Cauze ale nesomnului deseori neglijate

Cauze ale nesomnului deseori neglijate

0 Shares
0
0
0

Ti se intampla uneori sa ai probleme cu somnul si nu poti adormi sau te trezesti in mijlocul noptii fara sa te mai culci? Iata cateva dintre posibilele cauze la care nu ne gandim mereu si care ar putea sa iti permita sa ai parte de nopti mai bune daca le acorzi atentie de acum inainte.

Prea intuneric…sau nu destul de intunecat. Unii oameni dorm mai bine cu putina lumina sau cu usa deschisa ori cand obloanele nu sunt complet inchise.

Altii au nevoie de o noapte complet intunecata pentru a evita stimularea vizuala. In cele din urma, nu numai copiii se tem de intuneric : si unii dintre adulti au pastrat aceasta frica vie. Seara si noaptea sunt asociate, simbolic, cu partea noastra intunecata, cu tot ceea ce ne face sa ne temem, cu anxietatile pe care le avem. Este uneori suficient sa realizam ca aceasta teama este asociata cu noaptea, astfel incat ea sa treaca de la sine.

Prea multa grasime sau prea multe proteine mancate inainte de somn… Noaptea, sistemul nostru digestiv este facut sa se odihneasca. Cartofii prajiti la ultima masa de seara nu sunt tocmai cea mai potrivita alegere daca vrei sa dormi bine. Mai mult decat atat, incearca sa mananci devreme, cu cel putin doua ora inainte de culcare, astfel incat digestia sa fie aproape completa cand te pui in pat.

Consuma mai putina grasime si mai putine proteine seara

Consuma mai putina grasime si mai putine proteine seara. Incearca sa mananci carne, branza si mancaruri grase la pranz. Oamenii care nu consuma proteine ​​animale (carne, peste, branza …) sau consuma in cantitate mica au, pe timp de noapte, un somn mai bun. Bea si un ceai digestiv din fenicul, anason, musetel, cimbru si vei avea siguranta ca somnul pe care il vei avea va fi rapid si odihnitor. Somnul greu provocat de disconfortul digestiv poate provoca sforait si are un risc mai crescut de apnee.

Nu ai mancat suficient. Nici mancarea prea usoara inainte de a merge la culcare nu este o solutie. Cand stomacul plange de foame, este greu si sa adormi. E vorba de echilibru si din acest punct de vedere.

Electro-sensibilitatea. Exista un numar considerabil de persoane care sunt sensibile la valuri si emisii electromagnetice. Aceste persoane vor dormi mai bine atunci cand au wi-fi deconectat, computere in alte camere sau orice alt dispozitiv electric departe de pat.

Vant sau luna plina. Suntem, fiecare in parte, mai mult sau mai putin sensibili la diferentele de presiune si la influenta lunii. Acest lucru este adesea remarcabil la copii : cu cateva zile inainte de luna plina, sunt excitati noaptea si au probleme cu adormirea.

Odata ce luna plina se termina, totul se intoarce in ordinea fireasca. Diferentele de vant si de presiune pot afecta si somnul nostru. Mai mult, pentru unii, vantul da chiar si dureri de cap. Pentru a adormi totusi, incearca sa respiri profund, sa privesti lucrurile cu calm, sa faci exercitii de relaxare.

Prea mult zgomot…sau prea multa liniste. Nu este usor sa adormi atunci cand partenerul sforaie, cand vecinii petrec sau cand masinile trec pe strada! Dar pentru unii este greu sa adoarma si atunci cand nu exista zgomot deloc.

cei care sunt obisnuiti sa adoarma in timp ce aud chiar si un mic zgomot de fundal

Pe de o parte, exista cei care sunt obisnuiti sa adoarma in timp ce aud chiar si un mic zgomot de fundal. Pe de alta parte, exista cei care se trezesc chiar si de la cel mai mic zgomot. O posibila solutie? Sunetele albe. Aceste sunete auzite in mod regulat fac posibila adormirea rapida si un somn linistit…ca de bebelus. Multe site-uri ofera zgomote alb pentru descarcare gratuita in format mp3. Exista si CD-uri cu zgomote albe in magazinele specializate.

Cafeaua si ciocolata. Aproape toata lumea stie ca cafeaua bauta in dupa-amiaza tarzie impiedica somnul – chiar daca unii spun ca, dimpotriva, ii ajuta. Dar, uneori, uitam ca ceaiul negru, ceaiul verde si ciocolata sunt de asemenea interesante din acest punct de vedere.

Singuri sau insotiti. Unii oameni dorm mai bine singuri, altii, dimpotriva, dorm mai bine insotiti. Nu are nimic de-a face cu placerea de a fi impreuna cu cineva sau de iubirea pe care o simtim. Un studiu a aratat ca femeile dorm mai bine fara sot sau un barbat langa ele si se pare ca nu este vorba numai de sforaitul acestora. Acest lucru este valabil si pentru copii, mai ales cand este vorba de cei sub 7 ani: acestia dorm foarte bine in camera lor.

Prea rece sau prea cald. Unii oameni, majoritatea dintre acestia fiind femei, au picioarele reci noaptea. Si acest sentiment ii impiedica sa doarma.

Pune-ti pe o pereche buna de sosete (pe care vei ajunge probabil sa le dai jos in cele din urma in miezul noptii) sau incalzeste-ti picioarele cu o sticla cu apa fierbinte (sau masaj !) Poate fi suficient pentru a rezolva problema. Bine de stiut ca temperatura ideala pentru somn este de 18, pana la 19 grade. Daca camera este mai calda sau mai rece, este posibil sa adormi si sa te trezesti de mai multe ori.

Prea mult stres, chiar daca este pozitiv! Stresul si problemele impiedica somnul, iar din aceasta cauza unele persoane se pot trezi chiar in mijlocul noptii. Stres pozitiv, emotie : suntem atat de nerabdatori sa traim ceea ce asteptam cu multa bucurie incat nu putem sa dormim! Exercitiile de relaxare sunt singurele care pot face minuni in cazul asta.

Ai pierdut ritmul. Toti expertii spun ca sa dormi bine, indiferent daca esti copil sau adult, trebuie sa tii pasul, sa te duci la culcare si sa te ridici cam la aceeasi ora. Desi dimineata zilei de duminica este cea mai buna pentru a recupera lipsa de somn din timpul saptamanii, duminica seara poate fi dificil sa adormi.

Aceasta problema a ritmului poate fi o problema reala pentru oamenii care lucreaza in schimburi. Incearca sa iti faci un program de somn pe care sa il respecti cat de mult posibil, iar daca uneori mai ramai la cate o petrecere peste noapte, asigura-te ca poti recupera somnul pierdut in urmatoarele zile.

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…