Pana de curand, sapa parea un instrument indispensabil, dar acum exista dispozitive care o vor inlocui perfect si vor face munca in gradina mult mai putin obositoare.
Functii ale sapei
In gradinarit, o sapa este folosita in principal ca instrument pentru saparea si slabirea solului sau pentru maruntirea pamantului. Impreuna cu furcile si greblele, este unul dintre principalele instrumente manuale utilizate in cultivare. Cu toate acestea, atunci cand lucrezi pe zone mai grele, sapa poate fi inlocuita cu dispozitive care vor facilita si accelera munca.
Saparea de santuri adanci sau gauri in pamant (de exemplu, pentru plantarea copacilor), adica lucrari in care solul trebuie mutat simultan, pot fi usor mecanizate. Tinand cont de sarcini, poti folosi diferite tipuri de excavatoare. In schimb, pentru plantari mai adanci, sunt utile burghiile mecanice care gauresc in sol, de exemplu.
Cultivatori practici
Pe gazon, parcele sau in gradina, saparea manuala cu sapa poate fi inlocuita cu succes cu o motosapa. Te va ajuta, mai ales primavara, chiar si in gradinarit. Datorita utilizarii unei freze rotative, poti obtine cu usurinta un teren cu o structura slaba, care va permite fluxul de umiditate, aer si caldura catre acesta.
Pe terenurile din jurul casei, cu sol usor si permeabil, poti folosi motosape electrice . Ai nevoie doar de modele mici, cu o putere de 0,75 kW si o viteza de 250 / min. si o latime de lucru de 20 – 30 cm.
Pe suprafete mai mari (de la 100 la 1000 m²) cu sol greu, sol cu buruieni si sol gestionat diferit, motosapele pe benzina vor functiona bine . Au o putere de la 2 la 3,5 kW si realizeaza aproximativ 300 de rotatii pe minut. Latimea lucrarii lor poate fi de pana la 38 cm, iar adancimea de sapare este de 13 – 15 cm. Sunt destul de grele, cantarind pana la 30 kg si au un maner pentru un control mai usor al masinii.
Posibilitati suplimentare de inlocuire a sapei
Cu cultivatori mai puternici, te poti gandi la utilizarea lor suplimentara pentru alte lucrari de gradinarit. Este recomandat sa cumperi un motocultor cu un mecanism de lucru frontal si cateva accesorii suplimentare, de exemplu, o grapa cu gheare, un scarificator, un dispozitiv de plivit sau un ridger.
Activitati precum imprastierea ingrasamintelor si a altor agenti, curatarea suprafetei culturilor si ingrijirea plantelor vor fi atunci mult mai usoare decat folosirea doar a unei motosape.
Chiar mai multa forta
Motosapele profesionale – pe benzina, puternice, cu roti mai mari si mai multe trepte de viteza – pot fi utile pentru suprafete deosebit de solicitante. Acestea au cutite rulante, dar si cutite anti-rotative situate in spatele motorului.
Se rotesc in directii opuse, ceea ce permite solului sa fie slabit rapid si eficient. Adancimea de sapare poate fi reglata in ele si poate ajunge pana la 40 cm.
Sfaturi practice pentru utilizarea motosapei
Pentru zonele mai mici si nu foarte solicitante, este suficienta o motosapa electrica, destul de rentabila ca si pret. In zonele mai mari si mai dificile, motosapa Alpin pe benzina va fi utila. Impreuna cu posibilitati suplimentare, acestea sunt putin mai scumpe, dar functionale – inlocuiesc o serie de alte instrumente.
In plus, daca o folosesti intens si necesita reparatii, ai posibilitatea de a achizitiona un motor pentru motosapa Alpin, deci nu trebuie sa iti faci griji ca nu vei gasi piese de schimb importante.
Totusi, nu trebuie sa cumperi intotdeauna aceste dispozitive. Daca le folosesti sporadic, le poti inchiria pur si simplu – cel putin cu titlu de proba, pentru a verifica daca vor trece examenul si daca merita sa iei in considerare o astfel de alternativa.
1 comment
Motosapa este o solutie foarte buna. Eu am chemat niste”baieti” care mi-au sapat gradina pentru 150 lei. e drept nu am gradina mare, insa este practic, usor si la indemanata. Tot ce mi-a ramas a fost sa pun rasadurile de rosii 🙂
Comments are closed.