Mai ales atunci cand faci videochat, trebuie sa-ti iei toate masurile de siguranta posibile, pentru ca intimitatea ta sa fie protejata si nimeni altcineva in afara de cel caruia ii permiti accesul la webcam, sa nu il poata folosi pentru a te spiona. Pentru angajari videochat, vino la AngelsofLove.
Steven Fox, un expert de securitate in IT, era intr-o sesiune de chat cu prietenii sai, cu webcam-ul pornit, cand a inceput sa primeasca niste email-uri stranii. Imaginati-va supriza acestuia atunci cand le-a deschis si a observat poze cu el insusi, efectuate cu propriul webcam, atunci cand vorbea cu prietenii.
Webcam-ul sau a fost spart de catre un “script kiddie”, o persoana care se foloseste de cod malware scris de catre altcineva, pentru a accesa diferite sisteme informatice sau periferice ale acestora, asa cum ar fi webcam-ul unui pc.
Fox a detasat repede webcam-ul de la pc, fiind nevoit sa-si reinstaleze tot sistemul de operare, pentru a fi sigur ca a scapat de mallware.
Riscurile folosirii unui webcam.
Webcam-urile au avantajul ca te pot apropia foarte mult de prieteni si familie, dar au si anumite riscuri, anumiti hackeri putand sa le foloseasca pentru a te spiona. Intr-un caz recent din Pennsylvania in Statele Unite, un avocat a acuzat un grup scolar de spionarea studentilor si familiilor acestora, cu ajutorul webcam-urilor de pe laptop-urile date de catre scoala.
In China, o retea foarte sofisticata de hackeri, cunoscuta sub numele de GhostNet, a spart deja peste 1295 de webcam-uri, din 103 tari. Deoarece majoritatea laptop-urilor de productie recenta vin cu webcam incorporat, intelegerea riscurilor pe care acestea le presupun este critica.
Cum ataca hackerii webcam-urile.
Majoritatea hackerilor folosesc asa numitele programe malware sau virusi/troieni pentru atacarea unui sistem si pentru a putea prelua controlul asupra acestuia.
Atunci cand dai click pe un atasament dintr-un e-mail suspect sau cand descarci un fisier deja infectat cu un anumit tip de malware, un hacker va fi capabil sa preia controlul complet asupra sistemului tau, inclusiv al webcam-ului. Din fericire, exista cativa pasi pe care ii poti face, pentru a-ti asigura securitatea:
• Nu da click pe fisiere atasate din email-uri de la persoane necunoscute. E-mail-urile infectate, reprezinta sursa numarul 1 de infectare cu malware a sistemelor de calcul.
• Foloseste un firewall. Computerul tau (sistemul de operare) vine cu un firewall pre-instalat, dar trebuie sa te asiguri ca acesta este functional si ca nu este oprit. Cea mai buna solutie insa, este un firewall hardware (separat de computer), dar acesta costa destul de mult.
• Foloseste o solutie antivirus puternica. Instaleaza-ti o suita de securitate, ce are capabilitatea de a detecta si de a elimina infectiile cu malware si/sau troieni. Solutiile complete de securitate pentru pc nu sunt foarte scumpe, dar te pot scapa de o gramada de probleme. Avand o astfel de solutie antivirus + firewall instalata, unui hacker ii va fi mult mai greu sa iti compromita sistemul si sa iti controleze/spioneze perifericele.
• Urmareste lumina de la webcam (daca are una). Daca lumina este aprinsa iar tu nu ai initiat nici o sesiune de videochat, atunci ceva nu este in regula si ar trebui sa verifici.