa de a fi transferat la nivel global si faptul ca este fundamental fundamental.

In termeni simpli, Bitcoin poate fi inteles ca o forma de valoare care, la fel ca aurul, este in mod inerent rar si trebuie „minata”.

Permitand rularea continua a secventelor de cod si numar, ecuatiile matematice specifice sunt rezolvate, rezultand ca Bitcoins este in cele din urma „deblocat”. In conformitate cu oferta sa limitata, Bitcoin este proiectat astfel incat pe masura ce „oferta sa se micsoreaza, devine din ce in ce mai greu de a fi obtinut.

Cum functioneaza criptomoneda

De-a lungul ultimului an in spatiul Crypto si Blockchain, natura „cryptocurrency” a devenit din ce in ce mai complexa. Unele monede exista ca jetoane de utilitate , iar altele ca jetoane de securitate , existand diverse definitii pentru ambele.

Cu obiectivul de a oferi o introducere de baza a criptomonedelor, sa continuam sa intelegem cum functioneaza criptocurrentele in functie de scopul lor „initial”, si anume acela de a facilita tranzactiile digitale care pot avea loc si pe platforma de trading bitcoin bitmahavi.com.

Ideea de „ facilitare a tranzactiilor digitale” poate parea oarecum vaga, asadar sa fim mai exacti: prin intermediul criptomonedelor, oamenii sunt capabili sa transfere valoarea intre ei intr-un mod direct, similar cu o tranzactie in numerar, iar acest lucru se poate efectua si pe platforma de traiding bitcoin bitmahavi.com.

Sa lamurim asta cu un exemplu:

Imagineaza-ti James, Mary si John: trei prieteni care petrec o noapte de vineri la cinematograf. Mary plateste biletul de film al lui John la ghiseu (in numerar) si John vrea sa ii plateasca lui Mary inapoi la sfarsitul noptii. Acest proces s-ar putea produce printr-o plata in numerar (John ii inmaneaza fizic lui Mary banii datorati).

In mod alternativ, daca John nu are nicio suma de bani, el ar putea decide sa foloseasca aplicatia sa online banking pentru a o plati pe Mary „digital”.

Pentru aceasta, el ar trebui sa furnizeze bancii sale suma pe care ar dori sa o transfere catre Mary, precum si datele bancare ale acesteia, unde banii vor fi inregistrati in cateva zile, ore sau minute. Totul depinde aici de locatie, de banca, sau de alti factori.

Prin urmare, banca joaca un rol central in tranzactie, inregistrand banii care ies din contul lui John, precum si plata primita in contul de Mary.

Ce face acest rol central al bancilor atat de important?

Problema cu cheltuielile duble

Acest rol al bancilor este crucial pentru ca impiedica ceva cunoscut sub numele de Problema cu cheltuieli duble: Deoarece banii digitali sunt ca un fisier stocat pe computerul dvs., este usor pentru cineva sa-l „contrafaca” pur si simplu prin copierea si lipirea tranzactiei, rezultand in faptul ca John face plata catre Mary de doua ori.

Bancile impiedica aceasta problema a cheltuielilor duble, urmarind banii in conturile tuturor, asigurandu-se ca nimeni nu face aceeasi plata de doua ori.

Cu ajutorul criptomonedelor, John este in masura sa transfere banii biletului de film catre Mary, fara a fi nevoie sa faciliteze tranzactia prin intermediul unei banci.

Acest lucru se datoreaza faptului ca criptomonelede si infrastructura lor de baza, sunt una dintre primele forme de tehnologie capabila sa rezolve Problema Double Cheltuiala, in timp ce terte parti centrale (cum ar fi bancile) au fost taiate din ecuatie.

Principiul descentralizarii

In termeni simpli, criptomonedele precum Bitcoin opereaza folosind tehnologia distribuita. Din simplitate, un „contor distribuit” poate fi inteles ca nimic mai mult decat un contor care este distribuit. Cu alte cuvinte, este inca un sistem de gestionare a tranzactiilor intr-un anumit sistem.

Astfel, un contabil Blockchain este ca un registru de contabilitate traditional care tine evidenta soldurilor si a tranzactiilor intre utilizatori intr-un sistem. Diferenta este insa ca ledurile Blockchain sunt in general publice si descentralizate.

Intr-o retea descentralizata (Blockchain), nu exista un server central (cum ar fi o banca) care sa valideze si sa legitimeze tranzactiile intre colegi.

Mai degraba, fiecarei entitati din retea i se revine responsabilitatea de a face aceasta munca. Cu alte cuvinte, fiecare coleg sau utilizator dintr-o retea are o lista cu toate tranzactiile pentru a se asigura ca toate tranzactiile sunt valabile si ca cheltuielile duble nu apar.

0 Shares
You May Also Like