Dieta ketogenica are drept scop inducerea cetozei pentru arderea mai multor grasimi corporale. Cunoașterea semnelor de cetoza poate ajuta o persoana sa determine daca dieta functioneaza sau nu.
Cetoza este un proces metabolic care are loc atunci cand organismul incepe sa arda grasimea pentru energie deoarece nu are suficienti carbohidrati pentru a arde. In timpul acestui proces, ficatul produce substante chimice denumite cetone.
Dieta ketogenica sau ceto-dieta, are ca scop inducerea cetozei pentru a arde mai multa grasime. Sustinatorii dietei spun ca sporeste pierderea in greutate și imbunatateste sanatatea generala.
Conform unui studiu din 2018, persoanele care urmeaza o dieta ketogenica “bine conceputa” consuma in mod obișnuit mai putin de 50 de grame (g) de carbohidrati pe zi și aproximativ 1,5 g de proteine pe kilogram de greutate corporala.
In ciuda acestor orientari, unii oameni care urmeaza dieta ar putea sa nu știe cand se afla in cetoza.
In acest articol, descriem cateva semne și simptome care pot ajuta o persoana sa determine daca dieta ketogenica a inceput sa functioneze si ce ar trebui sa faca din acel moment.
- Cetone crescute
O proba de sange poate indica nivelurile de cetona.
Prezenta cetonelor in sange este probabil cel mai important semn ca cineva este in cetoza. Medicii pot, de asemenea, sa utilizeze teste de urina și respiratie pentru a verifica nivelurile de cetona, dar acestea sunt mai putin fiabile decat probele de sange.
Un kit de testare special pentru locuinte permite oamenilor sa iși masoare propriile niveluri de cetona din sange. Sau, un medic poate lua o mostra de sange și o poate trimite pentru testare. Cand o persoana se afla in cetoza nutritiva, va avea niveluri de cetona in sange de 0,5-3 milimoli pe litru.
Alternativ, oamenii pot utiliza un analizor de respiratie pentru a testa cetonele in respiratie sau pot utiliza benzi indicatoare pentru a verifica nivelul lor urinar.
Kiturile de testare a cetonei sunt disponibile pentru achizitionarea online.
- Pierderea in greutate
Unele studii sugereaza ca acest tip de dieta foarte scazuta in carbohidrati este eficienta pentru pierderea in greutate. Prin urmare, oamenii ar trebui sa se aștepte sa piarda o anumita greutate cand se afla in cetoza.
Rezultatele unei meta-analize din 2013 care a examinat rezultatele din mai multe studii randomizate controlate sugereaza ca persoanele care urmeaza o dieta ketogenica pot pierde mai multa greutate pe termen lung decat persoanele care urmeaza o dieta cu continut scazut de grasimi.
Persoanele care au o dieta ketogenica pot observa pierderi in greutate in primele zile, insa aceasta este de obicei doar o reducere a greutatii apei. Adevarata pierdere de grasime nu poate aparea timp de cateva saptamani.
- Setea
Cetoza poate determina ca unii oameni sa se simta mai insetati decat de obicei, care pot aparea ca un efect secundar al pierderii apei. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de cetone din organism pot duce, de asemenea, la deshidratare și la un dezechilibru electrolitic. Ambele reactii pot provoca complicatii.
Cercetarea dietelor ketogenice analizeaza si deshidratarea ca efect secundar al cetozei. Sportivii pot avea, de asemenea, un risc mai mare de pietre la rinichi, care este o complicatie a deshidratarii.
Pentru a evita deshidratarea, beti multa apa și alte lichide. Consultati un medic daca apar simptome de deshidratare, cum ar fi sete extrema sau urina inchisa la culoare.
- Crampe musculare și spasme
Deshidratarea și dezechilibrele electrolitice pot provoca crampe musculare. Electrolitii sunt substante care poarta semnale electrice intre celulele corpului. Dezechilibrele din aceste substante conduc la disfunctionalitatea mesajelor electrice care pot provoca contractii musculare și spasme.
Oamenii care urmeaza dieta ketogenica trebuie sa se asigure ca primesc suficienti electroliti din alimentele pe care le mananca pentru a evita durerile musculare și alte simptome de dezechilibru.
Electrolitii includ calciu, magneziu, potasiu și sodiu. Cu toate acestea, daca simptomele persista, medicul poate recomanda suplimente sau alte modificari ale dietei.
- Dureri de cap
Cefaleea poate dura intre 1 și 7 zile sau mai mult.
Durerile de cap pot fi un efect secundar comun al trecerii la o dieta ketogenica. Acestea pot aparea ca rezultat al consumarii a mai putini carbohidrati, in special a zaharului. Dehidratarea și dezechilibrele electrolitice pot provoca, de asemenea, dureri de cap.
Cefaleea dureaza de obicei intre 1 zi și 1 saptamana, deși unii oameni pot suferi dureri mai mult timp. Vizitati un medic daca durerile de cap persista. Interesant, unele cercetari recente sugereaza dieta ketogenica ca tratament potential pentru migrene și dureri de cap comune.
De exemplu, un studiu din 2017 propune dieta pentru persoanele cu migrena episodica și cronica. De asemenea, un studiu din 2018 sugereaza o dieta de cetoza ca un posibil tratament pentru cei cu dureri de cap rezistente la medicamente.
Cu toate acestea, este nevoie de mult mai multe cercetari pentru a confirma eficacitatea dietei pentru tratarea sau prevenirea acestor tipuri de dureri de cap.
- Oboseala și slabiciune
In stadiile initiale ale unei diete de cetoza, oamenii se pot simti mai obositi și mai slabi decat de obicei. Aceasta oboseala apare pe masura ce corpul trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru energie. Carbohidratii ofera o creștere rapida a energiei corpului.
Un mic studiu din 2017 care a implicat sportivii a constatat oboseala ca fiind un efect secundar comun al dietei de cetoza. Participantii au observat de obicei acest lucru in primele cateva saptamani.
Dupa cateva saptamani de dieta, oamenii ar trebui sa observe o creștere a nivelului de energie. Daca nu, ar trebui sa solicite asistenta medicala, deoarece oboseala este, de asemenea, un simptom al deshidratarii și deficientelor nutrientilor.
- Probleme la stomac
Efectuarea oricaror modificari ale dietei poate ridica riscul afectarii stomacului și al altor probleme digestive. Acest lucru poate aparea și atunci cand o persoana trece in dieta ketogenica.
Pentru a reduce riscul de a avea probleme la stomac, beti multa apa și alte lichide. Mananca legume nesaturate si alte alimente bogate in fibre pentru a atenua constipatia si ia in considerare luarea unui supliment probiotic pentru a mentine un intestin sanatos.
Rezumat
Persoanele care sufera de cetoza pot prezenta o varietate de efecte secundare și simptome, inclusiv dureri de cap, stomac dureros și schimbari ale nivelului de somn și de energie.
Pentru un mod mai precis de determinare a cetozei, oamenii pot verifica nivelurile de cetone in sange, respiratie sau urina.
Cei care doresc sa incerce o dieta ketogenica ar trebui sa vorbeasca intotdeauna cu medicul lor in primul rand, deoarece o dieta foarte scazuta in carbohidrati poate sa nu fie potrivita pentru toata lumea. De asemenea, este vital sa solicitati sfatul medicului pentru simptome persistente sau severe ale cetozei.