Noile pompe de caldura sunt mai eficiente ca niciodata

0 Shares
0
0
0

Folosite in utilizarea pe scara larga in anii 1970, ca raspuns la o crestere a preturilor la gazele naturale, pompele de caldura sunt ideale pentru iernile usoare si verile fierbinti din zona temperata. Cu ani in urma, pompele de caldura nu erau practice in zonele unde temperaturile din iarna scadeau foarte mult.

De-a lungul anilor, avansurile tehnologice au facut ca pompele de caldura sa fie o alternativa eficienta la temperaturi de pana la 0 grade. Astazi, datorita tehnologiei si inovarii, pompele de caldura sunt mai eficiente decat oricand. Atunci cand doriti sa cumparati aparate de aer conditionat.

Eficienta energetica

Raportul privind eficienta energetica sezoniera (SEER) masoara eficienta racirii unei pompe de caldura; factorul de performanta sezoniera de incalzire (HSPF) masoara eficienta incalzirii. Ambele ratinguri compara cantitatea de energie electrica care intra in unitate si capacitatea de racire sau de incalzire care iese. Cu cat este mai mare ratingul, cu atat este mai mare eficienta. Standardele federale au majorat ratingurile minime ale SEER pe parcursul anilor:

  • Inainte de 1980, 6 SEER
  • 1980-1985, 7 SEER
  • 1986-1991, 8 SEER
  • 1992-2005, 10 SEER
  • 2006-2014, 13 SEER

In 2015, standardele minime pentru eficienta pompei de caldura necesita un rating SEER de 14 si un rating HSPF de 8.2.

Pe masura ce numarul SEER urca, cantitatea de energie necesara pentru racirea casei, scade. De exemplu, o pompa de caldura cu o clasa de putere de 12 SEER utilizeaza jumatate din energia electrica a unei unitati de 6 SEER. Unitatea 10-SEER cumparata in 2005 este cu aproximativ 30% mai putin eficienta decat un model mai nou, cu un rating minim SEER de 14. Cele mai eficiente pompe de caldura au un rating SEER de 23 si un rating HSPF de 10,2. Pompele de caldura ating aceasta eficienta prin doua avantaje semnificative: motoare cu turatie variabila si compresoare in 2 trepte.

Motoare cu turatie variabila

Pentru a obtine un confort maxim, aveti nevoie de cantitatea potrivita de flux de aer. Spre deosebire de motoarele conventionale care ofera doar o turatie, motoarele cu turatie variabila acopera viteze diferite. Cheia aici, este ca un motor cu turatie variabila monitorizeaza temperatura, umiditatea si alti factori si face automat ajustari pe baza datelor primite. De exemplu, un motor cu turatie variabila isi va accelera viteza dimineata, pentru a va raci casa la un nivel confortabil. Odata ce atinge temperatura dorita, scade la o viteza mai mica si intra in modul de control al vitezei de croaziera. Motoarele cu viteza variabila permit un control mai precis al fluxului de aer in casa dvs. Imbunatatirea fluxului de aer ofera mai multe avantaje:

– Imbunatatirea confortului: un ventilator cu viteza variabila evita schimbarile drastice de temperatura care vin impreuna cu un motor cu o singura treapta.

– Eficienta sporita: suflantele cu viteza variabila utilizeaza cu 66% mai putina energie electrica.

– Reducerea zgomotului: Un motor cu turatie variabila elimina zgomotul atunci cand unitatea porneste, deoarece motorul ventilatorului isi creste treptat viteza.

– Aerul mai curat: suflanta cu viteza variabila functioneaza continuu in interiorul locuintei, permitand filtrelor sa prinda mai multe particule de praf si alti poluanti interiori.

 

0 Shares
You May Also Like