Ce este asigurarea auto? Caracteristici, tipuri si acoperiri

Ce este asigurarea auto? Caracteristici, tipuri si acoperiri

0 Shares
0
0
0

De obicei, atunci cand ne uitam la modul de asigurare a vehiculului nostru, cele mai frecvente intrebari pe care ni le punem sunt cat costa asigurarea auto? Sau de unde pot obtine o asigurare auto mai ieftina? Cu toate acestea, primul lucru pe care trebuie sa-l stim este ce este asigurarea auto, acoperirea acesteia si tipurile de asigurari auto care exista inainte de a sti cat de mult sa investim in asigurari.

Asigurarea auto este un contract intre proprietarul unui vehicul si un asigurator al carui obiectiv este de a acoperi financiar riscurile asociate conducerii si detinerii vehiculului.

Sa aflam mai multe despre caracteristicile asigurarilor auto, ce tipuri de asigurari auto sunt pe piata si ce acopera acestea. Cumpara rca  de la o firma de incredere pentru a te asigura ca esti protejat in cele mai bune conditii.

Ce protejeaza asigurarea auto?

O asigurare auto protejeaza persoanele: persoanele care intra in vehicul si cele care sunt afectate de o actiune a acestora; vehiculul: protejeaza daunele pe care le poate suferi masina, ca urmare a unui accident sau a unui accident, precum si a furtului masinii; si bunurile tertilor: protejeaza, de asemenea, proprietatea tertilor care sunt afectati de vehicul din cauza unui accident sau accident.

Caracteristicile asigurarii auto

Asigurarea auto, desi poate varia in detalii, are in comun anumite caracteristici care pot fi usor identificate, printre care avem:

  • Tipul de acoperire: Dupa cum vom vedea in sectiunea urmatoare, aveti optiunea de a alege ce tip de acoperire sa alegeti. Raspunderea este obligatorie, deci este minimul pe care ar trebui sa il achizitionati, dar nu va acoperi costuri suplimentare semnificative in momentul unui accident. Consultati sectiunea urmatoare pentru a afla mai multe despre diferitele optiuni.
  • Costurile in avans: Aici intra in joc deductibile, care este plata in avans pe care le face inainte de compania de asigurari plateste pentru daune. Puteti plati o deductibila mai mica, dar, in acelasi timp, prima (adica ceea ce platiti) va fi mai mare.
  • Plata maxima: aceasta este valoarea totala pe care o va acoperi polita dvs., adica daca daunele cauzate de un accident in care a fost implicat vehiculul dumneavoastra sunt echivalente cu 50mii lei, iar polita dumneavoastra are o limita de 40 de mii, 10 de mii suplimentari, vor fi suportati de dvs.
  • Conditiile de revendicare: aceasta este procedura de care trebuie sa tineti cont pentru a face cererea catre asigurator de a efectua plata banilor. Ar trebui sa fiti foarte clar cu privire la politele asiguratorului dvs., deoarece este posibil sa puteti aplica numai intr-o anumita perioada de timp dupa accident.

Tipuri de asigurare auto

Tipurile de asigurare auto pot fi stabilite prin acoperirea lor. In general, acoperirea unei asigurari auto poate fi largalimitata sau numai raspundere civila.

Responsabilitate

In majoritatea tarilor, exista prin lege o asigurare de baza care este obligatorie si care acopera raspunderea civila a soferului sau a proprietarului vehiculului in cazul prejudicierii unei terte parti care utilizeaza masina respectiva. In Romania este obligatoriu sa aveti un rca obligatoriu pentru a putea conduce vehiculul pe strazile tarii.

Cum sa eviti un accident auto?

Nu conduceti in spatele plugurilor de zapada cand arunca sare sau alte substante granulare. Unele bucati sunt suficient de mari pentru a provoca aschii si crapaturi.

Intersectiile sunt un alt loc unde au loc frecvent accidente. Soferii distrasi pot pierde semnalele de circulatie care se schimba de la verde la galben la rosu. Sau nu observa ca vehiculele se opresc inainte de a face viraj.

Practicati conducerea defensiva pentru a evita accidentele. Luati un moment dupa ce semaforul devine verde pentru a va asigura ca nimeni nu trece prin intersectie. Fiti atenti la soferii care trec cu viteza pentru a trece printr-un semafor galben pe o strada transversala. Cand te apropii de o lumina galbena, fii precaut in loc sa risti.

Indiferent unde va parcati masina, exista intotdeauna o sansa de accident sau vandalizare. Cu toate acestea, exista lucruri pe care le puteti face pentru a preveni potentialele daune inutile ale vehiculului dumneavoastra. Daunele care apar vehiculului dumneavoastra in timpul unei spargeri vor fi inregistrate in cadrul asigurarii auto.

Nu lasa niciodata obiecte de valoare intr-o masina parcata. A le avea la vedere este o invitatie pentru hoti. Luati lucrurile scumpe, depozitati-le in torpedo sau incuiati-le in portbagaj.

Nu parcati niciodata in locuri intunecate. In schimb, gasiti spatii in zone bine luminate.

Indiferent daca iesi cu spatele dintr-un loc de parcare sau din alee, pot avea loc accidente.

Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a evita accidentele atunci cand mergeti inapoi este sa fiti atent. Atunci cand este posibil, parcati intr-un mod in care sa nu fiti nevoit sa dati inapoi in trafic.  Un alt sfat util: conduceti vehicule care au o roata de rezerva. Daca masina dvs. nu are una, puteti cumpara una.

0 Shares
You May Also Like