Televiziunea si televizoarele – scurt istoric

Televiziunea si televizoarele – scurt istoric

0 Shares
0
0
0

Un televizor, prescurtat tv (ecran cu tub), este un mediu de telecomunicatii folosit pentru transmiterea sunetelor acompaniate de imagini in miscare, in format monocrom (alb-negru) sau in culori, in 2 sau in 3 dimensiuni.

Termenul se poate referi la un set TV, la un program TV sau la transmisiile TV. Televiziunea reprezinta un mediu de masa pentru entertainment, educatie, stiri si diferite reclame. Cele mai ieftine televizoare performante, le puteti gasi pe Dwyn.ro.

Televiziunea a inceput sa fie disponibila in formele sale experimentale, la sfarsitul anilor 1920. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, o forma a acesteia, mult imbunatatita, a devenit populara in Statele Unite si Marea Britanie, iar seturile Tv (televizoarele) au devenit ceva comun in casele, magazinele si institutiile din aceste 2 tari.

In timpul anilor 50, televiziunea a devenit mediul primar pentru influentarea opiniei publice. La mijlocul anilor 60, televiziunea color a devenit disponibila in Statele Unite si in majoritatea tarilor dezvoltate.

Disponibilitatea in paralel, a unor medii de stocare revolutionare si ele la data aparitiei, asa cum ar fi casetele video VHS (introduse in 1976), a dvd-urilor (introduse in 1997) si a dvd-urilor Blu-Ray de inalta definitie (incepand cu 2006) a permis consumatorilor sa poata vizualiza continut inregistrat, ca de exemplu diferite emisiuni si filme.

La sfarsitul primei decade a anilor 2000, transmisiile de televiziune digitala au crescut foarte mult in popularitate, asta deoarece calitatea semnalului era una mult mai buna decat in cazul transmisiilor analog si se puteau transmite totodata si materiale in format de inalta definitie.

O alta dezvoltare a constituit-o trecerea de la televiziunea standard-definition si anume SDTV – 576i, cu 576 de linii interlaced (reprezentand rezolutia) si 480i – la televiziunea de inalta definitie (HDTV) ce asigura rezolutii substantial mai mari. HDTV poate fi transmis in diferite formate: 1080p, 1080i si 720p. Incepand cu 2010, o data cu inventarea televiziunii SMART si a televiziunii prin internet (iPTV), programele ce pot fi vizualizate si-au marit considerabil numarul, prin servicii nou aparute ca de exemplu: Netflix, iPlayer, Hulu, Roku si Chromecast.

In 2014, 79% dintre casele de la nivel global, detineau un sistem tv (un televizor). Inlocuirea vechilor ecrane foarte grele, cu tub (crt-urile), cu unele ecrane mult mai compacte, foarte eficiente din punct de vedere energetic si foarte inguste (lcd-urile, display-urile cu plasma si cele cu LED), a permis o revolutie hardware a acestui mediu tv.

Majoritatea televizoarelor vandute incepand cu anul 2000, erau flat-panel-uri (adica lcd-uri). Producatorii majori de la nivel global au anuntat incetarea productiei de crt-uri, DLP, plasme si chiar a unor modele de LCD cu backlit-fluorescent, pana in anul 2010. Led-urile in ziua de astazi au inceput sa preia tot mai mult din piata celorlalte tipuri de display-uri si conform unor studii de piata si acestea vor fi inlocuite in cativa ani, de tehnologia Oled, nou aparuta.

De asemenea, cei mai mari producatori de televizoare au anuntat ca vor creste productia smart-tv-urilor la nivel global. Acestea au si devenit dominante pe piata, incepand cu 2010 si dispun de un browser de internet integrat si functii Web 2.0.

0 Shares
You May Also Like