Ce este alaptarea?

Ce este alaptarea?

0 Shares
0
0
0

Alaptarea este atunci cand va hraniti copilul cu lapte matern, de obicei direct din san. Exista femei care prefera sa alapteze bebelusii pana pe la 6 luni, in timp ce alte femei le ofera acestora laptele matern chiar si pana dupa ce trec de doi anisori, unele dintre acestea indreptandu-si atentia spre diferite suplimente pentru stimularea lactatiei, pe care le pot gasi pe https://www.minuneanaturii.ro/stimularea-lactatiei, si care sunt foarte eficiente.

Mamele care se documenteaza in ceea ce priveste beneficiile alaptarii pentru cei mici, cu siguranta aleg sa isi alapteze copiii pana pe la 2 anisori sau chiar mai mult, pentru ca stiu cat de util este laptele matern pentru acestia.

Chiar si dupa introducerea altor alimente, recomanda continuarea alaptarii pana in primul an de viata al bebelusului, dar dupa cum spuneam deja, exista mame care isi alapteaza mai mult timp copilul.

Cat de des ar trebui sa va alaptati bebelusul, cu siguranta este un detaliu care depinde de bebelus, si anume daca bebelusul prefera mese mici, frecvente sau hraniri mai lungi. Acest lucru se va schimba odata cu cresterea copilului. Nou-nascutii doresc adesea sa se hraneasca la fiecare 2-3 ore. Pana la 2 luni, hranirea la fiecare 3-4 ore este obisnuita, iar la sase luni, majoritatea bebelusilor se hranesc la fiecare 4-5 ore.

Semne Bebelusului tau ii este foame

Unul dintre cele mai comune moduri in care bebelusul iti va spune ca ii este foame este sa planga. Alte semne ale bebelusului ca este gata sa fie hranit includ: linsul buzelor sau scoaterea limbii, introducerea degetelor in gurita, suptul degetelor, deschiderea guritei, sugerea diferitelor lucruri, miscarea maxilarului si a capului sau a gurii pentru a cauta sanul.

Si pentru ca am discutat deja atat de multe lucruri despre alaptare, cu siguranta doriti sa aflati si care sunt cele mai importante beneficii ale laptelui matern pentru copil, si de ce nu este recomandat sa intrerupeti in primele luni alaptarea. Cititi pana la final pentru ca aceste informatii va pot fi de mare ajutor.

  1. Laptele matern asigura nutritia ideala pentru bebelusi

Majoritatea profesionistilor din domeniul sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pentru cel putin 6 luni sau mult mai mult (chiar si pana pe la 2 ani). Laptele matern contine tot ce are nevoie copilul in primele 6 luni de viata, in toate proportiile potrivite. Compozitia sa se modifica chiar si in functie de nevoile in schimbare ale bebelusului, in special in prima luna de viata.

In primele zile dupa nastere, sanii dvs. produc un fluid gros si galbui numit colostru, bogat in proteine, scazut in zahar si incarcat cu compusi benefici. Este cu adevarat o mancare minune si nu poate fi inlocuita cu formula de hrana pentru bebelusi.

Colostrul este primul lapte ideal si ajuta la dezvoltarea tractului digestiv imatur al nou-nascutului. Dupa primele cateva zile, sanii incep sa produca cantitati mai mari de lapte pe masura ce stomacul copilului creste. Singurul lucru care poate fi lipsit de la sursa de lapte magic este vitamina D.

Cu exceptia cazului in care aveti un aport foarte mare (si majoritatea dintre femei nu au), laptele matern nu va va oferi suficient. Picaturile de vitamina D sunt de obicei recomandate.

  1. Laptele matern contine anticorpi importanti

Laptele matern este incarcat cu anticorpi care ii ajuta pe bebelus sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor, ceea ce este esential in acele luni fragede, timpurii. Acest lucru se aplica in special colostrului, primul lapte. Colostrul furnizeaza cantitati mari de imunoglobulina A (IgA), precum si alti cativa anticorpi.

Cand sunteti expus la virusi sau bacterii, incepeti sa produceti anticorpi care apoi intra in lapte. IgA protejeaza copilul de imbolnavirea formand un strat protector in nasul, gatul si sistem digestiv.

  1. Alaptarea poate reduce riscul de boala

De mentionat este faptul ca alaptarea poate fi extrem de eficienta in conditiile in care reduce riscul unor boli pentru cel mic cum ar fi infectii ale tractului respirator, infectii intestinale, protejeaza impotriva infectiilor urechilor, protejeaza tesutul intestinal, protejeaza impotriva bolilor alergice si intestinale, protejeaza impotriva diabetului si a leucemiei copilariei.

Asadar, este foarte important sa va asigurati ca va alaptati bebelusul, iar daca nu produceti suficient lapte puteti stimula productia de lapte matern, cu diferite suplimente.

  1. Laptele matern promoveaza greutatea sanatoasa a bebelusului

Alaptarea favorizeaza cresterea sanatoasa in greutate si ajuta la prevenirea obezitatii la copii. Un studiu a aratat ca alaptarea mai mult de 4 luni a avut o reducere semnificativa a sanselor ca un copil sa dezvolte supraponderalitate si obezitate. Acest lucru se poate datora dezvoltarii diferitelor bacterii intestinale.

Copiii alaptati au mai multe bacterii intestinale benefice, care pot afecta depozitarea grasimilor. Bebelusii hraniti cu lapte matern au, de asemenea, mai multa leptina in sistemele lor decat bebelusii hraniti cu formule. Leptina este un hormon cheie pentru reglarea apetitului si a depozitarii grasimilor.

Asadar, aveti toate argumentele necesare pentru a alapta bebelusii cel putin 6 luni daca nu chiar mai mult, si cu siguranta trebuie sa tineti cont de ele si sa faceti acest lucru.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…