Ne despărțim sau mai încercăm? Când este momentul potrivit pentru a merge la terapie de cuplu
Photo of back! Psychologist with two family person!

Ne despărțim sau mai încercăm? Când este momentul potrivit pentru a merge la terapie de cuplu

0 Shares
0
0
0

Relațiile de cuplu nu sunt orice fel de relații. Sunt, poate, cele mai importante din viața unei persoane. Asta deoarece implică un partener alături de care construiești o viață cu sens și semnificație, de preferat. Cu toate acestea, îndrăgosteala de la început, fluturașii din stomac și inima care bate foarte alert se mai diminuează cu timpul. Însă ceea ce ia locul sentimentului de îndrăgostire este sentimentul de iubire. Atunci când trăiești iubirea în forma ei cea mai pură, lucrurile se schimbă foarte mult. Ajungi să fii mai deschis cu partenerul de cuplu și conștientizezi că, în orice moment, poți fi tu, poți fi autentic.

Ce se întâmplă, însă, atunci când apare multă emoționalitate negativă în relație? Poate te întrebi unde a dispărut toată acea iubire. Ei bine, nu dispare, neapărat, dar este umbrită de orgolii și diferite gânduri negative, unele poate chiar iraționale, ce conduc la emoții negative și comportamente nepotrivite. Așadar, ce faceți atunci? Vă despărțiți sau mai încercați? Dacă nu știți cum să mai încercați, puteți apela cu încredere la un psihoterapeut specializat în relații pentru terapie de cuplu. Dar când este momentul potrivit pentru terapia de cuplu?

4 semne importante care arată că ar trebui să luați în considerare terapia de cuplu

  •         Certurile apar din nimic și escaladează, durând tot mai mult până se rezolvă situațiile. În momentul în care orice lucru nesemnificativ devine un motiv de ceartă, conflict în care se amintesc multe alte neplăceri din trecut, ar fi bine să vă gândiți la terapie de cuplu. La un astfel de moment se ajunge în timp. Asta înseamnă că situații de genul acesta datează de ceva vreme între voi. Astfel, serviciile de psihoterapie de cuplu vă vor ajuta foarte mult să învățați să comunicați mai asertiv unul cu celălalt și veți înțelege care subiecte merită dezbătute pe larg și care nu.
  •         Vă distanțați emoțional. Dacă nu vă mai doriți să petreceți prea mult timp unul cu celălalt, dacă obiceiurile voastre au dispărut încet, dacă nu mai aveți răbdare să vă ascultați și susțineți reciproc sau dacă nu mai sunteți acolo, indiferent de orice, unul față de celălalt, atunci poate fi, din nou, un moment potrivit să apelați de terapia de cuplu. Distanțarea emoțională duce la distanțare fizică după care, următorul pas este ruptura.
  •         Apar frici și insecurități. Atunci când unul dintre voi dezvoltă o puternică teamă de abandon și ajunge să îl prioritizeze și să-i facă pe plac în permanență celuilalt partener, uitând de sine și de faptul că o relație se construiește în doi, înseamnă că s-a întâmplat ceva în relația voastră de cuplu. Iar un psihoterapeut relațional (de cuplu), poate chiar din echipa psihart.ro, te va ajuta să înțelegi de unde au pornit aceste frici și cum poți face să le rezolvi astfel încât să fiți bine amândoi.
  •         Apar diferențe foarte mari în stilurile parentale. Ei bine, da. Acest aspect este cât se poate de important. Copilul trebuie să primească mesaje congruente de la părinți. Ambii trebuie să fie de acord cu același lucru și să se comporte cu copilul la fel. Dacă are sau nu voie să facă ceva – este, de asemenea, un factor asupra căruia părinții trebuie să se pună, în mod obligatoriu, de acord. Iar dacă nu există o astfel de atmosferă congruentă, ajută să identificați răspunsul la întrebarea „De ce nu există?” alături de un terapeut de cuplu.

În concluzie, într-o relație de cuplu trebuie să fii atent la toate steagurile roșii (en. red flags). Adică la toate semnele care apar și care pot transmite că ceva nu mai funcționează așa cum v-ați dori între voi. Chiar dacă este un lucru minor sau major, terapia de cuplu este recomandată oricărui cuplu care încearcă să facă lucrurile să funcționeze. Nu ezitați să încercați, dacă simțiți că aveți nevoie. 

Sursa foto: freepik.com

0 Shares
You May Also Like
Istoria papalitatii

Istoria papalitatii

Preeminenta (primatul) episcopului Romei asupra intregii Biserici Catolice, o institutie cunoscuta sub numele de “papalitate”, a avut nevoie…
Ce face un urolog?

Ce face un urolog?

Urologia, deoarece se refera la sistemul urinar si reproductiv, necesita delicatete, ascultare si construirea increderii pacientului. A vorbi…