V-ati intrebat vreodata care sunt proprietatile aurului care il fac sa fie atat de scump si dorit de toata lumea?
Aurul reprezinta un metal extrem de pretios, de culoare galbena, stralucitor, foarte maleabil si totodata ductil.
Acesta este folosit pentru fabricarea obiectelor de podoaba, de arta, pentru fabricarea bijuteriilor, a monedelor, bineinteles servind si din aceasta cauza ca si etalon al valorii. Acest metal extrem de pretios il veti intalni cu simbolul de Au. Haideti sa detaliem putin proprietatile aurului.
Proprietatile aurului ca si metal
Practic aurul nu se oxideaza in aer sau in apa, prin urmare, aurul nu este deloc afectat de aer, de umezeala precum si de un mare numar de agenti corozivi. Aurul este de altfel si prima optiune a bijutierilor datorita capacitatii acestuia de a fi turnat si modelat in diverse forme. Puritatea aurului este foarte importanta.
Deoarece aurul pur este deosebit de moale, acesta este de obicei aliat cu metale de baza pentru a putea fi utilizat la realizarea unor bijuterii sau pentru a casele de amanet aur .De obicei, aliajele cu carataj mai mic sub 20 karate, contin un procentaj mai mic de cupru sau alte metale componente.
Din punct de vedere al puritatii, este bine de stiut ca aurul este masurat in carate, aceasta denumire fiind folosita pentru a indica procentajul de aur fin, dintr-un aliaj de aur. Caratul practic este masura puritatii aurului. Ca masura a puritatii acestui metal, avem un carat care este 1/24 puritate din masa sa.
Proprietatile aurului: ce sunt caratele?
De exemplu cu cat aurul are mai multe carate, inseamna, ca aliajul contine mult mai mult aur pur, prin urmare pretul unei bijuterii este mult mai mare. Culoarea aurului este galbena, dar se pot obtine o paleta numeroasa de nuante prin alierea aurului cu alte metale in diverse proportii. De exemplu, daca doriti sa obtineti varianta alba trebuie sa il aliati cu nichel, iar daca doriti o culoare roz trebuie sa il aliati cu cuprul.
Aurul galben este practic cea mai intalnita varianta de culoare, aceasta fiind nuanta care se obtine prin alierea acestuia cu argintul, cuprul sau zincul. „Aurul alb” este practic un aliaj de aur si cel putin un metal alb cum ar fi argintul sau manganul.
Standardul international care reglementeaza toate tipurile si absolut toate culorile de aur ne arata ca in functie de carataj si in acelasi timp de metalul cu care este aliat, aurul poate sa dobandeasca o gama variata de culori care pot să porneasca de la galben-verde, la galben pal, spre galben deschis, roz si rosu.
Care este culoarea aurului?
Practic aurul nu poate avea culoarea alba, asa cum o are platina de exemplu. Notiunea aceasta de „aur alb” exprima de fapt diverse nuante de galben pal, deschis sau roze, in functie de cantitatea de metale care au culoare alba, cum ar fi argintul. Aurul roz este practic un aliaj de aur si cupru, care este de regula utilizat in industria bijuteriilor.
Diferenta dintre aurul roz si mai ales aurul rosu este reprezentata de continutul de cupru al aliajului. Cu cat cantitatea de cupru este mai mare cu atat nuanta este mai rosie. Aurul roz este foarte mult folosit pentru a confectiona bijuterii bicolore sau multicolore. Acest aur scoate in evidenta monturi cu pietre colorate cum ar fi rubinele, safirele sau smaraldele.