Motoarele electrice trifazate si principiile dupa care functioneaza

0 Shares
0
0
0

Motoarele electrice, dispozitive electromecanice, au ca scop principal transformarea energiei electrice in mecanica. Exista echipamente care pot fi puse in functionare numai in conditiile in care dispun de trei faze de curent alternativ. Sunt cunoscute sub denumirea de motoare electrice trifazate, iar asta se datoreaza faptului ca nu necesita nici un ajutor pentru a porni, asa cum este cazul celor care au nevoie de dispozitive de pornire.

Ca sa intelegi corect cum functioneaza motoarele electrice din categoria celor trifazate, atunci este necesar a cunoaste inainte de toate caracteristicile ce stau la baza constructiei lor. Pe scurt, motorul de acest tip prezinta doua componente principale – statorul si rotorul.

Statorul dispune de sloturi care construiesc un circuit. In cadul acestora bobinele sunt in trei faze si prezinta conectare la o sursa de curent alternativ, de asemenea cu trei faze. Fiecare bobina este pozitionata in sloturi pentru a favoriza crearea campului magnetic rotitor, iar asta se intampla ulterior administrarii de curent.

Rotorul de asemenea dispune de sloturi, de data aceasta dispuse paralel, in centrul laminat cilindric. Componentele mentionate au capacitatea de a transporta conductori. Fiecare dintre acestia in parte este scurcircuitat la capat prin inele. Sunt necesare si pentr ua reduce din zgomotul pe care il produce functionarea, respectiv de mormaitul magnetic cu care suntem familiari. Cu ajutorul acestora se evita si stagnarea motorului.

Cum functioneaza linia de motoare electrice trifazate?

Se are in vedere in primul rand productia campului magnetic rotativ. In acest sens, statorul este realizat din bobine ce se compenseaza cu un unghi de 120 grade. Prin conectarea acesteia la sursa de curent alternativ ce dispune de 3 faze, se are in vedere realizarea campului magnetic rotativ, ce va efectua rotatia cu o viteza sincrona.

Conform legii lui Faraday, rata de schimbare a legaturii fluxului magnetic prin circuit este cea care favorizeaza inducerea in circuite a fortei electromotoare. Bobinele din rotoarele specifice liniei de motoare electrice trifazate de inductie pot fi direct scurtcircuitate de un inel final sau inchise printr-o rezistenta externa.

Cele dintai pot taia campul magnetic rotativ, iar prin inducerea fortei electromotoare in bara de cupru, se realizeaza curgerea curentului prin cadrul rotorului conductor.

In aceste conditii, motivul pentru care se genereaza curent este viteza relativa dintre conductorul rotor static si fluxul de rotatie. Potrivit unei alte legi fizice, a lui Lenz, asta cauzeaza miscarea rotorului in directie paralela, pentru a reduce din viteza relativa.

Avand deci in vedere principiile de functionare ale motoarelor electrice trifazate, poti sa iti dai seama de faptul ca nu este necesar ca viteza rotorului sa fie sincrona. In fapt, atunci cand acestea sunt egale, asta inseamna ca nu exista de fapt viteza relativa si deci nici forta electromotoare care sa se induca rotorului sau chiar curent. In concluzie nu ar fi vorba nici de generarea de forta de rasucire.

Asta nu inseamna decat ca rotorul nu ar putea ajunge la viteza sincrona. Alunecarea este conceptul care deineste diferenta dintre viteza rotorului si stator, respectiv viteza sincrona. Motorul cu inductie, respectiv rotatia campului magnetic din cadrul acestuia prezinta beneficiul ca nu necesita conexiune electrica la rotor.

Daca esti interes sa achizitionezi motoare electrice trifazate, o recomandare este bmes.ro, magazin online de specialitate.

0 Shares
You May Also Like