Folosirea unui corset abdominal ortopedic nu poate fi luata cu usurinta, asa cum se intampla adesea. A o face singur, poate dupa ce ati vazut produse la televizor sau pe internet, este foarte frecvent, dar riscati sa inrautatititi situatia.
De fapt, un corset abdominal nu este un produs pe care il poti cumpara singur, alegandu-l de pe raftul unui magazin – cu atat mai putin dintr-un magazin generalist -, ci trebuie prescris de un medic, un ortoped, care, asemenea unui croitor, va trebui sa il “coasa” la fizicul si nevoile pacientului.
Contrar credintei populare, corsetul nu este menit sa mentina spatele drept, ci sa il sustina fara a impiedica o anumita libertate de miscare, care este intr-adevar ceruta de ortoped si fizioterapeut.
Din acest motiv, trebuie sa fie adaptata la corpul pacientului, altfel este “mai rau peticul decat gaura”. Haideti sa vedem impreuna cand sa folosim corsetul ortopedic si de ce.
Ce este un corset ortopedic?
Un corset ortopedic este un ajutor medical, un dispozitiv folosit pentru a sustine partea inferioara a spatelui. Spre deosebire de corset – care este rigid sau semi-rigid si este utilizat de obicei in urma unor traume, accidente, fracturi sau boli care provoaca o deformare a coloanei vertebrale – corsetul este realizat din material moale.
De obicei, se strange cu sireturi care pot fi legate la spate, in fata sau lateral, in timp ce unele modele au curele care pot fi adaugate pentru a trece peste umeri si a mentine corsetul ridicat. In unele cazuri, exista bare metalice care impiedica corsetul sa se indoaie usor.
Dupa cum vedeti, nu este suficient sa alegeti produsul oferit si sa il puneti, pentru ca s-ar putea sa nu fie potrivit (de fapt, este aproape sigur ca nu este). Ortopedul va va prescrie orteza de care aveti nevoie.
De ce sa folositi un corset ortopedic?
Un corset lombar functioneaza prin exercitarea unei presiuni asupra abdomenului, reducand astfel greutatea de pe coloana vertebrala si articulatii si ajutandu-va sa va vindecati mai usor. Este posibil sa aveti nevoie de un corset lombar daca suferiti de:
- dureri lombare;
- artrita;
- boala degenerativa a discului.
De asemenea, poate fi utilizat pentru o perioada scurta de timp pentru:
- trateaza durerea provocata de o entorsa sau de o intindere;
- stabilizarea coloanei vertebrale dupa o fractura sau o interventie chirurgicala.
Atunci cand este purtat in mod corespunzator, corsetul va va reaminti sa nu efectuati anumite miscari sau sa va miscati mai incet, impiedicandu-va astfel sa va faceti rau si sa provocati mai multe leziuni.
Care este diferenta dintre un corset si o orteza ortopedica?
Corsetul ortopedic este utilizat de obicei pentru a trata afectiuni care provoaca deformari ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, cifoza sau afectiunile artritice. Corsetul ortopedic este, de asemenea, utilizat in urma fracturilor vertebrale dorsale si/sau lombare sau in cazul prabusirii vertebrelor pe baza osteoporotica sau metastatica.
Pentru situatii mai complexe, corsetul hiperextensor este utilizat ca imobilizator. Prin urmare, corsetul ortopedic poate fi rigid sau semi-rigid, iar alegerea depinde de patologie si de nevoile utilizatorului.
Ce cauzeaza paralizia?
O problema cu sistemul nervos provoaca paralizie. Sistemul nervos este sistemul de comanda si comunicare al corpului tau. Trimite semnale de la creier in tot corpul, spunandu-i ce sa faca. Daca ceva dauneaza sistemului nervos, mesajele nu pot ajunge la muschi.
Unii oameni se nasc cu malformatii congenitale, cum ar fi spina bifida , care provoaca paralizie. Mai des, o leziune traumatica sau o afectiune medicala afecteaza functia musculara si nervoasa.
Accidentele vasculare cerebrale si leziunile maduvei spinarii sunt principalele cauze ale paraliziei. Alte cauze includ:
- Boli autoimune, inclusiv scleroza multipla (SM) si sindromul Guillain-Barré .
- Leziuni cerebrale , inclusiv afectiuni precum paralizia cerebrala .
- Boli neurologice, cum ar fi scleroza laterala amiotrofica (ALS).
Care sunt simptomele paraliziei?
Daca aveti paralizie, sunteti partial sau total incapabil sa miscati partile afectate ale corpului. Paralizia poate fi insotita de o pierdere a senzatiei, in functie de localizarea leziunii. Accidentele vasculare cerebrale si leziunile maduvei spinarii cauzeaza paralizie brusca. Unele afectiuni medicale pot provoca paralizie treptata. Este posibil sa experimentati:
- pierdere constanta a senzatiei si a controlului muscular.
- Crampe musculare .
- Furnituri sau amorteli la nivelul membrelor.
Cum este diagnosticata paralizia?
Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va va examina si va va intreba despre eventualele rani. Pentru paralizia treptata, veti vorbi despre momentul in care ati inceput sa observati problema. Pentru a afla mai multe, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala poate comanda unul sau mai multe dintre aceste teste:
- Razele X arata oase rupte care ar putea provoca leziuni ale nervilor.
- Testele imagistice, cum ar fi o scanare CT sau RMN , verifica semnele de accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale sau leziuni ale maduvei spinarii. O scanare imagistica a intregului corp arata oase, muschi si tesuturi.
- Mielograma verifica pentru leziuni ale maduvei spinarii si ale nervilor.
- Electromiograma (EMG) testeaza activitatea electrica a nervilor si a muschilor.
- Punctia rahidiana (punctie lombara) testeaza lichidul spinal pentru infectii, inflamatii si tulburari precum scleroza multipla (SM).