Beneficiile dansului pentru sanatatea fizica si mentala

Beneficiile dansului pentru sanatatea fizica si mentala

0 Shares
0
0
0

Dansul aduce numeroase beneficii sanatatii tale mintale, diversele sale beneficii dovedind celebra zicala: “Corp sanatos, minte sanatoasa”. Dansul nu numai ca iti pastreaza corpul in forma maxima, ci lucreaza si cu mintea ta, in acest fel, nu numai ca ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, ci ajuta si la reducerea riscului de dementa.

Cand dansam, ne folosim intregul corp si simturile. Cele mai multe stiluri de dans ne ajuta sa ardem calorii, chiar si faptul de a trece la ritmul unui vals, este echivalent cu o activitate de cel putin o plimbare moderata.

Fiecare stil de dans te ajuta sa intaresti diferite grupe musculare prin practicarea miscarilor repetitive si a coregrafiei. Acest lucru inseamna ca, odata cu practica de dans regulat, puteti dezvolta rezistenta pentru a se angaja in activitatea fizica pentru perioade lungi de timp, fara a simti oboseala…

Dansul poate reduce riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet de tip 2, printre altele.  Recomandam cursuri dans modern pentru ca sunt ritmice, sunt interesante si iti vei face prieteni.

Beneficii fizice

– Intareste oasele si muschii, reducand riscul de osteoporoza.

– Tonifica intregul corp.

– Imbunatateste postura si echilibrul, care, la randul sau, poate preveni caderile.

– Creste forta si flexibilitatea.

– Previne boli precum diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile de inima, osteoporoza si depresia.

Beneficiile dansului nu se limiteaza la sanatatea ta fizica. Dansul ajuta, de asemenea, la mentinerea creierului in forma. Invatand rutine de dans si coregrafie, iti imbunatatesti memoria si capacitatea de a face multitasking.

Acest tip de activitate ne ajuta sa avem o minte mai alerta, mai agila si mai deschisa. Pe termen lung, toate aceste beneficii ale dansului pentru creier se repeta intr-o sanatate mintala mai buna in timpul batranetii.

Beneficiile de sanatate mintala

– Imbunatateste relatiile personale, deoarece ajuta la depasirea singuratatii si timiditatii si la crearea de noi prietenii.

– Reduce stresul si tensiunea, deoarece muzica si dansul ajuta la relaxarea si eliberarea tensiunilor.

– Creste vitalitatea, deoarece promoveaza somnul si imbunatateste energia vitala.

– Reduce anxietatea si depresia, deoarece ajuta la exprimarea emotiilor, la canalizarea adrenalinei.

– Intareste stima de sine, deoarece ridica starea de spirit si favorizeaza increderea in sine.

– Intareste increderea, deoarece favorizeaza claritatea gandirii.

Beneficiile dansului pentru sanatate mintala

Imbunatateste memoria

Dansul iti poate creste memoria, pe langa imbunatatirea diferitelor abilitati psihologice.

Stiinta arata ca exercitiile aerobice pot inversa pierderea de volum in hipocampus, partea creierului care controleaza memoria. Hipocampul se micsoreaza in mod natural in timpul maturitatii, ceea ce duce adesea la probleme de memorie si, uneori, la dementa.

Combaterea bolii Alzheimer

Un studiu a constatat ca dansul frecvent ajuta la evitarea efectelor bolii Alzheimer. De asemenea, s-a demonstrat ca unele persoane cu boala Alzheimer sunt capabile sa-si aminteasca amintiri uitate atunci cand danseaza pe muzica pe care o cunosteau.

Stimuleaza-ti inteligenta kinestezica

Timp de secole, manualele de dans si alte scrieri au laudat beneficiile pentru sanatate ale dansului, de obicei ca exercitii fizice. Acum, datorita studiilor, s-a demonstrat ca iti stimuleaza inteligenta kinestezica.

Cel mai bun sfat, atunci cand vine vorba de imbunatatirea acuitatii mentale, este sa va implicati in activitati care necesita luarea rapida a deciziilor (in cateva secunde).

Dansul si popularitatea acestuia

Dansul profesionist este astazi considerat una dintre cele mai solicitante abilitati fizice si sport. Potrivit studiilor, 80% dintre toti dansatorii profesionisti au cel putin o accidentare majora in timpul carierei lor si uimitoare 93% dintre toti profesorii de dans au fost fortati in aceasta pozitie dupa accidentarea care a incheiat cariera.

Cantitatea mare de rani in dansul profesionist este indusa de niveluri ridicate de oboseala, timp redus pentru odihna, tehnici de vindecare inadecvate si niveluri ridicate de stres. Toti acesti factori pot produce perioade de epuizare in care dansatorii au scaderea puterii, a coordonarii, a functiilor cognitive si imunitare.

Dansul Leului este unul dintre cele mai populare dansuri religioase si ceremonioase din China si din tarile invecinate din Taiwan, Coreea si Japonia. Acest dans poate insemna aducerea de noroc, protectia spiritelor rele si poate fi o expozitie excelenta in competenta in artele martiale.

Dupa cateva mii de ani, dansul a reusit sa se infuzeze complet in modul nostru de viata. Aici puteti gasi mai multe informatii despre aceasta activitate fascinanta si impactul pe care il poate avea asupra vietii noastre.

Inca din zorii civilizatiei umane, dansul a ramas in stransa legatura cu noi. Aici puteti afla mai multe despre aceasta parte fascinanta a culturii noastre, toate de la radacinile ei in civilizatiile antice pana in timpurile moderne.

Mii de ani de inovatii si evolutie au creat dansul modern de care ne bucuram cu totii astazi. Aici puteti afla mai multe despre stilurile de dans specifice si despre modul in care sunt implementate si create.

Exista multe dansuri specifice care pot fi sortate in stiluri de dans individuale sau familii de dansuri inrudite. Aici puteti citi mai multe despre anumite dansuri si variante ale unui anumit dans.

 

0 Shares
You May Also Like