Cine au fost cei mai mari răufăcători din lumea criptomonedelor în 2023

Cine au fost cei mai mari răufăcători din lumea criptomonedelor în 2023?

0 Shares
0
0
0

Cei mai mari răufăcători ai criptomonedelor au devastat industria blockchain în ultimul an. Dusmanii lumii criptomonedelor au făcut tot ce le-a stat în putință să distrugă reputația bună a criptovalutelor.

Fie că este vorba de procese în instanță, pe rețelele de socializare sau chiar dintr-un buncăr secret nord-coreean, acești răufăcători ai criptomonedelor sunt eminamente rai pentru creșterea blockchain.

Cine sunt acești oameni diabolici și care sunt crimele lor odioase împotriva criptomonedelor?

Ce este un Răufăcător Cripto?

Un „Răufăcător Cripto” nu este un antagonist obișnuit. În multe cazuri, escrocul de astăzi este eroul de ieri. Figuri culturale precum Sam Bankman-Fried și Do Kwon au fost cândva lăudate ca vizionari care împingeau criptomonedele către viitor, dar toți știm cum s-a terminat asta.

Răufăcătorii cripto pot fi indivizi, grupuri sau chiar figuri autoritare care manipulează visul descentralizat în folosul propriu. Acțiunile și comportamentul lor devastatoare afectează spațiul cripto și sufocă creșterea și inovația în această industrie emergentă.

Șase Mari Răufăcători Cripto în 2023

Deși majoritatea oamenilor se costumează în răufăcătorii lor preferați de Halloween, acești raufacatori cripto nu au nevoie de deghizare. Care sunt răufăcătorii cripto notorii care au afectat industria blockchain în 2023?

Gary Gensler ocupă primul loc în 2023

1. Gary Gensler

Pe prima poziție, cum ar putea fi altcineva? În ciuda tuturor suferințelor spațiului cripto cauzate de foștii noștri eroi, Gary Gensler ocupă primul loc în 2023.

Președintele SEC, Gensler și grupul său de atac au încercat să doboare criptomoneda la fiecare pas în acest an. Conducând cu un pumn de fier al puterii regulatorii, Gary a condus lupta legală de lungă durată cu Brad Garlinghouse și Ripple Labs.

Dar asta este doar vârful aisbergului. Războiul lui Gensler împotriva criptomonedelor s-a extins mult dincolo de XRP. Gary nu a pierdut nicio secundă anul acesta, depunând procese împotriva Coinbase și Binance și atacând cu viclenie platforma de staking cripto a Kraken.

Desigur, Gary Gensler nu se consideră rău. În ochii lui, el protejează oamenii obișnuiți de o piață plină de ‘șarlatani, escroci și fraudatori’. Cu toate acestea, alți oficiali puternici au cerut demiterea lui Gensler, citând incapacitatea lui de a proteja investitorii de două dintre cele mai mari eșecuri cripto din istorie, FTX și Terra Luna.

Într-o lume a criptomonedelor în continuă mișcare și transformare, numele lui Gary Gensler a ajuns să domine discuțiile din 2023. Președintele Comisiei de Securități și Schimb din Statele Unite (SEC), Gensler a fost un personaj polarizant, devenind un antagonist pentru mulți entuziaști ai criptomonedelor.

O Luptă Continuă împotriva Criptomonedelor

Gensler și echipa sa de la SEC au luat în vizor industria criptomonedelor într-un mod fără precedent. Conducând cu o abordare strictă și regulatoare, el a fost în centrul unor lupte legale de anvergură, cum ar fi cea împotriva Ripple Labs și co-fondatorului său, Brad Garlinghouse. Această bătălie legală a stârnit controverse și a fost privită de mulți ca un atac direct asupra libertății inovative în spațiul cripto.

În Oglinda Legislației

Cu toate acestea, nu doar Ripple Labs a fost în colimatorul lui Gensler. Anul 2023 a fost martor la o serie de acțiuni agresive împotriva unor nume mari din industrie, precum Coinbase și Binance, și a atacat platforma de staking a Kraken. Aceste acțiuni au provocat nemulțumire în rândul investitorilor și au ridicat întrebări serioase despre echilibrul între reglementare și inovare.

Un Răufăcător sau un Protector?

În ochii săi, Gensler se vede ca un protector al „omului de rând”, apărându-l de pericolele unui sector plin de înșelătorii și escrocherii. El susține că acțiunile sale vizează purificarea spațiului cripto de elementele sale negative. Cu toate acestea, criticile nu au întârziat să apară.

Alți oficiali au cerut demiterea sa, argumentând că Gensler a eșuat în a proteja investitorii în cazul unor eșecuri majore ale criptomonedelor, cum ar fi FTX și Terra Luna.

Impactul asupra Industriei

Indiferent de perspectiva asupra acțiunilor lui Gensler, influența sa asupra industriei criptomonedelor în 2023 nu poate fi ignorată. Rămâne un subiect de dezbatere dacă abordarea sa va aduce stabilitate și credibilitate în spațiul cripto sau dacă va inhiba creșterea și inovația într-o industrie în plină expansiune.

Sam Bankman-Fried a fost cel mai mare răufăcător al anului 2022

2. Sam Bankman-Fried

Da, știu la ce te gândești: Sam Bankman-Fried a fost cel mai mare răufăcător al anului 2022. Cu toate acestea, având în vedere că dezastrul FTX continuă și miliarde de dolari sunt încă de negăsit, crimele lui SBF se extind și în pantheonul răului din 2023.

Deși mulți ar putea considera că Sam Bankman-Fried (SBF) și-a câștigat titlul de „răufăcător suprem” în 2022, realitatea ne arată că umbra sa nefastă plutește încă asupra anului 2023. Scandalul FTX, departe de a fi un capitol încheiat, continuă să fie un subiect fierbinte, cu miliarde de dolari încă lipsă din ecuație.

Parteneriatul Nefast: SBF și Caroline Ellison

Alături de mâna sa dreaptă, Caroline Ellison, Bankman-Fried a reușit să sustragă peste 8 miliarde de dolari americani din depozitele clienților. Acești bani au fost folosiți pentru a finanța o strategie de tranzacționare extrem de riscantă și un stil de viață extravagant. Cu toate că se afișa drept un chip al altruismului și apropiat publicului, acțiunile lui SBF au zguduit lumea cripto și au retras industria cu ani în urmă.

Așteptându-și Procesul

În prezent, Sam Bankman-Fried se află în Centrul Metropolitan de Detenție din Brooklyn, așteptând procesul pentru un număr tot mai mare de acuzații. Printre acestea se numără fraudă de valori mobiliare, spălare de bani și încălcarea legilor de finanțare a campaniilor. Situația sa ilustrează un adevăr sumbru despre fragilitatea și vulnerabilitățile lumii cripto.

Cazul lui SBF servește drept un memento dureros pentru întreaga industrie a criptomonedelor. Într-o lume unde inovația și libertatea financiară sunt laudate, există și o față întunecată, reprezentată de cei care folosesc aceste instrumente pentru scopuri personale neetice.

În timp ce justiția își urmează cursul, rămâne de văzut cum va evolua percepția publicului față de criptomonede și impactul acestor evenimente asupra încrederii investitorilor în acest sector.

Grupul Lazarus este o organizație de elită de hacking cibernetic

3. The Lazarus Group

Provenind din adâncurile misterioase ale Coreei de Nord, Grupul Lazarus este o organizație de elită de hacking cibernetic care a terorizat industria cripto de ani de zile.

Grupul Lazarus a fost în spatele unora dintre cele mai mari jafului cripto din 2023. De fapt, hackerii nord-coreeni sunt estimati să fi exploatat aproape 240 de milioane de dolari în doar 104 zile, atacând platforme populare precum Atomic Wallet, Coinspaid, Alphapo și Stake.com.

Din fericire, ritmul lor pare să încetinească. Un raport Chainalysis sugerează că suma totală de fonduri furate de hackerii nord-coreeni a scăzut cu peste 80% din 2022, când grupul infam a deturnat 1,65 miliarde de dolari americani.

Grupul Lazarus, o entitate misterioasă provenind din Coreea de Nord, continuă să fie o forță temută în lumea criptomonedelor. Cunoscut pentru competențele sale excepționale în hacking, acest grup a semănat teroare în industrie pentru ani de zile.

Jaful Digital al Anului 2023

Anul 2023 a fost martor la unele dintre cele mai mari furturi cripto executate de acest grup. Se estimează că hackerii nord-coreeni au reușit să sustragă aproape 240 de milioane de dolari americani într-un interval de doar 104 zile. Printre țintele lor s-au numărat platforme de top cum ar fi Atomic Wallet, Coinspaid, Alphapo și Stake.com, consolidând astfel reputația lor de inamici de temut în spațiul digital.

Implicațiile pentru Securitatea Cripto

Prezența continuă a Grupului Lazarus în peisajul criptomonedelor reprezintă un avertisment clar pentru investitori și platforme: securitatea cibernetică nu este o opțiune, ci o necesitate. În timp ce industria se străduiește să dezvolte tehnologii mai sigure și să implementeze protocoale de securitate robuste, amenințarea reprezentată de astfel de grupuri rămâne un factor de luat în calcul.

Prin înțelegerea și recunoașterea acestei realități, spațiul cripto poate continua să progreseze, protejându-se în același timp de elementele sale ostile.

Ben Armstrong, cunoscut ca Bitboy Crypto

4. Ben ‘Bitboy’ Armstrong

Dacă ai petrecut măcar o secundă pe Crypto YouTube, probabil că ești familiarizat cu Ben Armstrong, cunoscut ca Bitboy Crypto. Fosta gazdă al ‘celui mai popular canal cripto de pe internet’, căderea lui Armstrong a fost colosală.

Oricine l-a urmărit îndeaproape pe Bitboy de-a lungul anilor știe că nu este decât un escroc. Detectivul blockchain ZachXBT l-a expus pe Armstrong pentru o serie de promoții înșelătoare de-a lungul anilor, dar escapadele lui Ben din 2023 au fost defintorii in a-si afisa adevarata fata.

Mai întâi, a fost moneda BEN, un meme coin pe care Armstrong l-a vândut urmăritorilor săi la doar șapte zile după ce le-a promis că are planuri mari pentru proiect și nu va vinde nicio monedă timp de șase luni.

După mai multe izbucniri publice și private, Ben Armstrong și compania sa media, Hit Network, au avut un conflict. Citând amenințări cu moartea și șantaj, Armstrong și-a rugat urmăritorii să doneze pentru a-l ajuta să-și recupereze Lamborghini-ul de la Hit Network, susținând că compania media ar fi făcut amenințări cu moartea împotriva lui și a familiei sale.

Saga a atins apogeul când Armstrong a transmis în direct încercarea sa de recuperare a Lamborghini-ului. Mii de urmăritori au privit cum Ben, cu narcotice “la bord”, amanta sa și o armă încărcată în remorcă, a fost arestat de poliție în fața casei fostului său partener, Carlos Diaz.

Ben Armstrong, mai bine cunoscut sub pseudonimul său Bitboy Crypto, a fost odată o figură emblematică pe YouTube-ul cripto. Cu toate acestea, anul 2023 a fost martorul unei căderi dramatice și scandaloase pentru acest influencer cripto.

De la Promisiuni la Realitate Dură

În centrul controverselor a fost moneda BEN, un proiect de meme coin pe care Armstrong l-a promovat intens printre urmăritorii săi. Cu promisiuni grandioase și asigurări de angajament pe termen lung, decizia lui Armstrong de a vinde moneda la doar o săptămână după lansare a fost o lovitură șocantă pentru comunitate.

Controverse și Confruntări Legale

Dar acuzațiile împotriva lui Armstrong nu se opresc aici. De la amenințări la adresa dezvoltatorului Shiba Inu, Shytoshi Kusama, la ignorarea citațiilor în instanță și implicarea în promovarea controversatului token FTX, FTT, Armstrong a fost implicat într-o serie de scandaluri juridice și etice.

Culminând cu un episod aproape cinematografic, Armstrong a încercat să recupereze un Lamborghini de la Hit Network, compania sa media, într-un mod care a șocat pe toți. Înconjurat de controverse, inclusiv acuzații de șantaj, amenințări cu moartea, și prezența narcoticelor și a unei arme, tentativa lui de recuperare s-a încheiat cu arestarea sa de către poliție.

Reflecții asupra Efectelor Influencerilor în Cripto

Povestea lui Armstrong oferă o perspectivă asupra influenței puternice pe care personalitățile de pe rețelele de socializare le pot avea în lumea criptomonedelor. Este un memento că, în spatele promisiunilor strălucitoare și al personalităților carismatice, se pot ascunde realități mult mai sumbre.

Pentru investitorii și entuziaștii cripto, acest episod subliniază importanța vigilentiei și a discernământului atunci când urmează sfaturile influencerilor online.

Do Kwon se încadrează în aceeași categorie cu Sam Bankman-Fried

5. Do Kwon

Do Kwon se încadrează în aceeași categorie cu Sam Bankman-Fried. Deși acțiunile sale răufăcătoare au avut loc mai ales în 2022, repercusiunile acestora s-au prelungit mult în acest an și dincolo de el.

Fondator al blockchain-ului Terra și al criptomonedei LUNA, protocolul inovator de stablecoin UST al lui Do Kwon a intrat într-o spirala mortala care a pus în genunchi spațiul cripto.

Pe parcursul anului 2022, Do Kwon a evitat capturarea, deși era căutat pentru interogare în SUA, Coreea de Sud și Singapore.

Magnatul cripto a fost în cele din urmă arestat și închis în Muntenegru pentru posesia de pașapoarte falsificate. În prezent, este deținut într-o închisoare din Muntenegru cunoscută pentru condițiile sale aspre. Kwon încearcă disperat să evite extrădarea pentru a fi judecat în SUA și Coreea de Sud.

Anul 2023 încă resimte ecourile acțiunilor lui Do Kwon, fondatorul blockchain-ului Terra și al criptomonedei LUNA. Acțiunile sale din 2022 au avut un impact profund și durabil asupra întregii lumi cripto.

Protocolul UST și Impactul său Devastator

Inovația lui Kwon, protocolul de stablecoin UST, a fost lansat cu mari speranțe și promisiuni. Cu toate acestea, realitatea s-a dovedit a fi o catastrofă: UST a intrat într-o spirala de descreștere nesustenabila, afectând grav piața criptomonedelor și minând încrederea investitorilor.

O Evadare Spectaculoasă și Capturarea Ulterioară

De-a lungul anului 2022, Do Kwon a reușit să evite capturarea, deși era căutat pentru interogare în mai multe țări. Această „vânătoare” internațională a adăugat un element de dramatism întregii povești. În cele din urmă, capturarea sa în Muntenegru a marcat un moment de cotitură în saga sa.

Detenția în Muntenegru și Lupta Împotriva Extrădării

Aflat în prezent într-o închisoare din Muntenegru, cunoscută pentru condițiile sale dure, Kwon se confruntă acum cu realitatea consecințelor acțiunilor sale. Eforturile sale disperate de a evita extrădarea în SUA și Coreea de Sud subliniază gravitatea situației în care se află.

cele mai detestate figuri din spațiul cripto este Craig Wright

6. Craig Wright

Una dintre cele mai detestate figuri din spațiul cripto este Craig Wright, un informatician australian cu o tendință spre sacrilegiu. Vezi tu, Wright pretinde că nu este altcineva decât fondatorul Bitcoin și tatăl criptomonedelor, Satoshi Nakamoto.

Ca și cum nu era deja suficient de nepopular, Craig Wright a mers și mai departe și i-a dat în judecată pe actualii dezvoltatori principali ai Bitcoin. Wright susține că firma sa de tranzacționare, Tulip Trading, a fost hackuită și a pierdut 111.000 BTC. Ca compensație pentru această pierdere, Wright cere dezvoltatorilor Bitcoin să creeze un ‘backdoor’ în protocol pentru a-și recupera fondurile.

Desigur, dacă Craig Wright ar fi cu adevărat Satoshi Nakamoto, cu siguranță ar accesa portofelele creatorului, care se presupune că dețin aproximativ 1 milion de bitcoin. În acest caz, el ar ști și că nu poți pur și simplu să codezi un ‘backdoor’ în blockchain-ul Bitcoin.

Impactul asupra Comunității Cripto

Această saga continuă a lui Wright are un impact considerabil asupra percepției publice a criptomonedelor. Pe măsură ce lumea cripto se luptă să-și consolideze credibilitatea și stabilitatea, figuri ca Wright aduc cu ele întrebări despre autenticitate și încredere în acest domeniu emergent. Pentru comunitate, cazul Wright subliniază necesitatea de a fi vigilent și critic în evaluarea pretențiilor și afirmațiilor care par a fi mai mari decât viața însăși.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like