Să îți începi dimineața cu o ceașcă de cafea ar putea deveni, în scurt timp, un lux. Instabilitatea vremii generată de încălzirea globală amenință producția de cafea, astfel că, avertizează specialiștii, în 20-30 de ani, băutorii de cafea s-ar putea să apeleze la substitute ale îndrăgitei băuturi energizante.
Schimbările climatice afectează mai mult de jumătate din plantaţiile de cafea. Deşi sunt cunoscute 124 de specii de cafea, speciile arabica şi robusta reprezintă 99% din consum, majoritatea plantațiilor fiind în Africa și America Centrală. Încălzirea globală afectează serios producția de cafea din aceste două specii și contribuie la răspândirea paraziţilor, a pestelor şi a bolilor plantelor. Nu doar perioadele lungi de secetă afectează plantațiile, ci și ploile care nu mai țin cont de anotimpuri.
Una dintre problemele cu care se confruntă mulți cultivatori de cafea din America Centrală este o boală a bobului de cafea, numită “rugina cafelei”, o ciupercă extrem de contagioasă datorită sporilor ce călătoresc prin aer. Ciuperca afectează mai multe varietăţi, însă boabele arabica sunt cele mai susceptibile.
Vremea ploioasă accentuează această problemă. Conform estimărilor, plantațiile de cafea din țări precum Guatemala, El Salvador, Honduras, Panama şi Costa Rica, au suferit pierderi de peste 1 miliard de dolari din cauza acestei boli care a provocat deforestieri masive.
Îngrijorările vizează și aspectele economice și sociale generate de uriașa industrie a cafelei, producția acestei băuturi extrem de populare susținând economia mai multor ţări tropicale și asigură slujbe pentru 100 de milioane de fermieri.
Soluția ar putea veni din Sierra Leone
Stenophylla este o specie de cafea redescoperită în pădurile tropicale din Sierra Leone, care ar putea contribui, potrivit oamenilor de ştiinţă, la asigurarea viitorului cafelei. Stenophylla prezintă o toleranţă sporită la temperaturile mai ridicate faţă de cafeaua arabica și este rezistentă la „rugina cafelei”.
Potrivit cercetătorilor, stenophylla a fost cultivată în anumite zone din Africa de Vest şi a fost “adusă” în Europa până la începutul secolului XX, însă cultivarea acesteia a fost abandonată după introducerea speciei robusta.
”Pe termen lung, stenophylla ne oferă o importantă resursă pentru reproducerea unei noi generaţii de plante de cafea de cultură rezistente la climă, având în vedere că posedă o aromă excelentă şi toleranţă la căldură.
În cazul în care se constată că sunt corecte rapoartele istorice privind rezistenţa la rugina frunzelor de cafea şi toleranţa la secetă, acestea ar reprezenta resurse suplimentare utile pentru cultivarea plantelor de cafea”, a adăugat botanistul Aaron Davis, care a condus acest studiu, publicat în jurnalul Nature Plant.
În loc de concluzii, vă invităm să vă bucurați în prezent de o cafea bună și indiferent dacă preferați să beți cafea boabe sau capsule cafea, să respectați indicațiile experților pentru a beneficia cu adevărat de calitățile acestei băuturi: nu depăși maxim 3 cești de cafea pe zi și consum-o fără zahăr!