Intre 50 si 150 de fire de par pierde zilnic o persoana sanatoasa, numarul exact fiind strans legat de ciclul de viata al parului. In conditii normale, aproximativ 90% este in faza de crestere, iar restul in faza de odihna.
Cand acestea din urma cad, ele sunt inlocuite cu altele noi. Se presupune ca procesul de cadere fiziologica a parului este imperceptibil. Cu toate acestea, cand tot mai multe fire apar pe perie sau atunci cand cade foarte rau in timpul spalarii, este un semn de cadere excesiva a parului .
Cauzele pentru caderea parului pot fi: stresul prelungit, lipsa unor vitamine si minerale, administrarea anumitor medicamente sau tulburari hormonale. Acestea sunt doar cateva motive pentru care pierzi prea multe fire zilnic.
De aceea, punctul de plecare in diagnosticul acestei probleme complexe sunt analizele de sange extinse si un istoric medical detaliat, inclusiv starea de sanatate actuala, medicamentele luate in prezent, operatiile sau dieta. Dar daca parametrii raman normali si parul cade intr-un ritm alarmant? Unde este linia fina intre caderea excesiva a parului si alopecie?
Tratamentul alopeciei
Tratamentul alopeciei ar trebui sa depinda de cauzele aparitiei sale si nu ar trebui sa il decizi singur, folosind doar sampoane si suplimente alimentare adecvate. Rolurile cheie in diagnosticare sunt jucate de istoricul medical si analizele de sange. Datorita acestora, medicul este adesea capabil sa evalueze tipul de alopecie al pacientului sau.
O examinare frecventa care se utilizeaza este o tricograma, adica o analiza microscopica a starii parului. Aceasta ii permite medicului sa detecteze parul bolnav, precum si sa evalueze numarul de fire aflate in fiecare faza de crestere.
Transplant de par – cui i se recomanda?
Tehnica de implant par este o metoda extrem de eficienta de tratare a alopeciei si este de obicei utilizat in situatii in care alte metode s-au dovedit nereusite. Transplantul presupune preluarea parului de pe scalp sau alte parti ale corpului (depinde de tehnica specifica) si apoi plasarea acestuia in zona fara par.
Parul poate fi transplantat si in anumite zone afectate de raniri sau arsuri . Dupa ce rana s-a vindecat si s-a format cicatricea, se foloseste adesea un implant de par. Cicatricile mici sunt de obicei acoperite cu grefe obtinute dintr-un scalp intact. Totusi, daca exista putin par pe capul pacientului, atunci pot fi folositi foliculii de par din alta parte a corpului.
Avantajele si dezavantajele metodei
Avantajele tratamentului alopeciei cu metoda implantarii parului includ faptul ca este adesea suficient sa se efectueze un singur tratament pentru a obtine rezultate satisfacatoare. Procedura in sine este minim invaziva , ceea ce inseamna ca aparitia complicatiile este extrem de rara.
Prin intermediul implantului de par, este de asemenea posibil sa se acopere discret cicatricile care au aparut in cursul anumitor boli inflamatorii ale pielii sau leziuni ale capului si gatului.
In functie de tehnica aleasa de transplant de par, este, de asemenea, posibil sa se efectueze procedura persoanelor care tind sa dezvolte cicatrici largi, hipertrofice.
Dezavantajele tratamentului alopeciei cu metoda de transplant de par includ faptul ca este necesar sa astepti cel putin 6-12 luni pentru efectul final al transplantului. Perioada postoperatorie in sine poate fi asociata cu aparitia durerilor de cap sau umflarea tesuturilor supuse interventiei. Pentru a obtine cel mai bun efect dupa procedura, pacientul trebuie sa respecte recomandarile medicale, care includ:
- limitarea consumului de alcool si cafea
- evitarea fumatului
- evitarea activitatii fizice excesive