Exista multe tipuri diferite de ingrasaminte disponibile astazi, desi toate ingrasamintele se incadreaza in doua mari categorii, ingrasaminte anorganice sau chimice si ingrasaminte organice. Poate fi confuz incercand sa intelegeti de ce tip de ingrasaminte aveti nevoie.
Cititi mai departe pentru a afla cateva fapte cheie care va vor fi de mare folos pentru a face alegerea potrivita pentru curtea dvs. si pentru mediu.
TESTAREA SOLULUI
Inainte de a cheltui multi bani pentru ingrasaminte, ar trebui va testati solul pentru a vedea daca pamantul dvs. are nevoie de nutrienti suplimentari. Testarea solului presupune trimiterea unui esantion de pamant de gazon la un laborator pentru a afla ce niveluri de nutrienti exista in prezent.
Rezultatele testelor ofera de asemenea recomandari cu privire la ceea ce este posibil sa aveti nevoie (in ceea ce priveste pH-ul, azotul, fosforul si potasiul) pentru a ajuta gazonul dvs. si celelalte plante sa fie sanatoase si sa isi dezvolte cat mai bine.
INGRASAMINTE ANORGANICE
Ingrasamintele anorganice sau chimice sunt ingrasaminte care provin din compusi chimici. Aceste tipuri de ingrasaminte sunt vandute sub forma de granule, pulbere sau lichide in pungi, cutii sau sticle in centrele de vanzare a produselor, semintelor si a altor lucruri pentru gradina sau in alte magazine de vanzare cu amanuntul.
Deoarece ingrasamintele anorganice sunt amestecuri de compusi chimici, acestea pot contine toate cele trei tipuri de macronutrienti primari, si anume: azot (N), fosfor (P) si potasiu (K) sau doar unul. In plus fata de macronutrienti, pot contine si micronutrienti, cum ar fi magneziu, sulf sau calciu. Un beneficiu al ingrasamintelor anorganice este ca de obicei, sunt mai usoare si mai usor de deplasat decat omologii lor organici.
INGRASAMINTE ORGANICE
Ingrasamintele organice sunt pur si simplu ingrasaminte din materiale naturale, inclusiv gunoi de grajd, faina de oase, faina de sange, faina de peste si / sau compost. Ingrasamintele organice contin de obicei toate cele trei substante nutritive (N, P si K), deoarece este dificil sau imposibil sa le separati sau sa eliminati unul si sa pastreati materialul organic.
Ingrasamintele organice pot de asemenea sa va solicite sa aplicati mai mult pe gazon decat un ingrasamant anorganic.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, concentratia de nutrienti nu poate fi controlata asa cum se poate face la fabricarea ingrasamintelor anorganice. De exemplu, faina de peste contine azot intre 4 si 8% azot, in timp ce continutul de fosfor poate fi intre 4 si 6%.
Daca ar trebui sa folositi faina de peste pentru ingrasarea gazonului la o rata recomandata de administratorii de gazon (de obicei un numar de azot in anii 20), rata de aplicare (cantitatea totala aplicata) ar fi mult mai mare din cauza concentratiei scazute de azot.
Facand acest lucru, totusi, ati crescut si cantitatea de fosfor aplicata pe gazonul dvs., ceea ce poate duce la gazonul dvs. neutilizat si la impacturi negative asupra cailor navigabile locale atunci cand se scurge.
De exemplu, daca numarul de fosfor din punga este scazut, deseori este si numarul de azot. Administratorii de iarba de gazon vor recomanda adesea numarul de azot in anii 20 (20); prin urmare, daca se utilizeaza ingrasaminte organice cu procente mici de azot, ratele de aplicare recomandate (cantitatea totala aplicata) sunt adesea mari, ceea ce duce la o cantitate mai mare de fosfor aplicata decat este ideal. Chiar si produsele cu continut scazut de fosfor pot adauga cantitati mari de fosfor, in functie de cantitatea aplicata.
INGRASAMINTE DE INCEPUT
In timp ce majoritatea ingrasamintelor cu peluza nu mai contin fosfor, unele inca o fac – acestea sunt ingrasaminte de inceput. Ingrasamintele de inceput au un continut mare de fosfor (numar mediu pe punga), deoarece este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru dezvoltarea radacinilor.
Utilizarea unui ingrasamant pentru inceput va ajuta la germinarea si infiintarea plantei cu iarba. Ingrasamintele de inceput ar trebui utilizate NUMAI pentru a stabili o suprafata de gazon din seminte sau boabe. Ingrasamintele de inceput nu trebuie utilizate pe peluzele consacrate. Daca un test de sol nu prevede altfel, adaugarea de fosfor la o peluza prin aplicarea ingrasamintelor nu este necesara pentru a mentine o peluza sanatoasa.
CITIREA ETICHETELOR DE INGRASAMINTE
Daca rezultatele testelor dvs. de sol indica faptul ca ingrasamantul este inca necesar pentru curtea dvs., va trebui sa stiti sa cititi si sa interpretati etichetele de ingrasamant. Toate pungile de ingrasaminte ar trebui sa aiba trei numere afisate in mod vizibil pe etichetele lor. Aceste numere reprezinta procentul in greutate de azot (N), fosfor (P) si, respectiv, potasiu (K).
Daca rezultatele testului dvs. de sol spun ca curtea dvs. are suficienta cantitate de fosfor, dar are nevoie de un plus de azot si potasiu, veti dori sa cumparati un ingrasamant cu un zero (0) la mijloc, ceea ce inseamna ca nu exista fosfor in produs. De asemenea, daca solul dvs. nu are nevoie de azot suplimentar, veti dori sa achizitionati un produs cu zero (0) ca prim numar din punga. Nu uitati, atunci cand aplicati ingrasaminte pe gazonul dvs., asigurati-va ca urmati indicatiile producatorului. Si mai mult, nu este mai bun!
1 comment
Excelent articolul, multumesc pentru informatie!
Comments are closed.